Kalmeta donio odluku o izdvajanju 900.000 kuna za Ryanair

Slika korisnika admin
Vedran SITNICA

Kroz Zadar je u sedam mjeseci ove godine prošlo četiri milijuna putnika, računajući pomorski, zračni i promet autocestom. Skoro cijela jedna Hrvatska. I teretni promet je u porastu, a samo najave za 120 pristajanja kruzera u Gaženici za iduću godinu govore da Zadar neizbježno postaje jedno važno europsko prometno središte. Još bolji rezultati zasigurno će biti nakon što bude dovršen međunarodni terminal u Gaženici za koji je raspisan natječaj, zadovoljno je na jučerašnjem kolegiju iznio gradonačelnik Božidar Kalmeta, ističući kako se posljedično povećao i broj dolazaka i noćenja na zadarskom području. To je potkrijepio podacima iz Turističke zajednice Grada Zadra gdje su u prvih sedam mjeseci zabilježili porast od osam posto u dolascima, a deset posto u noćenjima. U prilog tome idu i podaci o broju registriranih kreveta kojih je u posljednjih pet godina više za čak 177 posto.

- U hotelima i hostelima imamo ukupno 18.972 postelja što je za 12 posto više nego lani, a u privatnom smještaju povećanje iznosi 18 posto i brojimo 13.841 postelju, naveo je gradonačelnik Kalmeta koji je donio odluku o izdvajanju 900 tisuća kuna u marketinškim aktivnostima Županijske turističke zajednice prema Ryanairu, a sama TZ izdvojit će 780 tisuća kuna.

- Ryanair je zajednički interes koji nema alternative. Stoga pozivam dužnike koji su ugovorili reklamu da izvrše svoje obaveze i plate, rekao je Kalmeta, a onda je uputio i jednu poruku potpredsjedniku Vlade Branku Grčiću, odnosno Vladi RH i svim njenim ministrima vezano uz izjave kako su prioriteti luke u Rijeci, Splitu i Pločama.

- U medijima čitam da je zadarska Zračna luka uvrštena na listu infrastrukturnih prioriteta, odnosno produljenje piste s 2.500 na 3.000 metara kako bi tamo moglo sletjeti sve ono što letjeti može. Ali to je mrtvo slovo na papiru, jer u Vladi ne znaju kako to financirati. Naime, za luku u Gaženici je osigurano 220 milijuna eura, a kada se završi terminal, ostat će 53 milijuna eura. Predlažem da ta već osigurana sredstva s vrlo malim kamatama utroše na proširenje piste u Zemuniku i izgradnju prve faze kontejnerskog terminala u Gaženici za koju već postoji građevinska dozvola, izjavio je Kalmeta te zaključio kako Zadar nezaustavljivo postaje europsko prometno središte kojeg je Europska unija prepoznala, financirala i uvrstila u mrežu europskih prometnih koridora.

Kategorija: 
Tag: 
Ocjena: 
Nije još ocijenjeno

Komentari

Slika korisnika rosan
Još da se potrude i vrate Zadar - Ancona kroz cijelu godinu, di bi nam bio kraj.