Umirovljeni američki pilot volontira u zadarskoj socijalnoj samoposluzi

Slika korisnika admin
Velimir BRKIĆ

Osam mjeseci je prošlo od otvorenja prve socijalne samoposluge u Zadru. Projekt bračnog para Blaslov, na njihovu radost, ali i žalost, ispunio je sva očekivanja. Mjesečno kroz socijalnu saoposlugu u prostoru Samostana sv. Frane prođe i petstotinjak ljudi, petstotinjak obitelji od kojih svaka ima svoju priču.

Četvrtak je najvažniji dan u tjednu za socijalnu samoposlugu jer to je dan kada korisnici dolaze po namirnice i higijenske potrepštine.

- Prvi četvrtak u mjesecu uvijek je najveća gužva, dođe i do 120 ljudi, ali ništa manja gužva nije ni ostale dane u mjesecu, govori Tanja Blaslov koja sjedi za stolom u sredini samoposluge i ispunjava potrebne formulare dok njezin suprug i volonteri razgovaraju s ljudima, pune vrećice s hranom i pozdravljaju potrebite na odlasku iz samostana.

Jedan od volontera je i Coli McDevit, umirovljeni pilot američke vojske koji već tri godine živi u Zadru, a u radu socijalne samoposluge pomaže od samog početka. Coliju humanitaran rad nije stran jer je u Hrvatsku prvi put došao 1995. godine kao djelatnik američkog Crvenog križa.

- Pri kraju rata donosio sam namirnice i ostale potrepštine u luku Ploče odakle su se poslije distribuirale u Bosnu i Hercegovinu. Već po prvom dolasku u Splitu sam upoznao jednu krasnu obitelj koja me je gotovo usvojila kao svog kućnog ljubimca i oni su moja obitelj već dvadeset godina. Zapravo baš danas je dvadeseta godišnjica našeg prvog susreta, priča Coli.

Kao umirovljenik pilot američke vojske Coli je radio po cijelom svijetu, uglavnom u državama daleko od turističkog radara. Tako je prije dolaska u Zadar pet godina letio u Iraku.

- Nakon boravka u Iraku trebalo mi je malo mira pa sam došao u Zadar koji mi je jako svidio i u kojem živim eto već tri godine. Nadam se da će biti i duže osim ako ne budem imao problema s produženjem boravka, smije se Coli.

Od svog dolaska u Zadar, Coli je župljanin crkve sv. Frane. Kad je saznao da se u njegovoj crkvi otvorila socijalna samoposluga, požurio je ispitati o čemu je riječ i ubrzo postao volonter.

- Čuvši za ovu samoposlugu poželio sam napraviti nešto dobro, ne samo za sebe, već i za druge. Ja sam sretan jer imam i više nego dovoljno novaca za ugodan život i mislim da me je dragi Bog poslao ovdje kako bih pomogao onima koji nisu toliko sretni, kazao je Coli.

Pitamo ga kakva je razlika u pristupu socijalnim slučajevima u Virginiji odakle on dolazi u odnosu na Hrvatsku.

- SAD su bogatija zemlja od Hrvatske i kao takva na raspolaganju imaju puno više novaca kojima mogu pomoći svojim građanima, iako i u SAD-u ima mnogo onih koje je društvo zaboravilo. Ali opet u Hrvatskoj su još uvijek na snazi jake obiteljske veze i obitelji se trude biti jedna uz drugu u teškim trenucima što se možda u Americi tijekom godina izgubilo.

Kategorija: 
Ocjena: 
Nije još ocijenjeno