Islam Grčki i zaseok Pedići očišćeni od mina

Poruka greške

Deprecated function: The each() function is deprecated. This message will be suppressed on further calls u _taxonomy_menu_trails_menu_breadcrumb_alter() (linija 436 od /opt/nginx-1.17.9/htdocs/zadarskilist.hr/sites/all/modules/taxonomy_menu_trails/taxonomy_menu_trails.inc).
Slika korisnika admin
Marin GOSPIĆ

U šest zasebnih projekata razminiranja na području Ličko- senjske, Sisačko-moslavačke i Zadarske županije od mina je u našoj županiji očišćeno područje naselja Islam Grčki u Gradu Benkovcu, te zaseok Pedići u naselju Pridraga, Općina Novigrad, ukupne površine 250.258 metara četvornih. Rezultat je to završetka projekta razminiranje socijalno-gospodarske infrastrukture u ove tri županije financiranog sredstvima Europske unije u okviru programa IPA komponenta I - Pomoć u tranziciji i jačanje institucija za 2013. godinu. Riječ je mjestima nedaleko kojih se protezala crta bojišnice koja se zaprječavala raznim minsko-eksplozivnim sredstvima. Tijekom rata raspored tih minskih polja mijenjao se gotovo dolaskom svake smjene na položaj što je predstavljalo veliki problem u razminiranju.

Rezultati projekta predstavljeni su nedavno na završnoj konferenciji u Kulturno-informativnom centru Gospić, a od 4,2 milijuna eura, koliko je "težio" cijeli projekt, Europska unija financirala je 3.159.000,00 eura, te ostatak od 1.053.000,00 eura Republika Hrvatska sredstvima državnog proračuna.

Na Zadarsku županiju, od ukupno 280,4 kilometara četvornih minski sumnjivog područja, koliko iznosi površina u sve tri županije, otpada 41 kilometar četvorni u jedanaest gradova i općina. Ovim projektom ukupno je razminirana površina od 4.506.530 metara četvornih, uz spomenute površine u Zadarskoj županiji, u Ličko-senjskoj županiji razminirane su poljoprivredne i šumske površine u naselju Lički Ribnik na području Gospića, livade i šume na području Općine Perušić te u Sisačko-moslavačkoj županiji područje Blinjskog Kuta i Gornjeg Komareva u Gradu Sisku te područje Zaloja, Gračanice Šišinečke, Donjih Jama i Glinske Poljane, Grad Glina.

Od 1998. godine do danas Europska unija financirala je proces razminiranja u Republici Hrvatskoj s više od 30 milijuna eura i nastavlja pomagati i dalje kroz sredstva pretpristupnih fondova.

- Realizacijom ovoga projekta došlo je do poboljšanja općih uvjeta za održivi povratak izbjeglih i raseljenih osoba, poboljšanja gospodarskih i socijalnih prilika na ratom pogođenim područjima, održivog razvoja ruralnih područja, razvoja ruralne ekonomije i poboljšanja infrastrukture. Sukladno Planu humanitarnog razminiranja za 2015. godinu poslovi razminiranja, već su u srpnju u Zadarskoj županiji realizirani 97,1 posto. Ono što se, dodatno planira od poslova razminiranja na području Zadarske županije realizacija je projekta područje odašiljača Ćelevac u općini Gračac, veličine 61.770 metara četvornih, rekla nam je predstojnica ureda ravnatelja HCR-a Tajana Čičak čime je potvrđeno da Velebit više nije izvan prioriteta razminiranja RH.

Kategorija: 
Ocjena: 
Nije još ocijenjeno