Četvrtak, 28. ožujka 2024

Weather icon

Vrijeme danas

16 C°

VOZAČI I DIJAGNOZE Liječnici bi trebali dobiti pacijentovu punomoć za prijavljivanje bolesti opasne za vožnju

21.08.2019. 10:41
VOZAČI I DIJAGNOZE Liječnici bi trebali dobiti pacijentovu punomoć za prijavljivanje bolesti opasne za vožnju


Uz preveliki broj pacijenata, brojne poslove i obveze, među kojima su i one administrativne naravi, hrvatski obiteljski liječnici suočeni su s još jednim problemom koji je posljednjih dana eskalirao, a riječ je o (ne)prijavljivanju pacijenata zbog bolesti koje mogu utjecati na pacijentove vozačke sposobnosti.
Tako je nedavno obiteljska liječnica vozača koji se pod utjecajem droge autom zabio u drugi automobil na naplatnoj postaji Sveta Helena kažnjena s 5.000 kuna jer nije policiji prijavila izmijenjene okolnosti njegova zdravstvenog stanja, odnosno da vozač zbog ovisnosti ne bi smio upravljati vozilom. S druge strane, prije dva dana pacijent je prijetio liječnici koja je MUP-u prijavila promjenu njegova zdravstvenog stanja, poručivši joj da »ako on ostane bez vozačke dozvole bolje da je nema«.


Dosta širok popis dijagnoza
Članak Zakona o sigurnosti prometa motornim vozilima navodi da »ako se na liječničkom pregledu ili u tijeku liječenja utvrdi da vozač boluje od bolesti ili ima invalidnost radi koje nije više sposoban sigurno upravljati vozilom, liječnik koji je obavio pregled ili liječio vozača, te izabrani liječnik dužan je uz upozorenje bolesniku o tome obavijestiti policijsku upravu ili postaju u kojoj osoba ima prijavljeno prebivalište«.
S druge strane, u priopćenju Koordinacije hrvatske obiteljske medicine ponavljaju upozorenje da Zakon ne definira jasno koje bolesti i stanja treba prijaviti MUP-u radi izvanrednog pregleda, zbog čega su više puta tražili izmjene pravilnika koji to određuje.
– U pravilniku je dosta širok popis dijagnoza, bolje rečeno bolesnih stanja koja bi liječnici trebali prijaviti policiji, i u tom smislu je pravilnik nejasan i nedorečen, kaže dr. Damir Biloglav, dugogodišnji zadarski obiteljski liječnik i predsjednik Udruge liječnika privatnih poslodavaca u ugovornom odnosu, te ističe kako liječnici često nisu sigurni jesu li prijavili nekoga čija bolest ne može utjecati na vozačke sposobnosti, ili pak nisu prijavili nekoga, a trebali su.


Liječnici nemaju popis pacijenata koji su vozači
– Ne može se pravilnikom predvidjeti svaka situacija. Postoje, naime, privremena zdravstvena stanja i akutna oboljenja koja mogu kratkoročno utjecati na sposobnosti vozača. Uz to, neki pacijenti samoinicijativno uzimaju određene lijekove s čime liječnici nisu upoznati, navodi dalje dr. Biloglav i napominje da obiteljski liječnici nemaju popis pacijenata koji su vozači, za razliku od onih koji moraju nositi oružje.
Liječnici bi, smatra dr. Biloglav, trebali dobiti iz policije popis pacijenata koji posjeduju vozačku dozvolu, a vozači bi trebali prilikom produljenja dozvole obaviti liječnički pregled, a ne samo prilikom produljenja dostaviti potvrdu da ne boluju od psihičke bolesti.
Ono što dr. Damir Biloglav posebno naglašava jest važnost povjerenja između liječnika i pacijenta koje ne bi smjelo biti narušeno obvezom prijavljivanja promjene pacijentova zdravstvenog stanja.
– Pacijenti ne bi smjeli imati osjećaj da im liječnik radi nešto iza leđa. Stoga bi najbolje rješenje bilo da obiteljski liječnik od pacijenta dobije punomoć kojom bi ga pacijent ovlastio da svaku promjenu njegova zdravstvenog stanja koja bi mogla utjecati negativno na njegove vozačke sposobnosti prijavi Policijskoj upravi. Na taj način bi se liječnike zaštitilo od eventualne ljutnje pacijenata, zaključuje dr. Damir Biloglav.