Politika ne koristi saznanja povjesničara

Poruka greške

Deprecated function: The each() function is deprecated. This message will be suppressed on further calls u _taxonomy_menu_trails_menu_breadcrumb_alter() (linija 436 od /opt/nginx-1.17.9/htdocs/zadarskilist.hr/sites/all/modules/taxonomy_menu_trails/taxonomy_menu_trails.inc).
Slika korisnika admin
Fabio ŠIMIĆEV

Udruga za povijest, suradnju i pomirenje Golubić, Obrovac i Centar za istoriju, demokratiju i pomirenje iz Novog Sada šesti su put za redom organizirali znanstveni skup pod nazivom "Prava nacionalnih manjina - borba protiv diskriminacije". Skup se tradicionalno održava u osnovnoj školi u Golubiću nedaleko od Obrovca, kao simboličkom, povratničkom mjestu. Nekoliko godina za redom skup osim znanstvenika, predstavnika nacionalnih manjina, okuplja i političare koji sudjeluju u posebnom panelu. Tako je dobrodošlicu gostima iz Hrvatske, Srbije, ali i iz inozemstva zaželio obrovački gradonačelnik Ante Župan s nadom da će struka dati odgovore na otvorena pitanja između Srbije i Hrvatske.

- Čini mi se da je u proteklih godinu dana došlo do zastoja u odnosima između Republike Hrvatske i Republike Srbije. No mi ne smijemo dopustiti da vrijeme prolazi, a da se problemi ne rješavaju. Naša dva predsjednika, Nikolić i Josipović, se „dopisuju" preko novina, a mi moramo prije svega rješavati pitanja povratka izbjeglica, pronalaska nestalih osoba, kažnjavanje svih ratnih zločinaca na objema stranama, obnove imovine, restitucije, uz upotrebu pisma i govora zapravo cijelog seta manjinskih prava kako za Srbe u Hrvatskoj, tako i za Hrvate u Vojvodini. Dakle skoro sva pitanja koja mogu biti otvorena između dvije države su otvorena između Hrvatske i Srbije. No mi se pravimo kao da to nije tako. Na sreću, u posljednje vrijeme se hladnije glave o tome razgovara, no to su izgleda protokolarni sastanci koji ne donose ništa, rekao je sveučilični profesor Janko Veselinović, inače zastupnik u parlamentu Republike Srbije.

Za prof. dr. Davora Paukovića, sa Sveučilišta u Dubrovniku, nema sumnje da su suvremena historiografija i druge društvene znanosti dale odgovore o tome što se događalo proteklih više od 20 godina, dakle u vremenu za koje obje strane imaju većinom usuglašena mišljenja. Problem je kaže dr. Pauković, što to politika ne prati i ne koristi.

Znanstvenici će na ovogodišnjem skupu izlagati na tri panela: Povratak izbjeglica i rješavanje drugih statusnih i manjinskih pitanja Srba u Hrvatskoj i Hrvata u Srbiji kroz dosljedno provođenje propisa, kao uvjet boljeg zajedničkog života. Na drugom panelu tema je ekstremni nacionalizam kao izvor mržnje i predrasuda.

Na trećem panelu, kao specifičnosti skupa, bit će riječi o o Holokaustu, kao primjeru iz prošlosti koji treba biti opomena za budućnost. O toj temi govorili su predavači iz Sjedinjenih Država i EU.

Kategorija: 
Ocjena: 
Nije još ocijenjeno