Četvrtak, 25. travnja 2024

Weather icon

Vrijeme danas

14 C°

Bilo bi žalosno da nas u budućnosti samo neko umjetničko djelo podsjeti na ljepotu prirode

21.08.2021. 09:52


S trideset izloženih radova, zadarskoj se javnosti predstavila Nirma Siesenop, rodom sa Šri Lanke, koja više od 25 godina živi i radi u Njemačkoj. Ova umjetnica već se duži niz godina bavi temom čovjeka i prirode u kojima se slikarica svojom umjetnošću obraća čovjeku kako bi ukazala na ljepotu prirode i devastaciju iste. Izložbu u organizaciji HDLU-a Zadar otvorila je u četvrtaka kustosica izložbe Marijana Ramov, dipl. pov.umjetnosti, a zadarska će javnost izložbu moći razgledati naredna 2 tjedna. Umjetnica je izrazila ogromno zadovoljstvo što je dobila priliku izložiti svoje radove u Zadru, oduševljena je kaže poviješću Zadra i znamenitostima, a dojmio je se i izložbeni prostor Kapetanove kule.


Utjecaj rodne Šri Lanke
– Već se godinama bavim negativnim utjecajima koje čovjek ima na prirodu, gledamo kako priroda nestaje, zamjenjuju je zgrade i polako nestaje, rekla je Nirma te dodala kako je njen rad inspiriran rodnom Šri Lankom, a na platno prebacuje ono što osjeća.
– Na moj rad snažno utječu moje podrijetlo i osobna iskustva. S jedne strane, radi se o kulturnim razlikama između moje zemlje Šri Lanke i zapadne kulture. U ovom osobnom sukobu nastaje moj rad. S druge strane, moja umjetnost govori o prirodi stvari i mojim sadašnjim iskustvima. Iskustva su slojevi u životu. Grade se jedno na drugom i međusobno se povezuju. No iza njih uvijek stoji nešto čisto i nedirnuto. Bijelo platno simbol je toga. Moja umjetnička djela sastoje se od brojnih slojeva. Obojena područja se preklapaju. Ili se ponovno eksponiraju u procesu slikanja. Simboli ili ikone često su prekriveni ili skriveni ili potpuno nevidljivi, objašnjava Nirma svoj rad koji je često na granici apstrakcije i figurativnosti. Na slikama dominiraju prirodne boje koje autorica crpi upravo iz krajolika svoje domovine, a najveća joj je želja, kaže, prenijeti poruku o važnosti očuvanja prirode.
– Trebamo biti svjesni važnosti prirode i očuvanja prirode jer je gubimo jako brzo. Bez prirode ni mi nemamo budućnosti i želja mi je prenijeti poruku koliko je priroda lijepa i važna, ali isto tako koliko je i krhka. Bilo bi žalosno da nas u budućnosti samo neko umjetničko djelo podsjeti na ljepotu prirode. Moja vizija je probuditi ljude, govori ova umjetnica dodajući da je za ekologiju važno da radimo i djelujemo zajedno. Prilikom otvaranja izložbe zahvalila se svim organizatorima te Hrvatskom društvu likovnih umjetnika Zadar koji su je pozvali na izložbu i koji su omogućili da se ona ostvari.
– Ponosna sam na ovu izložbu, zahvalna sam svima na pomoći i radosna sam što mogu izlagati u ovakvom prostoru, zaključila je na kraju Nirma.


Čuvanje umjetničke inspiracije
Kustosica izložbe, Marijana Ramov predstavila je rad ove umjetnice naglašavajući poruku koju želi prenijeti.
– Poruka Nirme Si je vrlo jasna i jednostavna – priroda koja je kroz stoljeća povijesti umjetnosti umjetnicima bila primarni izvor njihove kreativne inspiracije, sada treba našu pomoć. Nirma svojima djelima radi na tome da cilj umjetnosti postane očuvanje te umjetničke inspiracije te smatra kako su i umjetnici dužni kroz mediji svog likovnog, odnosno umjetničkog izražavanja doprinijeti zaštiti svog izvora inspiracije, rekla je Ramov otvorivši izložbu.
Nirma Si je u svom likovnom stvaralaštvu izlagala kroz grupne i samostalne izložbe u galerijama diljem Njemačke, u rodnoj Šri Lanci, u Belgiji, u SAD-u, a došla je i u Hrvatsku, a organizatori se nadaju kako će biti i još gostovanja. Veliki je broj likovnih kritičara i novinara, ali i aktivista za zaštitu okoliša koji su pisali pozitivne kritike i osvrte na rad Nirme Si.
Umjetnica istovremeno slika ljepotu prirode, ali i njeno uništavanje. Dugoročni učinci na prirodu su nemjerljivi, njenim slikama dominira crvena boja koja sugerira da je zemlja u plamenu. Svojim djelima umjetnica se obraća destruktivnoj ulozi čovjeka te poziva na buđenje.
– Ovo su zaista prekrasne slike, ali jednako je lijepa i važna poruka koja stoji iz njenih djela i svakako bi trebalo biti više autora koji nose takvu snažnu poruku koja me posebno inspirira. Radovi su zaista prekrasni, ali poruka je ta koja bi nas trebala tjerati na daljnje razmišljanje, rekla je Marijana Ramov sretna što je ovakva izložba u Zadru.