Srijeda, 24. travnja 2024

Weather icon

Vrijeme danas

10 C°

Baviti se književnošću u Hrvatskoj uglavnom je jedna vrsta aktivizma

21.08.2021. 09:47


U još jednoj pandemijom koronavirusa obilježenoj godini, udruga ZaPis ostvarila je brojne planove, u skladu s mjerama i mogućnostima koje su u određenim periodima godine bile na snazi. Naime, već u prvoj polovini godine ostvarene su planirane književne večeri i gostovanja.
Iva Pejković, predsjednica Udruge ZaPis, ispričala nam je kako žive umjetnici u doba korone i nosi li svako vrijeme svoju inspiraciju i teme. Zatim je istaknula neke od brojnih događanja koje su uspjeli ostvariti, pandemiji usprkos. Otkrila nam je i planove te komentirala je li Zadar plodno tlo za književni festival, kao i što donosi bavljenje književnošću u suvremeno vrijeme obilježeno tehnologijom.


Književnost uvijek živi
– Uvjerena sam da je iz ove nesnosne pandemije umjetnost dobila jednu sasvim novu energiju. Razgovarajući sa slikarima, glazbenicima, glumcima, nema tko nije naglasio koliko ga je korona ‘’resetirala’’ i na neki način natjerala da se umjetnosti posveti na neki drugačiji način. Najgore je bilo vrijeme kada smo ostali bez publike, također, tu je i dio umjetnika koji od svoje umjetnosti žive pa su itekako osjetili ugrozu u tom smislu. Ali, inspiracija koju spominjete definitivno se nije ugasila. Konkretno, književnost se preselila na društvene mreže, festivali bez publike održavani su preko Zooma, pisci su improvizirali na sve moguće načine i nisu izgubili publiku. Ni publika svoje pisce. Književnost uvijek živi, samo mijenja oblik, kao voda. A kada je riječ o čitanju, nikad neću zaboraviti prizor pred Gradskom knjižnicom prvi dan nakon otvaranja iz lockdowna. Redovi, kao da se dijeli zlato, a ne knjige, prisjeća se Pejković potvrde čitateljskih navika i gladi za umjetnošću riječi.
Kada je riječ o događanjima, istaknula je promociju novog izdanja u nakladi udruge ZaPis, zbirku prvijenac Ivana Čeperkovića, zadarskog pjesnika, pod nazivom »Nigdje noći«, kao i gostovanje zadarske književnice sa zagrebačkom adresom, Korane Serdarević te višestruko nagrađivane autorice iz Splita Luize Bouharaoua koja je predstavila svoju knjigu priča »Jesmo li to bili mi«.
– U proljeće, uz lijepo vrijeme i dobru volju Gradske knjižnice Zadar koja nam je ustupila svoj atrij, održan je niz susreta. Svaki tjedan, susret jedan. Sjajno je bilo s Luizom Bouharaouom, odlična je bila Korana Serdarević, na promociji pjesničkog prvijenca Ivana Čeperkovića tražilo se mjesto više. Sve u skladu s epidemiološkim mjerama, prošlo je i više nego dobro, zadovoljno priča Pejković.


Pronašli pisce proze
Sredinom veljače započeo je ciklus ZaPis i gosti. Stigao im je Stjepan Juras s hrpom knjiga i podijelio svoje iskustvo cijelog procesa, od pisanja, prijevoda, prijeloma do plasmana i prodaje knjiga. Nadalje, Udruga Zadarskih pisaca ZaPis 15. ožujka 2021. zatvorila je prijave na natječaj »Potraga za piscem proze« sa slobodnom temom i ograničenjem od 16 kartica. Na natječaj je pristiglo 16 prijava autora s područja Zadarske županije. Evaluacijski tim koji su činila tri člana udruge ZaPis pristupio je glasovanju nakon kojega je zaključeno kako najviše bodova imaju Ana Vidov, Ana Padovan i Danijela Bjelanović. Potom je organiziran susret na otvorenom gdje su laureatkinjama uručene nagrade, knjige i majice te članarine u Gradskoj knjižnici Zadar.
Natječaju je prethodilo snimanje prvog promo spota udruge ZaPis koji je ujedno i lijepa turistička razglednica grada Zadra, a nisu zaboravili ni promovirati novouređenu šetnicu na bedemima, a video je plasiran putem društvenih mreža i medija.
– Ponosni smo što smo za naš prvi književni natječaj »Potraga za piscem« odlučili snimiti promotivni spot. Radi se o videozapisu koji je na svojevrstan način mala turistička razglednica grada Zadra, u njemu imate Forum, rivu, perivoj, obnovljenu šetnicu na bedemima… Za ZaPis je prilagodba ‘’modernom’’ i novim medijima dodatna motivacija! Razrađujemo ideju i o jednom književno-turističkom proizvodu koji bismo radili u suradnji s Turističkom zajednicom grada Zadra, pa se nadamo da će i ta ideja biti realizirana na ljeto 2022., odgovara Pejković na pitanje je li afirmacija znatno teža u suvremeno doba tehnologije i brzine informacija ili to pak promatra kao olakotnu okolnost.




***Više pročitajte u tiskanom izdanju Zadarskog lista!