NEOBIČNA UMJETNOST Poruka o snazi žene, dobivenim bitkama, nostalgiji, tuzi, ali najviše o ljubavi

Slika korisnika mkvanja
Petra Ušalj Body Artom oslikala vlastito tijelo
Ovu izložbu htjela bih predstaviti ljudima kao poruku koja govori o snazi žene, o dobivenim bitkama, nostalgiji, tuzi, ali ponajprije i najviše o ljubavi. Unatoč tome što je većina slika prikazana u polomljenim i rastavljenim fragmentima ne bi je trebalo promatrati kroz nekakav negativan ili uznemirujući doživljaj već da i neke polomljene stvari mogu tvoriti divne prikaze, kazala je Ušalj
Vedran SITNICA
S otvorenja izložbe Petre Ušalj u galeriji ZadArt

Slikanje tijela ili Petrunjela Body Art, naziv je izložbe koja je presinoć otvorena u galeriji Zadart. Izložene su fotografije saljske umjetnice Petre Ušalj koja koristi svoje tijelo kao produžetak vlastite slikarske konstrukcije. Ta konstrukcija, Kako je rekla Marina Vicelja Matijašić, istovremeno je osobna i javna te koja dopušta potpunu slobodu izričaja emocija. Njezin je čin sastavljen iz subjektivnog pristupa vlastitom tijelu, koje je ujedno i objekt koji se otkriva drugima. U tom otkrivanju narativ koji pokazuje nije tek pojednostavljena želja za ukrašavanjem ili "šminkom", to je izričaj dubokih emocija i promišljanja.

Posvećeno sinu

Jedna od karakateristika body paintinga jest njegovo ograničeno trajanje. Tijelo se oslikava poput slikarskog platna i stvara se željeni prikaz koji, međutim, traje vrlo kratko. Ono ostaje zabilježeno trajno u vremenu "okom" kamere ili fotografskog aparata, ali tek kao segment cjelokupnog procesa ili, pak, materijal za daljnju manipulaciju.
Petra Ušalj rođena je 17. svibnja 1980. u Zadru. Odrasla je i živi na Salima. Završila je srednju Medicinsku školu, ali cijeli svoj život bila je naklonjena umjetničkom izražavanju. S bodypaintom se susrela sasvim slučajno, preko društvenih mreža. Vidjevši izazov u tome da sliku prenosi na kožu umjesto na papir započela je nešto što je na našim prostorima bilo manje poznato, ali je dočekano s velikim interesom. Pronalazeći inspiraciju u vlastitoj emociji, ljudima, i odnosima, svoju prvu samostalnu izložbu posvećuje svome sinu.

Ljubav i snaga žene

- Ovu izložbu htjela bih predstaviti ljudima kao poruku koja govori o snazi žene, o dobivenim bitkama, nostalgiji, tuzi, ali ponajprije i najviše o ljubavi. Unatoč tome što je većina slika prikazana u polomljenim i rastavljenim fragmentima ne bi je trebalo promatrati kroz nekakav negativan ili uznemirujući doživljaj već da i neke polomljene stvari mogu tvoriti divne prikaze. Koristeći potpuno sebe, svoje tijelo, emociju, misli i talent željela sam prikazati jednu vrstu umjetnosti koja je neobična. Koristeći svoje tijelo umjesto neke umjetne podloge dobiva se jedan potpun, zaokružen dojam da je sve ono što je iznutra prezentirano izvana. Sve što je pod kožom odjednom je vidljivo na koži. I upravo zbog toga bi trebalo biti intrigantnije, intimnije i dojmljivije. Potpuna ogoljenost tijela i emocije s porukom ljubavi i snage žene, rekla je Petra Ušalj.
Izložbu je otvorio kolumnist Zadarskog lista i "čuvar" saljeske knjižnice Ante Mihić.

Kategorija: 
Ocjena: 
Prosječno: 5 (2 glasova)