CORONA SEZONA A trebalo nam je izdržati barem još petnaestak dana

Poruka greške

Deprecated function: The each() function is deprecated. This message will be suppressed on further calls u _taxonomy_menu_trails_menu_breadcrumb_alter() (linija 436 od /opt/nginx-1.17.9/htdocs/zadarskilist.hr/sites/all/modules/taxonomy_menu_trails/taxonomy_menu_trails.inc).
Slika korisnika mkvanja
Što o »zatvaranjima« prema Hrvatskoj kažu u tvrtkama iz ZD žpanije
Ne ulazeći u to koliko smo ovim mjerama sami doprinjeli, naši turistički radnici ističu da je dio zemalja samo čekao povod za takve poteze, a s temeljnim ciljem da svoje potrošače zadrže doma. Odluke Italije i Austrije su nas »ranile«, ali strah je od odluka Slovenije i Njemačke, koje bi nas »ubile«
JOSIP PEDIŠIĆ
Kampovi su se posebno iskazali u ovom »novom normalnom«, a odluke Italije i Austrije tek su ih »ranile«, dok je ubitačniji strah vezan za Sloveniju i Njemačku

Nakon odluka Italije odnosno Austrije da Hrvatsku stave » u crveno«, kada smo gledali stampedo njihovih gostiju put granice, zaprijetila nam je i lančana reakcija. Slovenci (nenadmašno najodaniji nam gosti) su prvi uslijedili, a u trenutku našeg razgovora sa akterima ovdašnjeg turizma, o posljedicama koje je to imalo na našem prostoru, odluka je još »visjela u zraku«, ali se napetost osjećala. Istovremeno iz za naš turizam ključnih njemačkih pokrajina dolazili su isti takvi zahtjevi, za sad ne pretočeni u zabrane odnosno postrožene mjere.

Tomislav Fain, Terra Travel/UHPA

Tomislav Fain, direktor Terra Travela najjače ovdašnje agencije, te predsjednik Udruge hrvatskih putničkih agencija (UHPA):
- Austrijanaca je prema eVisitoru u trenutku odluke u Hrvatskoj bilo 40.000, da bi u ponedjeljak nakon roka za povratak »bez posljedica« taj broj pao na 14.000, a to vam sve govori. Kod Talijana možemo govoriti o prostornom rasporedu u kojem Zadarska županija nije imala drastične gubitke, jer ovdje je talijanskih gostiju malo, ali znamo kakve su posljedice imali u Istri i Kvarneru. Svaka ovakva odluka je direktna i značajna šteta za naš turizam u trenutku kada se u velikoj mjeri bilo zadovoljno postignutim u srpnju i kolovozu. Makar to za agencije, koje zastupam i iz kojeg sektora dolazim ne vrijedi, jer su nam gubici u odnosu na prethodnu godinu ogromni, te će biti nužna podrška Vlada da održimo agencijsko poslovanje, no vrijedi za značajan dio turizma. Sigurno iza ovakvih odluka stoji i želja nadležnih u tim zemljama da nađu povod kako bi svoje državljane odvratili od putovanja u strane zemlje i time da novce potroše u matičnoj. Svakako je šteta što nam se to događa, zaključuje Fain.

Kristina Brčić, Kamp par Soline/ Ilirija Biograd

Kristinu Brčić iz Kamp parka Soline Ilirije i Biograda pitali smo za prilike, jer je u ovoj kompaniji sa svim komponentama turizma kamping ove corona godine predvodnik posjećenosti (što je inače slučaj i u zemlji):
- Nismo imali drastičnijih posljedica s potezom ovih dviju zemalja. Talijana imamo simboličan broj ove godine, i nisu otišli. Dio Austrijanaca je otišao ali smo njih ove godine imali manje nego prethodnih i bez ovih mjera. Najznačajniji su na gosti Slovenci, koji strašno žele ostati ali dolaze i pričaju s nama u strahu da će njihova Vlada usvojiti slične mjere. Posije Slovenaca najzastupljeniji su domaći gosti bilo da dolaze iz Hrvatske, ili što je jako često iz drugih europskih zemalja, a slijede Nijemci. No, naravno da nam nije svejedno što se ove mjere donose i nadamo se da neće ići dalje na Sloveniju, da ne spominjem i Njemačku. O slovenskoj želji za boravak ovdje kazala bi kako nas je nekoliko gostiju koji su trebali doći za nekoliko dana zvalo da kažu da dolaze sutra pa da i ako njihova Vlada naredi brzinski povratak, vjeruju da bi to bila nedjelja, ipak iskoriste barem dio odmora ovdje. Naravno da sezona nije kao lanjska, ali u uvjetima koji su moramo biti zadovoljni.Posebno imamo vrlo dobre pokazatelje za kamping kuće odnosno njihovu popunjenost, kao najelitnijeg i najskupljeg segmenta naše ponude, kazala nam je Kristina Brčić ipak svjesna da će mjere koje su krenule utjecati na skraćenje u odnosu na očekivanu sezonu.

