Petak, 29. ožujka 2024

Weather icon

Vrijeme danas

15 C°

ŠKOLA ZA ŽIVOT Nastavnici nemaju pojma kad će udžbenici i tableti

21.08.2019. 10:23
ŠKOLA ZA ŽIVOT Nastavnici nemaju pojma kad će udžbenici i tableti


Sve što je nužno i važno spremno je za frontalno uvođenje »Škole za život« u škole od jeseni, poručila je jučer ministrica znanosti i obrazovanja Blaženka Divjak, koja je sudjelovala na pripremama za više od 120 mentora zaduženih za edukaciju i potporu školama i učiteljima tijekom kurikularne reforme.
– Velika većina ljudi nije se susrela s reformskim procesima pa tu stavljamo naglasak. Ovaj tjedan je trening za trenere, a iduća dva tjedna imat ćemo finalne treninge pred početak škole. Podrška će trajati kroz cijelu godinu – izjavila je Divjak.
Njene riječi potvrđuju i nakladnici, koji će ove jeseni isporučiti besplatne školske knjige za sve učenike osnovnih škola u Hrvatskoj, te za srednje škole tamo gdje to lokalne vlasti financiraju.
– Školske knjige su većinom tiskane, negdje nešto nedostaje pa se radi dotisak, jer nije bilo dobro procijenjeno koliko je udžbenika za pojedine naslove potrebno. Radi se o 10-ak različitih naslova, koji onda kao i ostali udžbenici idu u distribuciju školama. Mogu reći da će školske knjige biti na na vrijeme na školskim klupama – kaže jedan od nakladnika, Zdenko Ljevak.
U pogledu informatičke opremljenosti učitelja i učenika, ministrica Divjak kaže da se sva oprema očekuje do kraja ove godine.


Kreću isporuke
– Sada je u tijeku opremanje nastavnika. Isporuke kreću za opremu učenika. Radili smo centralnu javnu nabavu preko Carneta i Središnjeg državnog ureda za javnu nabavu, sve to mora ići po zakonu o javnoj nabavi, plaćeno je iz EU fondova, a očekujemo isporuke do kraja godine – rekla je Divjak te dodala da nema razloga da udžbenici kasne.
Dok je ministrica uvjerena u uredan početak školske godine, bez zastoja i stresa, u školama nisu tako sigurni u to. Kažu kako još nemaju nikakvih informacija ni o educiranosti nastavnika, niti o tome kad će stići udžbenici i informatička oprema. Na čekanju su, kažu.
– Nemamo potpunu informaciju o tome jesu li učitelji spremni za reformu. Edukacije su se održavale tijekom godišnjih odmora, a kad se vrate u školu, vidjet ćemo tko je što prošao i kako stoji u svojoj struci. U našoj je školi 30. kolovoza učiteljsko vijeće i tada ćemo imati više informacija – kaže nam ravnatelj Osnovne škole Nikole Tesle u Zagrebu, Borislav Radman.
O tome kad će stići udžbenici, u školi nemaju nikakve informacije, kao ni što je s tabletima.
– Čovjek zadužen za to kasni. Ali tableti nisu tako važni, ne treba stavljati na njih prioritet. To su pomoćna sredstva, ne radimo od jučer, imamo veliko iskustvo, i znamo da se novi kurikulumi mogu sasvim lijepo napraviti i bez tih pomagala – ističe Radman.
Ravnatelj XIII gimnazije u Zagrebu Želimir Čačura kaže kako su u školi spremni za provedbu reforme, a sad »sjede i čekaju«.


Premalo edukacije
– Udžbenici koje nam nabavlja Grad Zagreb trebali su doći 16. kolovoza. Hoće li stići do kraja mjeseca, veliko je pitanje, a mi sjedimo i čekamo. Pametne ploče čekamo od lipnja, a još nisu stigle. Nisu stigli ni obećani laptopi za nastavnike, njih 24 – nabraja ravnatelj Čačura. Novcem koji su dobili za opremanje škole kupili su, kaže, informatičku opremu, opremili kabinete za likovni i glazbeni odgoj… Iznos od 100 kuna po učeniku, odnosno ukupno 50.000 kuna koliko su dobili za nabavku opreme, nije teško potrošiti, ironičan je Čačura. Smatra da je Ministarstvo obrazovanja organiziralo premalo edukacije nastavnika, a na onim edukacijama koje je sam prošao »nije čuo ništa što već nije znao«.
– Što vam znače blok sati, kad je u satnici ostao isti broj sati i predmeta? Nije se promijenilo ništa. Moj je prijedlog bio da se politika, sociologija, etika, vjeronauk, spoje u jedan predmet, i da se neki predmeti vežu za izbornost. Ako dijete svira klarinet, i to mu je glavno usmjerenje, što će mu toliko kemije? – pita se Čačura.
Govoreći o rezultatima frontalne primjene Škole za život, koja kreće u svim prvim i petim razredima osnovnih škola, u sedmom i osmom razredu u prirodoslovnim predmetima te u prvom razredu srednje škole, ministrica je jučer poručila da se ne može očekivati da sustav koji se nije mijenjao trideset godina ima »kvantni skok« i odmah pokaže rezultate.




 


Divjak: Reforma nije utrka, nego štafetni maraton


– Trebat će jedno tri do četiri godine da možemo očitati prve rezultate same reforme. Prva prilika za to će biti 2022. godine na državnoj maturi po novom programu, i za dvije godine u Pisa istraživanju. Radimo sve da se uspije. Sada kada su doneseni kurikulumi nema previše improvizacije, svi moramo uprijeti i voziti u istom smjeru – izjavila je Divjak.
Mentorima je rekla neka proces reforme gledaju kao maraton, a ne kao utrku. »Ovo nije utrka, nego štafetni maraton. Moramo očekivati da se povremeno ekipe izmjenjuju, da dolaze novi ljudi, pa i novi ministri. Ja sam za to spremna, sigurna sam da ste i vi«, poručila je Divjak.