NEDOSTATAK KADROVA - Nakon nekoliko mjeseci čekanja MUP u mirovinu pustio 19 zadarskih policajaca

Slika korisnika valentinam
OSTALI NA ČEKANJU
Sukladno članku 6. Zakona o pravima iz mirovinskog osiguranja djelatnih vojnih osoba, policijskih službenika i ovlaštenih službenih osoba, nakon 1. ožujka 2018. godine, ministar unutarnjih poslova donio je rješenja o prestanku službe radi ostvarivanja prava na mirovinu još za devet policijskih službenika iz Policijske uprave zadarske. Preostali zahtjevi policijskih službenika i dalje su u postupku razmatranja, kažu u MUP-u
Zvonko Kucelin
Ministar Božinović u posjetu zadarskim policajcima

 Dvadesetak i jedan zadarski policajac još 2017. godine podnio je zahtjev za mirovinom, a Ministarstvo unutarnjih poslova nije riješilo sve zahtjeve. To najbolje govori o kadrovskoj situaciji u MUP-u, odnosno činjenici o kojoj i njihovo rukovodstvo već otvoreno govori, a to je sveopća nezainteresiranost za policijski posao. I sindikati policajaca već godinama upozoravaju na loše uvjete, ponajprije plaće, zbog kojih se sve manje ljudi odaziva na zapošljavanje u MUP-u.

Naime, o kadrovskoj situaciji zorno govori i najnoviji podatak što smo ga dobili iz Kabineta ministra, a koji potvrđuje da MUP zadarske policajce tek sporadično pušta u mirovinu:

- Sukladno članku 6. Zakona o pravima iz mirovinskog osiguranja djelatnih vojnih osoba, policijskih službenika i ovlaštenih službenih osoba, nakon 1. ožujka 2018. godine, ministar unutarnjih poslova donio je rješenja o prestanku službe radi ostvarivanja prava na mirovinu još za devet policijskih službenika iz Policijske uprave zadarske.

Preostali zahtjevi policijskih službenika i dalje su u postupku razmatranja - kažu nam u MUP-u.

Zahtjevi iz prosinca

Prethodno su nam odgovorili kako je "ministar unutarnjih poslova s danom 1. ožujka 2018. godine donio rješenja o prestanku službe radi ostvarivanja prava na mirovinu za devet policijskih službenika iz Policijske uprave zadarske, sukladno njihovima zahtjevima". To znači da na odgovor još čeka njih troje, no njihov sindikat smatra da predugo čekaju s obzirom da su već ispunili sve uvjete za mirovinu.

Naime, o tempu umirovljenja najbolje kazuje podatak da su zadarski policajci svoje zahtjeve za umirovljem podnijeli još u prosincu prošle godine. Kako niti jednom od njih nije udovoljeno, nakon tri mjeseca obratili su se našoj redakciji, upozoravajući da je među policajcima čak petero njih koji su ranjeni na poslu, a da se nadležni mjesecima oglušuju na njihove zahtjeve. U Nezavisnom sindikatu djelatnika Ministarstva unutarnjih poslova naglasili su kako šutnja Ministarstva kod njih izaziva nesigurnost i neizvjesnost. Tada je Sindikat ministru Davoru Božinoviću poslao dopis kojim ih požuruju u rješavanju zahtjeva policajaca za umirovljenjem.

Zakon o policiji

Kako su nam kazali u Sindikatu, MUP-u su upitili dopis "Zahtjevi policijskih službenika za starosnom mirovinom" kojega je potpisao predsjednik Nezavisnog sindikata djelatnika MUP-a, Zdravko Lončar. U njemu se navodi kako je 1. siječnja ove godine na snagu stupio članak 21. Zakona o policiji "koji određuje da policijskom službeniku kojem prestaje državna služba radi stjecanja prava na invalidsku mirovinu zbog ozljede na radu ili profesionalne bolesti, sukladno posebnom propisu prestaje državna služba radi stjecanja prava na starosnu i prijevremenu mirovinu pripada pravo na neto iznos otpremnine u visini prosječne mjesečne neto plaće isplaćene po zaposlenom u pravnim osobama u Republici Hrvatskoj utvrđenoj od strane Državnog zavoda za statistiku, za razdoblje siječanj-kolovoz prethodne godine, uvećane 12, 10 odnosno 6 puta":

Vrijednosni kriteriji

- Nakon navedenog datuma zaprimljen je veći broj zahtjeva za odlazak u starosnu mirovinu prema članku 6. Zakona o pravima iz mirovinskog osiguranja djelatnih vojnih osoba, policijskih skužbenika i ovlaštenih službenih osoba - kažu u Nezavisnom sindikatu djelatnika MUP-a, napominjući kako su policijski službenici zahtjeve za mirovinu podnijeli tijekom prošle godine te su ministru čak predložili da donese i javno objavi pravila kojima će se na transparentan način odrediti vremenski i vrijednosni kriteriji za postupanje sa predmetnim zahtjevima, a temeljem kojih će koristiti svoju diskrecijsku ovlast iz posebnog propisa sukladno podnesenom zahtjevu policijskog službenika, sve u skladu s materijalnim mogućnostima Ministarstva.

1700 policajaca u RH podnijelo zahtjev za mirovinom!

O umirovljenju policajaca, pa tako i onih Policijske uprave zadarske, odlučuje ministar Davor Božinović na temelju svog diskrecijskog prava. Ostaje vidjeti hoće li ove godine biti riješeni i preostali zahtjevi s obzirom da Ministarstvo godišnje odobrava umirovljenje između 250 i 400 policajaca, a da je na razini Hrvatske čak 1700 policajaca podnijelo zahtjev. Naime, za vrijeme svojega mandata tadašnji ministar Vlaho Orepić u javnost je izišao s podatakom kako u policijskom sustavu ima oko 7000 policajaca koji imaju uvjete za odlazak u mirovinu, zbog čega je, poput bivših ministara, tražio odgodu isplate otpremnina policajcima.

 

Kategorija: 
Ocjena: 
Prosječno: 3.8 (5 glasova)