Četvrtak, 25. travnja 2024

Weather icon

Vrijeme danas

10 C°

Ivica Šarić: Usprkos brojnim poteškoćama, iza nas je uspješna godina

22.08.2018. 07:15
Ivica Šarić: Usprkos brojnim poteškoćama, iza nas je uspješna godina


ZEMUNIK – Dan Općine Zemunika Donjega koji se obilježava u povodu blagdana Kraljice mira – Kraljice Hrvata i svečana sjednica Općinskoga vijeća jučer su bili prigoda da Ivica Šarić, načelnik, nabroji poteškoće s kojim se susreće, da pohvali sa svime što su ostvarili u zadnjih godinu dana te da najavi nove projekte, koji bi trebali osnažiti kvalitetu života ovog kraja.
– Usprkos brojnim poteškoćama smatram da je iza nas jedna uspješna godina, i iako nisam ja taj koji bi treba ocjenjivati rad općine Zemunik, moram reći da sam izuzetno zadovoljan postignutim, a vjerujem da i svi vi vidite neke od tih rezultata, kazao je Šarić dodavši:
– Nije uvijek lako obavljati i pratiti sve aktivnosti, ali nedavno sam čuo jednu mudru izreku koje se svi trebamo držati, a glasi: "Upri, duraj i muči, poručio je zemunički načelnik.
Otvoren je novouređeni Trg dr. Franje Tuđmana u vrijednosti od 650.000 kuna, a za 215.000 kuna je ugrađen sustav grijanja i hlađenja u crkvi Kraljice mira – Kraljica Hrvata.
– Bili smo prilično uspješni u privlačenju EU sredstava, po službenim podacima smo bili najuspješnija općina u Zadarskoj županiji i osmi u Republici Hrvatskoj, pohvalio se Šarić.


