Petak, 19. travnja 2024

Weather icon

Vrijeme danas

11 C°

Na dvije godine vjernost Zadru potpisao Martin Junaković

21.08.2019. 09:52
Na dvije godine vjernost Zadru potpisao Martin Junaković


Ante Nazor dobio je sedmo pojačanje pred nadolazeću sezonu. Poziciju organizatora igre popunit će 25-godišnji Šibenčanin Martin Junaković koji je prošle godine bio član litavskog Nevežisa. Mladi hrvatski reprezentativac tako će pojačati Zadrane na najranjivijim posljednjih sezona bekovskim pozicijama, a ugovor je potpisan na dvije godine.
Ovaj 188 cm visoki playmaker dosad je u karijeri branio boje čak 11 klubova, a u profesionalnu košarku godine je krenuo s nepunih 15 godina još 2009. godine u matičnom GKK Šibenik. Nakon Baldekina na koji se poslije vraćao još tri puta bio je član momčadi Cibone koja je 2014. godine osvojila ABA ligu, te Cedevite, Mladosti iz Zagreba, Jolly JBS-a, Ribole Kaštela, Hermes Analitike, Zagreba, Ohrida, Širokog i spomenutog Nevežisa u drugom dijelu prošle sezone. Najveće postignuće u klupskoj karijeri upravo je osvajanje ABA lige sezone 2013./14. s Cibonom, a najbolje brojke ostvarivao je kao član Zagreba u prvom dijelu HT Premijer lige u sezoni 2017./18. s učinkom od 29.7 poena i 7.3 asistencije.
S Junakovićem se u rosteru Zadrana za sada isprofiliralo ukupno devet igrača, jer su uz starosjedioce Domagoja Vukovića i Juru Planinića svlačionicu na Višnjiku ovog ljeta napučili: Karlo Uljarević, Ive Ivanov, Jan Palokaj, Ivan Siriščević, James Farr i Bryon Allen. Ne računajući potpuno neiskusnu braću pristiglu iz Dubrovnika, Filipa i Jakova Vujičića, kao i Josipa Popića koji je na probi sportski direktor kluba Branimir Longin ima zadatak oplemeniti dosad skupljeni roster s još jednim do dvoje igrača. Definitivno spoju mladosti (Planinić, Vuković, Palokaj, Uljarević, Junaković, pa i Farr) i iskustva (Ivanov, Siriščević, Allen) bi dobro došla adekvatna pomoć kako u kvalitativnom tako i u kvantitavnom smislu. Pogotovo će zanimljivo biti vidjeti rasplet priče oko pozicije petice koja je u ovom trenutku najproblematičnija, a hoće li se ipak uspjeti nekako nagovoriti Luku Žorića, ili možda osvane povratnik Josip Sobin ili će se pak i te balade završiti poput one s Robertom Rikićem s kojim se očito nije uspio pronaći zajednički jezik. Sve su te opcije ipak puno bolje nego povratak Filipa Kraljevića na Višnjik o kojem se šuška, no na posljednju riječ struke ćemo ipak trebati pričekati kratko vrijeme, jer se ipak traži brza reakcija vodstva kluba s ciljem omogućavanja idealnih uvjeta za momčad koja s novom sezonom starta već za pet tjedana s domaćim ogledom u 1. kolu HT Premijer lige protiv Adrie Oil Škrljeva.
 


Cibona riješila blokadu, Zadar još uvijek nije


Pored pozitivnih priča o dolascima novih igrača, ona negativna kao da se sakriva ispod tepiha. Radi se o blokadi FIBA-e koja još uvijek i nakon 14 dana svijetli na stranicama krovne svjetske košarkaške organizacije. Recimo, Cibona je riješila sve svoje probleme s FIBA-inom blokadom i podmirila dugovanja prema Dardenu Berishi, dok Zadrani još uvijek imaju dug od 200 tisuća kuna prema Marku Ramljaku. To znači da, dok ne podmire dug prema Ramljaku, igrači koji prošle sezone nisu igrali u hrvatskim klubovima neće imati pravo nastupa u službenim utakmicama Zadra.