Utorak, 19. ožujka 2024

Weather icon

Vrijeme danas

17 C°

KULTURNA MEKA GRADA Šveđani izabrali Kneževu palaču za romantično vjenčanje

21.08.2019. 13:00
KULTURNA MEKA GRADA Šveđani izabrali Kneževu palaču za romantično vjenčanje


Kneževa palača, meka kulture grada Zadra kroz svoj kontinuitet djelovanja, kroz sve aktivnosti koje bi pojedinačno bilo nemoguće nabrojati, opravdava nagradu Kulturne atrakcije koju je osvojila na Danima turizma 2017. godine.
Narodni muzej Zadar koji povezuje više atraktivno – izložbenih prostora uz Gradsku ložu, Prirodoslovni i Etnološki odjel, Galeriju umjetnina, Odjel Muzeja grada Zadra, tu je i ona reprezentativna Kneževa palača koja plijeni poglede domaćih, ali nadasve i stranih posjetitelja, jer su programi i izložbe ovog zavidnog multimedijalnog prostora neizostavni dio turističkog obilaska grada.
Uzimajući u obzir da je zadarski Narodni muzej jedan od najstarijih na području Republike Hrvatske, koji datira od 1823. godine, nije ni čudo što svoje porijeklo potkrepljuje reprezentativnim sadržajima izložbi, kako nam i sama ravnateljica Renata Peroš potvrđuje, ističući one Chagalla, Warhola i upravo aktulanu Salvadora Dalija koja se može pogledati do 15. listopada 2019. godine.
 


Interakcija posjetitelja i Muzeja


– Izložbe imena svjetskog renomea, ostavile su i dobre rezultate posjećenosti, a što potvrđuje isplativost i kroz onu financijsku prizmu, koja nije izostavni segment kad je riječ o opravdanosti ulaganja u ovakve višemjesečne postave umjetničkih eksponata, koji zasigurno grad podižu na jednu višu kulturnu i kulturološku razinu, istaknula je ravnateljica Narodnog muzeja dodajući kako su novi sadržaji i njihov kontinuitet imperativ ove institucije koja involvira posjetitelje u direktno djelovanje muzeja, a od posebnog je značaja uključivanje mladih Zadarske županije u kulturne i umjetničke aktivnosti. Za primjer je istaknula EU projekt "COOLturizacija" koji je uspješno proveden, ali i druge brojne radionice bilo likovne ili općenito edukativne u kojima su se pronašle sve generacije, za koje se, pak, kako naglašava Peroš, iz godine u godinu povećava interes, što posebno raduje.
 




"Šest salonskih priča"


U "Šest salonskih priča" je šest povijesnih razdoblja ovoga grada, a idejom "salonskih priča" dočaralo se sve ono što je stizalo u grad i kroz izložene eksponate koji govore o ljudima i vremenu koji su se zaustavili u prostoru Kneževe palače. Ovdje se radi o zadarskoj povijesti koja obuhvaća nekoliko stoljeća, dok pažnja posjetitelja i njihovo razumijevanje daju potpunu sliku ove priče.
Uz primarnu muzejsku djelatnost, istaknimo kako je od svog otvorenja u svojim prostorima Palača ugostila brojna događanja, a arhitektura, ambijentalnost i slikovitost okruženja, te blizina crkve sv. Šime čini ovu lokaciju posebno primamljivom i idealnom za romantična vjenčanja koja su postala atrakcija ove kulturno-povijesne institucije. (Nikolina MOJIĆ)