Politika ni(je) matematika

Slika korisnika admin

Na političku scenu dođe i koalicija bez vođe. Ili s više vođa? "Uspješna Hrvatska". Oni koji su već imali priliku ostvariti uspješnu Hrvatsku, a nisu, sada su se domislili kako još nije kasno da pokušaju - uspjeti. I bez Milanovića. Ali kud s tako otrcanim koalicijskim imenom?

Naime, nekadašnji prvi potpredsjednik Milanovićeve Vlade Radimir Čačić i bivši predsjednik Hrvatske Ivo Josipović, kojemu je ruku stisnuo stranački drug Milanović kada je kretao u gubitničku kampanju za novi predsjednički mandat, potpisali su koalicijski sporazum koji, što god oni govorili, ide kontra Milanovića. A, kako je spomenuta koalicija Čačićevih Reformista i Josipovićeve stranke Naprijed Hrvatska, lišena lidera, otvorena i drugim bivšim političkim veličinama koje su još na brisanom prostoru, nagađa se kako bi rado otvorila vrata i bivšoj premijerki, nekadašnjoj predsjednici HDZ-a Jadranki Kosor, te Slavku Liniću, bivšem ministru financija u Kukuriku Vladi, sada žestokom Milanovićevom kritičaru.

Takvo okupljeno društvo trebalo bi biti razlog za glavobolju premijera Milanovića, čije je političke "trgovačke putnike" ovih dana neobavljena posla otpravila i Mirela Holy, predsjednica OraH-a, valjda uživajući u javnom iznošenju tajnih pregovora u kojima je glatko odbila, kako reče Marasovo nabacivanje mandatima. Doda li se tome i nećkanje IDS-a koji čeka najpovoljnije uvjete na političkom tržištu, razumljiva je nervoza na političkoj burzi. Kako najpametnije uložiti i politički profitirati, pitanje je koje ovih dana ne izlazi iz glave hrvatskim političarima i toliko je očito da se pametni birači posve legitimno pitaju koliko je njima zapravo na pameti uspješna Hrvatska, a koliko ostvarivanje osobnih želja - osvajanje fotelja.

Da ne bi bilo zabune, političku trgovinu na desnom krilu Domoljubna koalicija obavila je nešto pametnije i ranije i sada manje-više, s predsjednicom kao adutom u sjeni, mirno gleda kako se Kukuriku koaliciji rasipaju glasovi i kako se nervoza uvlači među Milanovićeve pristaše. Unatoč tome što sada mogu govoriti kako se konačno naziru rezultati gospodarskog oporavka i kako je upravo to ono na čemu su mukotrpno i predano radili i što su obećavali. Ali, eto, nije moglo preko noći nego u predvečerje parlamentarnih izbora?!

Ispada kako Karamarko i ne mora ulagati previše napora da bi se dočepao vlasti jer na ljevici ionako rade sami protiv sebe, nemoćni prevladati taštine. Čelnica OraH-a, pak, skida sa sebe "odgovornost" za eventualnu pobjedu Karamarkove koalicije riječima kako bi u tom slučaju za gubitak izbora bila kriva sama neuspješna Vlada, a ne to što ona nipošto neće u kolo s Milanovićem. Kada se bolje razmisli, Holy zapravo baš i nema previše manevarskog prostora jer bi popuštanje Milanoviću značilo gubitak vjerodostojnosti na kojoj je OraH-u svojevremeno naglo i narastao rejting. Međutim, Holy bi morala biti svjesna da to što ona ne može s Milanovićem naći zajednički jezik pa odbija poduprijeti lijevu koaliciju, ne mora(p)ostati izbor OraH-ovih birača. Oni bi, naime, svjesni da takav politički put dovodi na vlast koaliciju predvođenu HDZ-om, koja je njima ipak dalja od Kukuriku koalicije, mogli OraH-u dodatno potkresti grane.

Slično bi i Uspješna Hrvatska mogla završiti neuspješno.

Kažu kako politika nije matematika, no zasad ipak nije teško (iz)računati kako Karamarku rastu izgledi za izbornu pobjedu zahvaljujući i tzv. ljevici spremnoj da kroz svoje prste samo raspe glasove.

Kategorija: 
Ocjena: 
Nije još ocijenjeno