Frane Skoblar, voditelj marketinga Turisthotela

- Odluke austrijske i talijanske vlade svakako su nas pogodile, ali ni približno koliko negativna preporuka Nizozemske, kad je epidemiološka situacija u zemlji bila bolja nego sad, jer u kamping segmentu Nizozemska nam je drugo emitivno tržište, iza Njemačke, prva je reakcija iz Turisthotela koju nam prenosi direktor marketinga Frane Skoblar.
- Višestruko negativan učinak odlaskom značajnog dijela gostiju iz ove dvije zemlje, ublažava nedostatak Austrijanaca, a osobito Talijana ove godine i prije odluke. Nagativno je i što ne možemo računati na nove rezervacije, odnosno otkazuju se postojeće. Uz to ruši nam se image destinacije na ostalim tržišta - a što se prvenstveno odnosi na Njemačku i Sloveniju. Nadamo se da neće biti daljnjih negativnih preporuka.
Kad je sezona u pitanju ističu kako posebno sa srpnjem i kolovozom u Turisthotelu moraju biti zadovoljni prilagodbom »novom normalnom« i ostvarenim zadovoljavajućim rezultatima.
 

 

Ne odustati od kvalitete

Iz Turisthotela ističu kako su i u ovakvoj sezoni realizirali nekoliko projekata u Zaton Holiday Resortu: uredili linearni park i pošumili dio resorta uništen lanjskim nevremenom, renovirali plažni restorana i bar Mareta i odradili makeover-a dječjeg kluba Zatonino.
- Zadržavanje kvalitete je imperativ koji smo si zadali a koji prema recenzijama prepoznaju i gosti, navodi Skoblar.
I u Kamp parku Soline biogradske Ilirije nisu mirovali ni odustali od ulaganja u kvalitetu:
- U ovakvoj godini značajno smo rekonstruirali postojeće i podigli novi suvremeni sanitarni čvor, trasirali i opremili parcele, unaprijedili staze i infrastrukturu, izrazito podigli razinu hortikulture i uvećali broj mobilnih kuća, što je odmah naišlo na dobar odjek kupaca, ističe Kristina Brčić.

 

U Njemačkoj Baden-Württemberg i Bavarska traže stavljanje Hrvatske »u crveno«

Njemački mediji (prenosimo s portala Stimme.de) masovno obavještavaju o zahtjevima za stavljanje Hrvatske na »crvenu listu«.
Kako prenose brzo rastući broj putnika koji su se zarazili od korone koji se vraćaju iz Hrvatske povećava pritisak na savezne i državne vlade da reagiraju uz obavezne testove ili ograničenja. Baden-Württemberg i Bavarska zatražili su u utorak od savezne vlade da istočnoeuropsku državu (nas op.a.) proglasi područjem rizika.
Klasifikacija Instituta Roberta Kocha kao rizičnog područja znači da se povratnik s odmora mora testirati na virus corone. Dok rezultat nije dostupan, kod kuće moraju biti u karanteni. Središnji kriterij za klasifikaciju kao rizično područje je to u kojim je državama ili regijama tijekom posljednjih sedam dana bilo više od 50 novoinficiranih ljudi na 100.000 stanovnika, što u Hrvatskoj ipak još nije slučaj.
Navedene dvije pokrajine najjužnije su, nama najbliže i dostupne automobilima, najbogatije i iz njih imamo najviše gostiju.

Kategorija: 
Ocjena: 
Prosječno: 5 (1 glasova)