Kanalizacijski spoj Zona Zemunik Gornji-Tromilja je završen, čeka se uporabna dozvola.
– To je budući spoj ne samo za stambeno poslovnu zonu već za cijelo naselje Zemunik Gornji. Preostaje nam napraviti samo još nekih 150 metara spoja od Tromilje do UPOV-a budući da to nije bio sastavni dio projekta, ali napravit ćemo uskoro. Investicija je 2,5 milijuna kuna, ističe Šarić.
Drugi projekt koji im je prošao na natječaju je rekonstrukcija nerazvrstane ceste Smrdelj-Brdine-Dragaši, za koji su na kraju sjednice načelnik Šarić potpisao ugovor s izvođačem radova Markom Sarađenom, vlasnikom i direktorom tvrtke Sarađen d.o.o. Stankovci – Dubrava kod Tisna. Ugovor je vrijedan 3,1 milijuna kuna.
– Riječ je o tri kilometara dvokolničke asfaltne ceste koja će se graditi od Pršutane Dim i sol u Smrdelju, pokraj smrdeljskog Bunara, kroz polje do Gradine na kojoj je Dom za stare, groblje, mrtvačnica i crkva sv. Kate, objašnjava Šarić.
Osim višemilijunskih šteta uslijed velikih poplava u rujnu protekle, koje su uspjeli sanirati uz pomoć Vlade RH i Zadarske županije, imali su vrlo ozbiljan problem s puknućem potpornog zida na mesnom groblju Sv. Kata, gdje je prijetila opasnost od njegovog urušavanja i urušavanja samog dijela groblja.
– Hvala dragom Bogu da smo žurno krenuli u sanaciju jer je u samom tijeku radova došlo do urušavanja jednog dijela zida, srećom bez većih posljedica osim financijskih u ukupnom iznosu od oko 700.000 kuna, obznanio je Šarić.
Za potrebe održavanja lokalnih cesta u visini od 260.000 kuna nabavili su komunalni stroj-traktor s malčerom. Proveli su natječaj i potpisali ugovor za kupnju zemljišta za gradnju sportskog centra u Mostaru.
– Što se tiče sportskog centra u Smrdelju napokon smo dotjerali do završne faze. Započeli smo i s uređenjem svlačionica na nogometnom igralištu na Lužinama. Za sanaciju i asfaltiranje nesvrstane ceste iza igrališta do lokalne ceste u visini od 200.000 kuna potpisali smo ugovor s resornim ministarstvom. Planiramo i sanirati cestu ispod crkve u Zemuniku Gornjem, najavljuje Šarić.
Stalno rade, kaže, na izradi projektne dokumentacije koju je moguće aplicirati na EU fondove, pa tako imaju u završnoj fazi projekt izgradnje vodovodne mreže i projekt struje za zonu Zemunik Gornji. U tijeku je i izrada projekta kanalizacije Zemunik-Centar, a dogovorili su i projektiranje Zemunik-Zapad.
– U ovom razdoblju koje nam slijedi nastavit ćemo sa započetim aktivnostima, intenzivirati one koje su nam najvažnije, u prvom redu mislim tu na športsku dvoranu, nastojat ćemo ubrzati postupak provedbe katastarske izmjere, pratit ćemo što se događa s podvožnjakom ispod sletne piste na Zračnoj luci. Siguran sam da ćemo prije slijedeće fešte imati feštu prigodom otvaranja podvožnjaka, optimistički će Šarić.
Najavio je i otvaranje i trga blagopokojnom zadarskom nadbiskupu mons. Ivanu Prenđi u Zemuniku Gornjem. Brinu se o starim i nemoćnima, prate sve udruge, kako športske, tako i kulturne i ostale.
– Svako naše novorođenče ostvaruje pravo na potporu, svakom našem učeniku sufinanciramo s 50 posto kupnju udžbenika, srednjoškolcima sufinanciramo troškove prijevoza do punog iznosa, svaki naš redovan student prima stipendiju, svako dijete u našem vrtiću sufinanciramo s oko 1.000 kuna mjesečno, ponosno će Šarić.
Nazočnima se u Općinskoj vijećnici obratio i Davor Lončar, saborski zastupnik Milorad Demo, izaslanik zagrebačkog gradonačelnika Bandića, kao i Šime Vicković, zamjenik zadarskog župana.
– Županija prati aktivnosti ovdašnje lokalne samouprave vrlo snažnom podrškom. Nadam se da će i u budućnosti biti kvalitetnih ideja i projekata te da će njihovo ostvarenje donijeti još bolji život ovdašnjim žiteljima. Također, upućujem poziv ovdašnjim OPG-ovima da iskoriste mogućnosti ostvarivanja potpora koje se nude na području ruralnog razvoja, pozvao je Vicković, do protekle godine zamjenik načelnika Općine Zemunik.
Prethodno je održano polaganje vijenaca i paljenje svijeća na spomen poginulih branitelja i civila Domovinskog rata kod centralnog križa na mjesnom groblju na Gradini i kod spomenika u centru Zemunika.
Svetu misu u crkvi Kraljice mira – Kraljice Hrvata je predvodio don Jerko Vuleta, župnik.


Općinski grb Josipu Farčiću, novčane nagrade Ivi Stura, Sari Šarić i Mariji Buljat
Grb općine Zemunik Donji dodijeljen je prof. dr. sc. Josipu Farčiću, prorektoru Sveučilišta u Zadru, za veliku pomoć pri izradi zemuničke monografije. Povelja godišnje nagrade i iznos od 2.000 kuna dodijeljeni su Ivi Stura, izuzetno uspješnoj ritmičkoj gimnastičarki KRG Sirena (nagradu primila majka Marina Stura). Povelja je dodijeljena i Lovačkom društvu Fazan iz Zemunika predsjednika Branka Šare.
Novčane nagrade u iznosu od 1.500 kuna dodijeljene su Sari Šarić i Mariji Buljat, učenicama generacije školske godine 2017./2018.




Josipu Krnčeviću predvodio program, Kandelore himnu
Program je vodio Josip Krnčević, predsjednik Općinskog vijeća, dok je himnu Lijepa naša domovina i nekoliko klapskih i domoljubnih pjesama otpjevala ženska klapa Kandelora iz Zemunika, među najboljim klapama na srednjem Jadranu.