Zadrani tražili "Biser u pijesku"

Slika korisnika admin

Odabir knjiga koje Zadrani posuđuju u Gradskoj knjižnici više određuju trendovi nego godišnje doba, pa tako i u ljetnim mjesecima korisnici često posežu za aktulanim naslovima. Ipak, može se reći kako je ljeto razdoblje kad se više nego u ostatku godine čita tzv. lakša literatura, a tome vjerojatno pridonosi i činjenica da se dio čitatelja, najčešće domaćih turista koji ljetuju u Zadru, u Gradsku knjižnicu upisuje samo tijekom dva ljetna mjeseca uz pristupačnu upisninu od samo 30 kuna.

Epska priča o Džingis kanu

- Iako se i tijekom ljeta posuđuje najrazličitija literatura, neka su područja ipak traženija, pa se tako od uvijek vrlo čitane beletristike kroz ljeto najviše čitaju krimići i trileri, ali i povijesni romani. Tako je među top pet, kad je riječ o beletristici, na prvome mjestu roman Tesse Afshar "Biser u pijesku", slijede memoari Anite Moorjani "Ponovno rođena" o njenoj borbi s karcinomom, te roman Marije Duenas "Vrijeme između krojenja". Na ovoj ljestvici pet najčitanijih knjiga beletristike na četvrtom je mjestu psihološki triler Toma Roba Smitha "Farma", a na petom triler "Djevojka u vlaku" Paula Hawkinsa, doznajemo u Gradskoj knjižnici od knjižničarke Silvane Kuman, koja kaže kako se neki korisnici raspituju koja je knjiga trenutačno najčitanija, ili se pak prema izloženim naslovima na ulaznim policama knjižnice odluče za određenu aktualnu literaturu.

Također, i kroz ljetne mjesece čitali su se jednako kao i u ostatku godine popularni krimići Jo Nesboa, ali i drugih skandinavskih pisaca poput Stiega Larsona, Camilla Laeckberga, Larsa Keplera i drugih, a mnogi se čitatelji odlučuju za knjige koje su ekranizirane ili pak one koje su napisane nakon uspješnog filmskog ostvarenja.

Kad je riječ o povijesnim romanima među najposuđivanijima je ovo ljeto bio roman "Vuk sa stepe", epska priča o Džingis kanu autora Conna Igguldena, zatim povijesni triler "Čarobna kost" C. J. Sansoma, povijesno-ljubavni roman "Ponoć u Petrogradu" Vanora Benneta, kao i romani "Jedne zimske noći" Simone Sabag Montefiore, "Grimizni lav" Elizabeth Chadwick, te trilogija "Sanctus, Kula, Ključ" Simon Toyne.

Čitani domaći autori

- Dosta se ovog ljeta čita i duhovna literatura od koje prednjače sva djela Louise Hay i Coelhoa, a vrlo je tražen i svjetski bestseler Laurenta Gounellea "Čovjek koji je tražio sreću". Od domaćih autora čitani su Ante Tomić ("Veličanstveni Poskokovi"), Goran Tribuson ("Susjed u nevolji"), Slavenka Drakulić ("Dora i Minotaur"), Marina Vujčić ("A onda je Božo krenuo ispočetka"), te Tanja Tolić ("Zovem se nebo"), roman o životu poslije smrti, navodi dalje knjižničarka Silvana Kuman.

Ovog ljeta, doznajemo dalje, nešto je manji interes iskazan za kulinarsku literaturu i uopće za knjige o gastronomiji, a već uobičajeno manje se posuđivala stručna literatura, kao i lektira koja se čita tijekom školske godine. No, romani za mlade su uvijek među posuđivanijom literaturom, pa su tako najčitanija djela Johna Greena poput njegovih knjiga "Greška u našim zvijezdama", "U traganju za Alaskom" i "Gradovi na papiru". Mladi su tijekom ljeta dosta čitali i "Curu na netu" Zoe Sug, "Igre gladi" Suzane Collins, "Instrumentarij smrtnika" Cassandre Clare, "Igre prijestolja" R.R. Martin, te knjigu "Tri metra iznad neba" Federica Moccia.

"Kapital u 21. stoljeću"

Publicistika je kao i svakog ljeta bila manje tražena, a najviše se posuđivala knjiga Thomasa Pikketyja "Kapital u 21. stoljeću", knjiga "Danci i stranci" Kristine Wolsperger, "Tito" Ive i Slavka Goldsteina, "Slom lažnog proroštva" Gorana Marića i "Uspon islamizma" Lorrete Napoleoni.

Knjižničarka Silvana Kuman još dodaje kako su traženi bili i vodiči mnogih zemalja i gradova, s obzirom da su se Zadrani koji su putovali na odmor u inozemstvo željeli upoznati s određenom destinacijom, kao i naučiti poneke fraze stranog jezika, te su se stoga posuđivale i knjige o kratkom i brzom tečaju stranog jezika. Među traženim vodičima bili su oni o Španjolskoj, Italiji, Irskoj itd.

Ljeto je izgleda i vrijeme kad se više čitaju stripovi, pa su tako među najčitanijim stripovima "Škorpion" Enrica Martinija, "Spaghetti Brothers" Dominga Mandrafina, te stripovi Manu Lanceneta.

Kategorija: 
Ocjena: 
Nije još ocijenjeno