Utorak, 19. ožujka 2024

Weather icon

Vrijeme danas

16 C°

VELIKI JUBILEJ Vojarni u Benkovcu ime herojske 134. brigade HV-a

21.08.2019. 12:54
VELIKI JUBILEJ Vojarni u Benkovcu ime herojske 134. brigade HV-a


Obilježavanje vrijednog jubileja, 25. obljetnice osnutka 134. domobranske pukovnije iz opravdanog razloga se odgađa mjesec dana, za 26. i 27. rujna, prvenstveno zbog turističke sezone i pripreme za imenovanje vojarne u Benkovcu herojskim imenom » Vojarna 134. brigade HV-a.
– Prvi dan, 26. rujna, planiran je u Benkovcu, a održat će se u multimedijalnoj dvorani Gradske knjižnice Benkovac, kazao je uime Organizacijskog odbora dr. sc. Josip Čerina, ratni zapovjednik 134. domobranske pukovnije.


Zaboravljena biogradsko-benkovačka bojišnica
Cilj ovog skupa je da se na temelju autentičnih svjedočanstava ratnih zapovjednika i arhivskog gradiva sačuva i osvijetli doprinos branitelja biogradsko-benkovačkog kraja u Domovinskom ratu. Kako kaže Čerina, riječ je o zaboravljenoj biogradsko-stankovačkoj bojišnici.
– Prijavljeno je jedanaest znanstvenih radova i sedam memoarskih priloga i sjećanja hrvatskih branitelja. Zbornik radova je u pripremi za tisak. Autori znanstvenih radova nastojali su istinito i objektivno približiti čitateljima ratno stanje na biogradsko-benkovačkom području tijekom Domovinskog rata. Autori memoarskih priloga, kao svjedoci vremena, potrudili su se realno prikazati ratnu stvarnost i biti jasni onima koji nemaju ratno iskustvo, naglasio je Čerina.
Drugi dan, 27. rujna planirano je polaganje vijenaca, misa za hrvatske branitelje i imenovanje vojarne u Benkovcu u ime Vojarna 134. brigade HV-a.
– U tijeku je usuglašavanje programa s MORH-om. Očekuje se nastup Akrobatske grupe Krila Oluje i Taktičko-tehnički zbor naoružanja i vojne opreme, otkriva Čerina dodajući kako su imali određenih poteškoća u prikupljanju novčanih sredstava potpore od nekih jedinica lokalne uprave i samouprave.
– Od njih trinaest, iz kojih su hrvatski branitelji bili u 134. domobranskoj pukovniji, nije se odazvalo pet općina. Međutim, javili smo se na više natječaja Ministarstva hrvatskih branitelja za potporu te smo dobili nužna sredstva za tiskanje zbornika radova, navodi Čerina.
Novčana sredstva potpore obilježavanju obljetnice su se prikupljala preko HVIDR-e Donat Zadar, jer 134. brigada i pukovnija nema svoju udrugu niti postoji inicijativa za skorim osnivanjem.
– Zahvaljujemo predsjedniku Udruge Vitomiru Burčulu na susretljivosti i pomoći oko prikupljanja sredstava potpore, ističe Čerina.


Kroz postrojbu prošlo oko pet tisuća branitelja
– 134. domobranska pukovnija je osnovana 18. kolovoza 1994. godine, a činili su je iskusni branitelji koji su se na početku Domovinskog rata uključili u 134. i 164. brigadu Hrvatske vojske. Žitelji su mnogih općina i gradova Zadarske županije, branitelji koji su branili mnoga naselja biogradskog i stankovačkog kraja i sudjelovali u oslobađanju Ravnih kotara i Bukovice u operaciji Oluja te su nakon toga sudjelovali u drugim operacijama hrvatskih snaga. Nažalost, u razdoblju od kolovoza 1994. do prosinca 1995. smrtno je stradalo pet pripadnika pukovnije, a njih dvadesetak je lakše ili teže ranjeno, istaknuo je Čerina.
– Kroz postrojbu je prošlo oko pet tisuća branitelja, a njih 2.505 je sudjelovalo u oslobađanju Ravnih kotara i Bukovice u operaciji Oluja te su nakon toga sudjelovali u drugim operacijama hrvatskih snaga, govori Čerina.
Zapovjednik pukovnije je bio Josip Čerina, dok su zapovjednici bojni bili: Ivica Kapitanović Šulc, zapovjednik 1. pješačke bojne, Mile Rončević i Joso Šarlija, zapovjednici 2. pješačke bojne, Ante Perica i Željko Ušljebrka, zapovjednici 3. pješačke bojne, Davor Bačić i Merfi Brzić zapovjednici topničko-raketnog diviziona, a Denis Brzić je bio načelnik stožera pukovnije.
– Koristim prigodu uime Organizacijskog odbora čestitati svim pripadnicama i pripadnicima 134. domobranske pukovnije 25. obljetnicu i zahvaliti se hrvatskim braniteljima koji su dali život za obranu domovine te zahvaliti hrvatskim braniteljima koji su preživjeli rat i njihovim obiteljima na žrtvi i doprinosu u Domovinskom ratu, poručio je Josip Čerina.