Utorak, 16. travnja 2024

Weather icon

Vrijeme danas

15 C°

Prvi predsjednik države na Velom Ižu

Autor: Ljiljana Jurjević

20.08.2013. 22:00
Prvi predsjednik države na Velom Ižu

Foto: Zvonko KUCELIN



Crkvena zvona cijelo su vrijeme zvonila, objavljujući puku da je na otok stigao važan gost


Zaluncijala su zvona župne crkve sv. Petra i Pavla na Velom Ižu kada je predsjednik Republike dr. Ivo Josipović patrolnim brodom “Mile Blažević Čađo” uplovio u mjesnu lučicu. Prvi je to predsjednik države koji je ikad posjetio ovaj otok, pa je Josipović dočekan upravo onako kako i priliči dočekati poglavara države – uza sve počasti.
Nakon što ga je pri silasku s broda pozdravio mladi predsjednik Mjesnog odbora Marko Novaselić, učinio je to i Iški kralj i posljednji iški lopižar Predrag Petrović Pepi. S krunom na glavi naravno, a Veloižani su dočekali Predsjednika s pjesmom. Pridružili su im se dakako i Maloižani sa svojom klapom. Predsjednik se pozdravljao s mještanima, kod spomenika palim borcima se poklonio žrtvama Drugoga svjetskog rata, a onda se uputio u župnu crkvu, koja je njemu u čast bila svečano okićena, dok su crkvena zvona cijelo to vrijeme zvonila, objavljujući puku da je na otok stigao važan gost.
U crkvi je uslijedilo predstavljanje multimedijske monografije “Glagoljaško pučko crkveno pjevanje Zadarske nadbiskupije – Veli Iž”, u izdanju Udruge “Pjevana baština”, Zagreb 2013., pod visokim Predsjednikovim pokroviteljstvom. Autor monografije Livio Marijan zahvalio je predsjedniku Josipoviću na dolasku na Veli iž, istaknuvši kako je time učinio veliku čast i priznanje glagoljaštvu kao kulturno-povijesnom fenomenu koji se čuva u našim malim mjestima. Uz to je istaknuo kako je Josipović prvi poglavar države koji je ikad kročio u veloišku crkvu.
Josipović je posjetio i Dom kulture te Etnografsku zbirku na Velom Ižu.