Četvrtak, 28. ožujka 2024

Weather icon

Vrijeme danas

14 C°

U Zadar stigla prva djela Ivana Meštrovića

Autor: Z L

20.08.2013. 22:00
U Zadar stigla prva djela Ivana Meštrovića

Foto: PIXSELL



Pristigle umjetnine vlasništvo su Galerije Meštrović iz Splita, a radi se o skulpturi u gipsu “Zdenac života” te brončanim skulpturama “Nakon poroda” i “Vapaj”


U upravnu zgradu Narodnog muzeja Zadar stigla su prva djela Ivana Meštrovića koja će biti postavljena na izložbi “Zahvalimo njoj”, izložba skulptura i crteža na temu majka/majčinstvo u povodu 130. obljetnice Meštrovićeva rođenja čije će se otvorenje upriličiti 17. rujna 2013. u Gradskoj loži u Zadru. Pristigle umjetnine vlasništvo su Galerije Meštrović iz Splita, a radi se o skulpturi u gipsu “Zdenac života”, te brončanim skulpturama “Nakon poroda” i “Vapaj”. U danima koji slijede pristići će i ostale umjetnine za navedenu izložbu iz Muzeja Ivana Meštrovića.
Ivan Meštrović jedan je od najznačajnijih hrvatskih umjetnika (rođen 1883. u Vrpolju, Slavonija, RH, umro 1962. u South Bendu, Indiana, SAD, pokopan u rodnim Otavicama). Školovan u Beču, živio je, stvarao i izlagao u raznim gradovima svijeta, njegove su skulpture postavljene u javnim prostorima od Zagreba do Chicaga. Godine 1952. daruje svoju kuću i ateljer u Zagrebu (Atelijer Meštrović), vilu (Galerija Meštrović), klaustar i kapelu (Crikvine – Kaštilac) s okolnim zemljištem u Splitu, zajedno s velikim brojem umjetnina koje su izložene u stalnim postavima muzeja te Crkvu Presvetog Otkupitelja – grobnicu obitelji Meštrović u Otavicama – Ružić. Danas administrativno objedinjeni djeluju u okviru Muzeja Ivana Meštrovića sa sjedištem u Splitu.
Izložba u organizaciji Muzeja Ivana Meštrovića i Galerije umjetnina Narodnog muzeja bit će postavljena do 1. prosinca u Gradskoj loži. Planiranom izložbom obilježava se 130. godišnjica rođenja Ivana Meštrovića. Obilježavanje obljetnice rođenja naglašava se izborom teme majka i materinstvo, koju je Ivan Meštrović obrađivao tijekom cijelog stvaralačkog vijeka. Izložba je naslovljena Zahvalimo njoj (prema dijelu Meštrovićeve poslanice napisane u povodu svečane posvete crkve Naše Gospe u Biskupiji kod Knina).
Izložit će se 20 skulptura i reljefa u mramoru, drvu, gipsu i bronci te 10 crteža i litografija. Ivan Meštrović realizirao je izabrana djela u razdoblju od 1905. do 1947. godine. Stilsko oblikovnim značajkama ona predstavljaju različite Meštrovićeve faze, a ujedno dočaravaju Meštrovićeve iznimne kreativne dosege na navedenu temu. S njima Ivan Meštrović progovara o osobnom doživljaju majke kroz različite interpretativne poruke senzualnosti, majčinske ljubavi i patnje, iskonskog izvora života i kroz personificiranje uloge majke. U takva promišljanja uklapa svoje duhovno sazrijevanje koje interpretira u oblikovanju religijskih tema rođenja i smrti Isusove.
Izložena djela pripadaju fundusima Atelijera Meštrović u Zagrebu, Galerije Meštrović u Splitu i Spomen galerije Ivana Meštrovića u Vrpolju.
Ova izložba realizira se u Zadru, gradu koji je prvi u Narodnom listu, 28. lipnja 1899. godine, informirao javnost o postojanju talentiranog dječaka Ivana Meštrovića Gabrilovića, gradu gdje je “rođen” Meštrović umjetnik, a gdje su zadnji put viđena njegova djela u Galeriji umjetnina prije 37 godina.