Kad ćemo mi moći gledati filmove koji nisu američki?

Slika korisnika admin

PROBLEM JE U LOŠOJ HIGIJENI

RTL nas ponekad zbilja lijepo iznenadi i nasmije. Prije neki dan, u  vijestima nam je prikazana reportaža (doduše strane proizvodnje) u kojoj  se govorilo o tome kako je u Australiji policija otkrila veliki ilegalni  laboratorij za proizvodnju droge. Izjava tamošnjeg glasnogovornika je  jedinstvena. On kaže da je u toj kući, kada su upali, sve bilo neuredno i  prljavo pa je shodno tome sve što je tu proizvedeno i nezdravo. Znači, da  je ta droga nezdrava jer je kuća bila neuredna, tj. da je sve bilo uredno  čisto i opeglano i da su prozori oprani, a prašina obrisana i travnjak  pokošen, ta droga ne bi bila nezdrava i ne bi bilo ništa sporno. Ponekad  je dobro, osobito kada se prevodi sa stranog jezika malo razmisliti o tom  prijevodu i kako to na kraju ispada.

LJETNI BOŽIĆNI FILMOVI

Ovo već uistinu prelazi granice zdravog razuma. Nije im dosta da svaki  Božić i Novu godinu emitiraju uvijek iste, dosadne i ljigave američke  filmove, nego su to počeli raditi i ljeti. Hrvatska televizija smatra da je  malo što nam iznimno glupi dječji božićni film u kojem Schwarzenegger  glumi prezaposlenog oca koji zaboravlja na svoga malog sina pa mu ne  poklanja dovoljno vremena (tipično američko ljigavljenje) pa mu zaboravi  kupiti dar za Božić, a taj je dar lutka akcijskog junaka "Turbomena",  pušta svaki Božić pa su sada počeli i u sred ljeta. Sad, da ne prepričavam  dalje ove gluposti, dosta je da završim s time da se na kraju tatica  pretvori u tog turbomena, leti po zraku i učini svoga sinčića (u stvari  razmaženo derle) jako sretnim. A i tom malom bi bilo puno bolje da živi  u Hrvatskoj, da mu je tata u privatizaciji ostao bez radnog mjesta i da  sada za nekog "poduzetnika" radi za minimalac 12 sati dnevno i to ako  uopće i radi. Tada bi sigurno mislio o gluparijama.

Ali, što sam ono htio reći? Da. Na svim programima, osim nešto manje  na HRT-u, i dalje vlada ružan običaj da se potpuno ignoriraju filmovi koji  nisu američki, kako za odrasle, tako osobito i za djecu. Na svijetu inače  postoje vrlo cijenjene kinematografije, ali nikada ne možemo pogledati ni  jedan od njihovih filmova, jednostavno zato što film mora biti američki i  gotovo! I Rusi, i Talijani, i Njemci, i Australci, i Argentinci, i Šveđani, i  Francuzi, i da sada ne nabrajam dalje, svi oni imaju mnoštvo zanimljivih  filmova koje mi naravno nikada nećemo moći vidjeti. Prvo se moraju  pogledati svi američki filmovi koji su ikada snimljeni (osim onih  kvalitetnih, naravno), a onda stote reprize onih najčešćih, a kada se to sve  obavi klasična televizija više neće ni postojati, a mi ćemo biti toliko  zatupljeni glupim filmovima, da će nam biti sasvim svejedno. Eh, da.  Čudno da nam sada, u sred ljeta, nisu pustili i "Sam u kući". Dugo nismo  vidjeli Kevina.

DIVAN DOKUMENTARAC ZA INTELIGENTNE GLEDATELJE

Evo, da malo pohvalimo i Hrvatsku televiziju. U nedjelju su nam  prikazali dokumentarac pod nazivom "Čovjek sjevernih listopadnih  šuma" iz 2009. godine, o pokojnom slikaru gospodinu Slobodanu  Vuličeviću za kojeg osobno do sada nisam čuo jer slabo pratim likovnu  umjetnost, ali koji me zaintrigirao svojom iznimnom sposobnošću  rasuđivanja i komentiranja stvari koje se događaju oko nas, iako se radilo  o čovjeku visoke životne dobi. Upravo je fascinantno koliko je taj čovjek  dobro percipirao stanje stvari oko sebe, mada se radilo o umjetniku koji  je živio u samoći i medijskoj izolaciji prezirući uspjeh i slavu. Njegov  komentar o besmislenosti školskog programa u kojem se umjesto o etici i  ljubavi, uči o povijesnim ličnostima koji su u većini slučajeva bili  kriminalci ("kao da je važno kada je npr. rođen jedan Napoleon i kada je  crk'o"), o pukoj tehnologiji i zaglupljivanju, upravo je genijalan.  Zabilježene su i njegove posljednje riječi: "Nije strašno umrijeti, strašno je  ne živjeti". Naravno, ne treba ni napominjati da ova emisija uopće nije  bila najavljena u tv programu, bar ne u ovome koji mi je dospio u ruke. A  i zašto bi je najavljivali? Koga još zanimaju dobre stvari?

Kategorija: 
Ocjena: 
Nije još ocijenjeno