Petak, 19. travnja 2024

Weather icon

Vrijeme danas

15 C°

Obrazovanje i zaposlenje 20 teže zapošljivih žena

21.08.2021. 10:04


U Svečanoj dvorani Sveučilišta u Zadru održana je završna konferencija projekta POKRET – Projekt Osnaživanja KonkuRentnosti i Efikasnosti žena na Tržištu rada.
Projektom POKRET zaposleno je 20 teže zapošljivih žena i žena s nižom razinom obrazovanja na razdoblje od 24 mjeseca za provođenje usluge skrbi o 100 starijih osoba i osoba u nepovoljnom položaju na području Zadarske županije.
Ženama iz ciljne skupine također je pruženo i certificirano obrazovanje za određeno deficitarno zanimanje na tržištu rada po izboru, kako bi ih se osnažilo i učinilo konkurentnijima za buduće traženje posla.


Skrb za 100 starijih osoba
Pored usluge pružanja pomoći u kući, krajnji korisnici su dobivali pakete osnovnih higijenskih i kućanskih potrepština na mjesečnoj razini.
– Kroz ostvarenje ovog projekta napravili smo jedan posve konkretan rezultat – pomogli smo skupini žena da dobiju certificirano obrazovanje za deficitarno zanimanje na tržištu rada, a ujedno smo ih zaposlili na razdoblje od dvije godine. Na taj smo način i smanjili pritisak na naš Dom za starije i nemoćne osobe jer su se te žene, kao gerontodomaćice, skrbile za ukupno 100 starijih osoba po njihovim kućanstvima. Važno je dodati da su dobrobit ovog projekta osjetili korisnici u većem dijelu naše županije jer je njime pokriveno područje četiri grada i još pet općina, istaknuo je župan Božidar Longin.
Kako je nastavio župan Longin, pritisak koje osjeća naše gospodarstvo je jak i stoga je povlačenje sredstava iz europskih fondova postalo sve značajnije.
– Osobito su važni oni projekti koji se odnose na područje socijale i zdravstva jer je riječ o vrlo osjetljivim područjima za koje ne smijemo dopustiti da budu ugrožena krizom. Značajan novac i dalje nam stoji na raspolaganju i iz EU fondova. Svjedoci smo da je Hrvatska, između ostalog i zbog velikog utjecaja našeg premijera Plenkovića, osigurala preko 24 milijarde eura u sljedećom programskom razdoblju Europske unije. To je veliki novac koji će trebati opravdati dobrim i kvalitetnim projektima. Uvjeren sam da će naše stručne službe u županiji, ali i naši gradovi i općine imati pripremljene projekte, kako bismo uspješno povukli spomenuta sredstva, rekao je Longin i zahvalio još jednom svima koji su sudjelovali u ovom projektu koji je bio uspješan na svim razinama, a osobito na onoj najvažnijoj, pomoći krajnjim korisnicima.


Uskoro novi natječaji
Uz Zadarsku županiju koja je nositelj projekta POKRET, u svojstvu partnera sudjelovali su još i Grad Zadar, Hrvatski Crveni križ – Gradsko društvo Crvenog križa Zadar, Hrvatski zavod za zapošljavanje Područni ured Zadar te Centar za socijalnu skrb Zadar.
Voditelj projekta Davor Lonić istaknuo je kako je ovo bio vrlo važan projekt za žene koje zbog godina teško nalaze posao.
– Ono što je najvažnije jest to da je podignuta kvaliteta razine života potrebitih na području Zadarske županije. Ovaj je projekt završen, no program Zaželi ide dalje i novi će se natječaji uskoro otvarati. Kroz ovaj projekt one su dobile priliku završiti dodatnu edukaciju kako bi bile zapošljivije na tržištu rada. One sada mogu nastaviti tražiti posao s novim obrazovanjem, ali i iskustvom koje su dobile kroz ovaj projekt, naglasio je Lonić.
Uz kratku panel raspravu koja je ukazala na važnost provedbe ovakvog projekta, održana je i svečana dodjela diploma ženama koje su bile zaposlene na projektu POKRET.
Projekt POKRET je započeo s provedbom 22. veljače 2019. godine te završava 22. kolovoza 2021. godine. Projekt se financira iz Europskog socijalnog fonda u financijskom razdoblju od 2014.do 2020. te je odobren za financiranje u sklopu poziva Zaželi – Programa zapošljavanja žena. Za provedbu projektnih aktivnosti odobreno je 4.264.637,66 kuna, od čega se 85% iznosa financira sredstvima Europske unije, dok se 15% financira sredstvima Državnog proračuna.