ULAGANJE U INFRASTRUKTURU Kroz Zemunik Gornji asfaltirano dva kilometra ceste

Poruka greške

Deprecated function: The each() function is deprecated. This message will be suppressed on further calls u _taxonomy_menu_trails_menu_breadcrumb_alter() (linija 436 od /opt/nginx-1.17.9/htdocs/zadarskilist.hr/sites/all/modules/taxonomy_menu_trails/taxonomy_menu_trails.inc).
Slika korisnika mkvanja
ŽUC spaja mjesta i gradove u zaleđu
Ukupna vrijednosti radova je 1.300.000 kuna koji obuhvaćaju asfaltiranje dionice u Zemuniku Gornjem u duljini od 1.950 metara i u cijeloj širini kolnika te je obnovljena bankina i odgovarajuća horizontalna signalizacija. Na javnu nabavu javilo se osam izvođača radova, najpovoljnija ponuda bila je tvrtke Cestogradnja d.o.o. Zelengrad, kazao je Branko Kutija, ravnatelj ŽUC-a
Velimir BRKIĆ
Novi asfaltni sloj stavljen je u Zemuniku Gornjem

Uoči proslave blagdana Kraljice Mira - kraljica Hrvata, kada se obilježava i dan Općine Zemunik Donji, žitelji Zemunika Gornjeg od Županijske uprave za ceste Zadarske županije (ŽUC) dobili su dar - završeni su radovi na sanaciji kolnika županijske ceste Ž 6021, od državne ceste D 502 do državne ceste D 56, koja vodi kroz ovo ravnokotarsko naselje.
- Radovi su obuhvatili asfaltiranje dionice u duljini od 1.950 metara i u cijeloj širini kolnika te je obnovljena bankina i odgovarajuća horizontalna signalizacija, kazao je Branko Kutija, ravnatelj Županijske uprave za ceste Zadarske županije.
Ukupna vrijednosti radova iznosila je 1.300.000 kuna s PDV-om.

Vitalno značenje prometne infrastrukture

- Prethodno je objavljena javna nabava, koja je provedena u travnju 2020. godine, te se na natječaj javilo osam izvođača radova od kojih je najpovoljnija ponuda bila tvrtke Cestogradnja d.o.o. Zelengrad, koja je ujedno i izvodila radove sanacije kolnika, rekao je Kutija.
Ulaganje u izgradnju nove prometne infrastrukture jedan je od preduvjeta kontinuiranog održivog razvitka što jasno upućuju na vitalno značenje prometnih infrastruktura za razvoj ovog ravnokotarskog kraja.
- Osim znatnog povećanja sigurnosti svih sudionika u prometu, naročito djece, cilj je i doprinijeti demografskom i gospodarskom razvoju kroz ulaganja u prometnu, komunalnu infrastrukturu, naglasio je Kutija.
Shodno navedenom u ŽUC-u su aktualni projekti sanacije dijela županijske ceste Ž 6046 i izgradnja nogostupa u naselju Sikovo, procijenjene vrijednosti 2.263.734 kuna bez PDV-a; sanacija kolnika Ž 6011 u naselju Murvica procijenjene vrijednosti 852.666 kuna, potom sanacija kolnika županijske ceste Ž 6042 u naselju Gorica procijenjene vrijednosti 1.333.206 kuna bez PDV-a, građenje ceste L 63072 u naselju Pridraga procijenjene vrijednosti 2.040.915 kuna bez PDV-a te rekonstrukcija mostova 1. i 2. na L 63090 u naselju Zrmanja procijenjene vrijednosti 1.834.174 kuna bez PDV-a.

Radovi usprkos Covida-19

- Uz postojeću lokalnu cestu LC 63114 i LC 63117 u Raštanima Donjima gradi se nogostup duljine 1.040 metara. Vrijednost projekta iznosi 1.375.000 kuna. Nogostup će iz obližnje Glavice u Općini Sukošan voditi sve do crkve Raštanima Donjim u Općini Sv. Filip i Jakov, navodi Kutija.
Jedan od projekta je i rekonstrukcija županijske ceste Ž 6025, dionica Kaštel Žegarski - granica k.o. Ervenik. Procijenjena vrijednost izravnog spajanja Zadarske sa Šibensko-kninskom županijom u duljini od kilometra i pol iznosi 1.875.000 kuna bez PDV-a.
- Nakon što je u Kaštel Žegaru početkom 2020. završena obnova i rekonstruiranje devastiranog i oronulog Gornjeg mosta, masivnog kamenog mosta s četiri svoda koji premošćuje rijeku Zrmanju na putu Žegar-Krupa, od 20. siječnja 2020. traju radovi na izgradnji potpuno novog mosta na mjestu starog željeznom mosta u Karinu koji premošćuje rijeku Karišnicu i spaja Donji Karin i Gornji Karin, odnosno gradove Obrovac i Benkovac, kaže Kutija.

Briga o prometnim objektima

- Riječ je o zahtjevnom projektu izgradnje novog mosta nedaleko ušća rječice u Karinsko more i Franjevačkog samostana Blažene Djevice Marije. Vrijednost radova je preko pet milijuna kuna, obznanio je prvi čovjek ŽUC-a.
Kutija je iskazao zadovoljstvo radovima na prometnoj infrastrukturi poručivši kako su navedeni projekti jedni u nizu primjera kako se ŽUC brine o prometnim objektima koji su pod njihovom ingerencijom.
- Ovakvi projekti koje provodi Županijska uprava za ceste pravi su primjeri da ravnomjeran razvoj svih dijelova naše županije provodimo u djelo. Kvalitetna infrastruktura važna je za razvoj brojnih drugih djelatnosti tako da ćemo usprkos Covidu-19 i dalje nastaviti s ovakvim investicijama, naročito što Europska unija i Vlada RH podupiru projekte na području prometa, poručio je Branko Kutija.

Ocjena: 
Nije još ocijenjeno