Zadarskoj županiji odobreno 8,5 milijuna kuna za Donju Bašticu

Poruka greške

Deprecated function: The each() function is deprecated. This message will be suppressed on further calls u _taxonomy_menu_trails_menu_breadcrumb_alter() (linija 436 od /opt/nginx-1.17.9/htdocs/zadarskilist.hr/sites/all/modules/taxonomy_menu_trails/taxonomy_menu_trails.inc).
Slika korisnika mkvanja
Gradit će se već četvrti sustav navodnjavanja na benkovačkom području
Agencija za plaćanje u poljoprivredi, ribarstvu i ruralnom razvoju donijela je Odluku o prihvatljivosti projekta Donja Baštica u stopostotnom iznosu potpore od 8.514.000 kuna
Zadarska županija
Sustav navodnjavanja Baštica II – Smilčić se gradi, a njegov završetak očekuje se potkraj ove godine

Stižu dobre vijesti za poljoprivrednike u Zadarskoj županiji! Za izgradnju sustava navodnjavanja Donja Baštica Zadarskoj županiji odobreno je bespovratnih 8,5 milijuna kuna.
Sustavom navodnjavanja Donja Baštica trebala bi se navodnjavati površina od 105 hektara, a bit će to četvrti sustav navodnjavanja na području naše županije koji će se graditi pretežno sredstvima iz europskih i nacionalnih fondova, nakon već dovršenog projekta Baštica I te dvaju sustava navodnjavanja Baštica II – Smilčić i Lišansko polje koji su u fazi izgradnje.

Traje gradnja dva projekta

- Svjesni smo da je za razvoj poljoprivrede i dodatan iskorak potrebna izgradnja sustava navodnjavanja našeg zaleđa. Na području Zadarske županije trenutačno se grade dva sustava navodnjavanja u vrijednosti od gotovo 50 milijuna kuna, a sustav navodnjavanja Donja Baštica bit će logičan nastavak tih projekata kojima je cilj stvoriti preduvjete za ozbiljnu poljoprivrednu proizvodnju, ustvrdio je zamjenik župana Šime Mršić. Zadarska županija prijavila je Sustav navodnjavanja Donja Baštica na natječaj za provedbu Podmjere 4.3. »Potpora za ulaganja u infrastrukturu vezano uz razvoj, modernizaciju i prilagodbu poljoprivrede i šumarstva«, tip operacije 4.3.1. »Investicije u osnovnu infrastrukturu javnog navodnjavanja« iz Programa ruralnog razvoja Republike Hrvatske za razdoblje 2014. – 2020.
Nakon detaljne evaluacije pristiglih prijava, Agencija za plaćanje u poljoprivredi, ribarstvu i ruralnom razvoju donijela je Odluku o prihvatljivosti projekta u stopostotnom iznosu potpore od 8.514.000 kuna.

Poljoprivredno-edukacijskog centar

- Prethodno je dovršena sanacija akumulacijskog jezera Grabovac, gdje je u suradnji s Hrvatskim vodama uloženo preko tri milijuna kuna. Sanacijom akumulacija omogućit će se stabilan izvor vode za budući sustav navodnjavanja Donja Baštica površine 105 hektara, napominje Mršić. Uz razvoj infrastrukture, za podizanje razine konkurentnosti naših poljoprivrednika iznimno je važan faktor edukacija. Stoga je Zadarska županija pokrenula projekt izgradnje Poljoprivredno-edukacijskog centra u Zemuniku Donjem u kojem bi poljoprivrednici trebali dobiti svu potrebnu pomoć u edukaciji i upoznavanju s novim tehnologijama.
- Na tom projektu već dulje vrijeme rade naše stručne službe. Završena je izrada idejnog projekta, ishodovana je lokacijska dozvola, a Ministarstvo državne imovine nam je darovalo zemljište ukupne površine 27 tisuća metara četvornih. Tijekom ove godine planiramo završiti izradu projektne dokumentacije te očekujemo da ćemo već sljedeće godine započeti s izgradnjom centra, čija se cjelokupna vrijednost procjenjuje na sedam milijuna kuna, otkriva pročelnik Upravnog odjela za poljoprivredu Daniel Segarić dodajući da bi ovaj centar trebao postati dobar primjer suradnje i s odgojno- obrazovnim i znanstvenim institucijama, u prvom redu s Poljoprivrednom, prehrambenom i veterinarskom školom Stanka Ožanića te Odjelom za ekologiju, agronomiju i akvakulturu Sveučilišta u Zadru.

Kategorija: 
Ocjena: 
Prosječno: 2.5 (2 glasova)