Četvrtak, 25. travnja 2024

Weather icon

Vrijeme danas

14 C°

ZADNJI DAN NATJEČAJA : Anić i Paleka u utrci za čelnog čovjeka zadarskog turizma

22.08.2018. 09:00
ZADNJI DAN NATJEČAJA : Anić i Paleka u utrci za čelnog čovjeka zadarskog turizma


Dva kandidata o kojima je naš list pisao kao o najizglednijima za dužnost direktora Turističke zajednice Grada Zadra, Hrvoje Anić i Mario Paleka, jučer su nam potvrdili svoju kandidaturu.
Naime, sutra je zadnji dan natječaja za mjesto koje je ostalo upražnjeno nakon odlaska dosadašnjeg direktora, Ante Radosa, a provvjerom među kandidatima čija su nam imena već spomenuta, saznajemo kako su upravooni i podnijeli svoje molbe.
Iako nam je u nedavnom razgovoru voditelj Sportskih programa i objekata gradske ustanove Zadarski šport, HDZ-ov Mario Paleka, za svoju kandidaturu izjavio kako "o tome uopće nije razmišljao jer je okupiran trenutačnim poslom", jučer nam je potvrdio kako je poslao svoju molbu Turističkom vijeću TZ Grada:


Dugo promišljanje
– Dugim promišljanjem i u suradnji sa svojom obitelji i prijateljima koji su saznali za mogućnost kandidiranja za mjesto direktora Turističke zajednice dobio sam maksimalnu podršku te odlučio prijaviti se. Prikupio sam svu potrebnu dokumentaciju i poslao molbu – kazao nam je Paleka.
S obzirom da je po struci kineziolog, pitali smo ga smatra li da ima dovoljno iskustva za ovo mjesto, odnosno ne plaši li se da bi mu se mogao ponoviti slučaj bivšeg direktora Ante Radosa?
– Iskustva itekako imam, radio sam u Falkensteineru i vjerujem da bih mogao nešto jako lijepo napraviti, ali je nezahvalno sada o tome govoriti jer treba pričekati završetak natječaja da ne bismo prejudicirali stvari. Ja sam samo jedan od kandidata i prije svega treba čekati rezultate. Zasad mi je najvažnije da imam podršku obitelji i prijatelja u svojoj kandidaturi, a ostalo ćemo znati kada dovrši postupak natječaja – izjavio je Paleka.


"Neka pobjedi čovjek iz struke"
Kandidaturu nam je jučer potvrdio i direktor Pinije, nestranački Hrvoje Anić, u dosadašnjoj karijeri nevezan za ikakvu politiku. Završio je Hotelijerski fakultet u Dubrovniku, prethodno i Višu turističku školu, 15 godina radi u hotelu Pinija, više godina i u Crikvenici. Kao i nedavno kada smo ga upitali za kandidaturu, o njoj nije posebno htio govoriti jer ne voli govoriti o sebi, te nam je i jučer o natječaju tek kratko rekao:
– Samo neka bude čovjek iz struke. Uz obrazovanje, to bi trebala biti najvažnija stavka na natječaju – kaže Anić.
Tustističko vijeće TZ Grada sastat će se idućeg tjedna kada zaprime molbe svih kandidata. Naime, iako je četvrtak zadnji dan, treba još sačekati i molbe koje su eventualno poslate poštom. Zanimljivo je da natječaj ne traži diplomu iz struke, već Turističko vijeće navodi kako kandidat ili kandidatkinja moraju imati "najmanje specijalistički diplomski stručni ili diplomski sveučilišni studij". Traže se i najmanje tri godine radnog iskustva na poslovima s područja turizma, a kandidati moraju priložiti i izradu prijedlog svog programa rada turističke zajednice za narednu kalendarsku godinu.
Zadarska javnost tako idućeg tjedna željno iščekuje tko će biti novi prvi čovjek zadarskog truizma, odnosno hoće li to ovoga puta biti struka ili će politika i ovoga puta imati zadnju riječ.
 




Kandidat ne treba imati položen stručni ispit
 
Zanimljiv je jedan detalj iz natječaja za direktora Turističke zajednice Grada Zadra koji se odnosi na stručni ispit. Naime, ukoliko kandidat nema položen stručni ispit za rad u turističkom uredu, a Turističko vijeće ga ocijeni najboljim kandidatom, natječajem mu daju mogućnost da "u roku od jedne godine od dana stupanja na rad položi stručni ispit". U natječaju napominju kako u skladu sa Zakonom o turističkim zajednicama i promicanju hrvatskog turizma, direktorom može biti imenovana i osoba koja u trenutku sklapanja ugovora o radu nema položen stručni ispit za rad u turističkom uredu uz uvjet da stručni ispit položi u roku od jedne godine od dana stupanja na rad ili je riječ o osobi koja ima odgovarajuću stručnu spremu i najmanje 10 godina radnog staža na poslovima u turizmu u toj stručnoj spremi – navodi Turiostičko vijeće.