Petak, 19. travnja 2024

Weather icon

Vrijeme danas

12 C°

Prikupljen rekordan broj doza krvi na Viru

22.08.2018. 07:15
Prikupljen rekordan broj doza krvi na Viru


Druga ovogodišnja akcija virskih darivatelja krvi bila je za vrući kolovoz iznenađujuće masovna – pristupilo je 65 humanitaraca iz Vira, virskih vikendaša i turista, a krv je darovalo 55 osoba. Više nego ikad prije u ljeto.
– Prezadovoljan sam odazivom s obzirom da je ovogodišnja ljetna akcija darivanja bila tjedan dana kasnije nego inače. Bilo je jako vruće – zadovoljan je bio prvi čovjek virskog UDDK Goran Vicković. Tradicija darivanja nije se zbog velike vrućine prekinula, kao što nije iznevjeren ni običaj darivatelja krvi da se nakon akcije okupe, okrjepe i zabave. Restoran »Kotarina« ugostio ih je na maloj svečanosti i večeri, pa im je predsjednik Vicković uputio zahvalu, kao i drugim stalnim pokroviteljima i sponzorima darivatelja: Općini Vir, destinacijskoj kompaniji »Vir turizam«, virskoj pekarni »Kod Pere« i grafičko-dizajnerskom studiju »Župančić.hr« koji je otisnuo logotip udruge na olovke.
Sa suprugom Silvijom, kćerkom Editom i susjedom Elizabetom Janković iz Žitne put općinske vijećnice došao je i Zdenko Didović. Virskim akcijama darivanja krvi odazvao se već osmi put, a razloge nam je sam naveo.
– U »Oluji« sam teško ranjen, pa su mi tuđa krv i humanost tada spašavali život. Zato pomažem drugima koliko mogu – naveo je Zdenko. Njegova susjeda Elizabeta kojoj je ovo bilo četvrto sudjelovanje, dodala je:
– Vidim na internetu kako uvijek nedostaje krvi, pa sam odlučila pomoći. Lijepo nam je na okupljanjima članova, uvijek je veselo društvo.
Akcija je organizirana uz pomoć zadarskog »Crvenog križa« i Odjela transfuzije Opće bolnice Zadar i članova virske udruge, dok će posljednjeg vikenda u rujnu svi članovi UDDK-a ići na tradicionalni izlet. Odredište se još traži, ali bit će veselo gdje god bilo.