DOKTORI UPOMOĆ! Češe me taban cijelu noć, ubo me komarac, stao sam na ježa...

Slika korisnika admin
Fabio ŠIMIĆEV

Češe me taban cijelu noć, ubo me komarac, stao sam na ježa u moru, izašao mi je prištić ispod oka, boli me zub - samo su neke "tegobe" nekih pacijenata koji gotovo svakodnevno liječničku pomoć traže na Objedinjenom hitnom bolničkom prijemu u zadarskoj Bolnici, i to u bilo koje doba dana, nerijetko i u dva, tri sata noću.

Upravo zbog ovakvih slučajeva vrlo često se stvaraju velike gužve u čekaonici, pacijenti su nervozni i razdražljivi zbog višesatnog čekanja na obradu, a liječnici nemoćni jer ne mogu utjecati na smanjenje gužvi i svakog pacijenta, bilo da je riječ o hitnom ili nehitnom slučaju dužni su primiti.

U prosjeku dnevno kroz Objedinjeni hitni bolnički prijem prođe od 220 do 270 pacijenata, a ove sezone imali su 30 posto više prijema u odnosu na lani. Zbog velikih gužvi koje se stvaraju na Hitnom prijemu i nervoznih pacijenata koji zahtijevaju da budu pregledani u što kraćem vremenu zbog čega nerijetko i vrijeđaju osoblje, a bilo je slučajeva i fizičkog napada, liječnici se boje kako će im u sveopćem kaosu promaknuti pacijent kojemu je uistinu potrebna hitna liječnička pomoć.

No, zbog dobre organizacije uoči ove sezone, to se srećom, nije dogodilo.

- Prošle godine u srpnju pregledali smo 4.400 pacijenata, a ove godine 6.059. U prvih 15 dana u kolovozu imali smo 3.650 pacijenata, naglasila je dr. Melanija Ražov Radas, voditeljica OHBP-a.

Ističe kako od ukupnih brojki oko 60 do 70 posto pacijenta ne zahtjeva hitnu liječničku pomoć, već je riječ o pacijentima koji trebaju biti pregledani kod liječnika opće medicine.

- Ove godine imali smo pet slučajeva toplotnog udara, što nismo imali već jako dugo godina, a dvoje pacijenata zbog toga je preminulo. To su jako teška stanja, visoke temperature i teško se to može preživjeti, a nije se isključivo radilo o starijim osobama i kroničnim bolesnicima. Imali smo i velik broj utapanja, veći broj srčanih infarkta i ostalih akutnih kardioloških stanja, bolesnika sa bolovima u trbuhu, veći broj prometnih nesreća, navodi dr. Ražov Radas.

Kategorija: 
Ocjena: 
Nije još ocijenjeno