Petak, 19. travnja 2024

Weather icon

Vrijeme danas

11 C°

Kapović: Ekipiramo odvjetničke timove i idemo do kraja. Tko može imati povjerenje u pravnu državu?

21.08.2018. 14:07
Kapović: Ekipiramo odvjetničke timove i idemo do kraja. Tko može imati povjerenje u pravnu državu?


U Odvjetničkom zboru u Zadru registrirano je 180 odvjetnika, oko 1.800 otvorenih predmeta vodi se na Trgovačkom sudu u Zadru, a od toga 183 predmeta pripada odvjetničkom timu Franka Kotlara, bratu predsjednice zadarskog Trgovačkog suda Ardene Bajlo kod kojega radi njezin sin, odvjetnik David Bajlo – ove je podatke citirajući službeni dopis s zadarskog suda predstavio načelnik Općine Vir Kristijan Kapović.
– To su samo podaci iz sustava eSpisa, dakle oni koji se mogu vidjeti. Druge podatke nismo dobili, zatajeni su nam s objašnjenjem kako je jako teško do njih doći. Možemo samo zamisliti koliko je ukupno predmeta koje Kotlar ima kod svoje sestre, predsjednice suda, što je najveći skandal u povijesti Republike Hrvatske. To je gadljivo i amoralno. Sestra, brat i sin privatizirali su sud. To je privatni obiteljski sud Bajlo, Kotlar i partneri, a ne Trgovački sud. Tko nakon toga može imati povjerenje u pravnu državu? – zapitao se načelnik Kapović objašnjavajući osnovni razlog zbog kojega je sazvana press konferencija. Drugi je razlog za srijedu zakazana rasprava u 10:30 sati na Trgovačkom sudu u Zadru gdje će Općina Vir braniti svoje osporene upravne i javne ovlasti. No, i to je dio skandala, tvrde u Općini Vir.
– Komu god smo od pravnih stručnjaka ukazivali na ovaj slučaj, nije mogao vjerovati. Nenadležno tijelo kao što je Trgovački sud osporava naše upravne i javne ovlasti koje nam je dala Republika Hrvatska, iako je samo Upravni sud RH nadležan za upravne i javne ovlasti Općine Vir – još je kazao Kapović. Virska općina je zbog cijelog slučaja gradnje benzinske pumpe na Viru zato angažirala dodatne timove vrhunskih stručnjaka, pa se pročelnici Upravnog odjela za opće, pravne poslove i lokalnu samoupravu Općine Vir Katarini Radović i zadarskom odvjetničkom timu „Korljan i partneri“, pridružuju ugledni odvjetnički uredi Jadrana Franceschija iz Splita te
Višnje Drenški Lasan i Jasne Novak iz Zagreba. Riječ je o vrhunskim odvjetnicama koje jedine u Hrvatskoj imaju licencu za rad u Starsbourgu, Luksemburgu, Den Haagu, Ženevi i Washingtonu, a pomoći će Općini Vir u zaštiti njezinih prava na sudovima u Zagrebu, odnosno Franceschi u Splitu.
– Mi idemo do kraja i nećemo stati dok god odgovorni ne budu odgovarali pred represivnim i pravosudnim organima. Je li moguće da u državi Europske unije, koja je najrazvijenija i elitna skupina zemalja u svijetu, u jednom relativno velikom gradu imamo sud koji je privatiziran od jedne obitelji? To je nemoguća situacija – ističe virski načelnik. Cijeli je problem nastao gradnjom benzinske pumpe na Viru za koju je izdana nezakonita građevinska dozvola, a tu je nezakonitost nadzorom utvrdilo Ministarstvo graditeljstva i tražilo stegovni postupak protiv djelatnice županijskog odjela koja je izdala dozvolu. Unatoč tomu nije bilo reakcije u Zadarskoj županiji, pa se načelnik Kapović na pressici dotaknuo i te teme:
– Štiti se utvrđeni kriminal, pa smo podnijeli tri kaznene prijave protiv pročelnika u Zadarskoj županiji zbog različitih stvari: Olivija Meštrovića, Željka Letinića i Krešimira Laštre. Kada u Županiji tražimo službenu dokumentaciju, odgovaraju nam da je nemaju, kao da ne postoji eSpis ili fotokopirni aparat. S druge strane, moramo priznati kako su nam u Zagrebu otvorili vrata gdje god smo došli: u ministarstva ili druge ustanove i institucije. Jedino u Zadru ne možemo imati službene sastanke i primjerenu komunikaciju s ljudima koje svakodnevno viđamo na Kalelargi. Kapović je kao dobar primjer istaknuo PU zadarsku, odnosno policijske čelnike, s kojima su posljednjih mjeseci održani sastanci na traženje Općine Vir. – Razgovarali smo o svim problemima vrlo otvoreno, a s takvom komunikacijom smo kao jedinica lokalne samouprave jako zadovoljni. No, osnovano sumnjamo kako su neki djelatnici PU zadarske počinili teške zloporabe položaja i ovlasti zbog čega ćemo tražiti njihovo sankcioniranje. Uputili smo predstavke, izvijestili Ured ministra Davora Božinovića i odradili sastanke sa zamjenikom ravnatelja policije Josipom Čelićem u Zagrebu i zamjenikom ravnatelja policije Željkom Pršom u Viru, Također smo ostvarili kontakte u Uredu Glavnog državnog odvjetnika sa zamjenicom Glavnog državnog odvjetnika Inkom Jurišić zbog nepostupanja državnog odvjetništva u Zadru – još je poručio Kapović.