U srednjim školama Zadarske županije 174 slobodna mjesta

Poruka greške

Deprecated function: The each() function is deprecated. This message will be suppressed on further calls u _taxonomy_menu_trails_menu_breadcrumb_alter() (linija 436 od /opt/nginx-1.17.9/htdocs/zadarskilist.hr/sites/all/modules/taxonomy_menu_trails/taxonomy_menu_trails.inc).
Slika korisnika asaric
Upis u srednje škole počinje 21. kolovoza
Zadarska županija potiče učenike na odabir zanimanja koja su po preporukama HZZ - a za obrazovnu upisnu politiku istaknuta kao deficitarna zanimanja. Tako je za ovu školsku godinu uvedeno šest novih obrazovnih programa, a ukinuto njih pet
Marin GOSPIĆ
U popularnom MIOC-u nema slobodnih mesta na jesenskom roku

Prijava obrazovnih programa u jesenskom roku upisa u srednje škole počinje u subotu, 21. kolovoza u 12 sati. Za buduće srednjoškolce u školama u Zadarskoj županiji ostala su još 174 slobodna mjesta.
- Izbor zanimanja i odgovarajuće srednje škole je iznimno stresan period u životu mlade osobe i uvjetovan je prije svega interesom učenika, njegovim sposobnostima, vještinama, stečenim znanjima i zdravstvenim sposobnostima, ali isto tako i društvenim kretanjima, inovacijama, novim tehnologijama, gospodarskim promjenama i u konačnici potrebama na tržištu rada, poručili su nam iz Upravnog odjela za obrazovanje, kulturu i šport Zadarske županije, koji su nam i ustupili podatke o broju slobodnih mjesta za upis u jesenskom roku.

U gradu i u županiji

Prema podatcima, u srednjim školama na području grada Zadra situacija je sljedeća: u Ekonomsko – birotehničkoj i trgovačkoj školi su tako ostala tri slobodna mjesta, u Glazbenoj školi Blagoje Bersa 16, Hotelijersko – turističkoj i ugostiteljskoj dva mjesta, Obrtničkoj školi Gojka Matuline dva slobodna mjesta, Poljoprivrednoj, prehrambenoj i veterinarskoj školi Stanka Ožanića osam slobodnih mjesta, Prirodoslovno – grafičkoj školi jedno, Privatnoj gimnaziji NOVA s pravom javnosti osam slobodnih mjesta, Strukovnoj školi Vice Vlatkovića dva mjesta te u Školi primijenjene umjetnosti i dizajna 20 slobodnih upisnih mjesta.
U srednjim školama u ostalim gradovima Zadarske županije stanje je sljedeće: u Srednjoj školi Bartula Kašića na Pagu je šest slobodnih mjesta, Srednjoj školi Biograd na Moru njih 18, Srednjoj školi Gračac 9 slobodnih mjesta, Srednjoj školi Kneza Branimira u Benkovcu čak 43 slobodna mjesta i Srednjoj školi Obrovac 20 nepopunjenih upisnih mjesta.

Prilagodba potrebama i tržištu rada

- Stalne promjene u društvu zahtijevaju i ozbiljno planiranje upisa kako bi učenici nakon završene srednje škole pronašli svoje mjesto u svijetu rada, zanimanja i zvanja, kazali su nam iz Upravnog odjela za obrazovanje, kulturu i šport Zadarske županije te dodali kako planiranje upisa učenika u 1. razred srednje škole između ostaloga uključuje i broj upisnih mjesta po programima, što je vrlo složen proces, koji se temelji prvenstveno na zakonskim i podzakonskim aktima, koji reguliraju područje odgoja i obrazovanja, analizi broja učenika koji završavaju 8. razred osnovnih škola, prostornim, materijalnim i kadrovskim mogućnostima škole, odobrenim programima obrazovanja i strukovnim kurikulima, potrebama tržišta na lokalnoj, regionalno i nacionalnoj razini, broju potrebnih slobodnih naučničkih mjesta za izvođenje praktične nastave i vježbi naukovanja u pojedinim programima obrazovanja za vezane obrte kod obrtnika ili pravnih osoba koje posjeduju licenciju, broju slobodnih mjesta za izvođenje učenja temeljenog na radu kod gospodarskog subjekta prema dualnom obrazovanju i prema preporukama Hrvatskog zavoda za zapošljavanje a za obrazovnu upisnu politiku.

Poticati deficitarna zanimanja

- Temeljem navedenih odrednica i provedene analize svaka srednja škola izrađuje svoj prijedlog plana upisa i isti dostavlja Zadarskoj županiji. Županija analizira postojeće stanje u srednjim školama, utvrđuje eventualne neracionalnosti u broju programa obrazovanja i broju učenika po pojedinim programima, broju razrednih odjela i broju učenika u pojedinom razrednom odjelu, kombiniranim razrednim odjelima i broju učenika po programima obrazovanja u kombiniranim odjelima. Nakon provedene analize, a uzimajući u obzir sve navedene smjernice pri izradi planiranja upisa, osnivač izrađuje prijedlog plana upisa učenika u 1. razred srednje škole, objašnjavaju iz UO – a, te ističu kako osim navedenog, Zadarska županija potiče učenike na odabir zanimanja koja su po preporukama HZZ - a za obrazovnu upisnu politiku istaknuta kao deficitarna zanimanja.
- U tom smislu Zadarska županija, zadnjih godina, osigurava besplatno srednjoškolsko obrazovanje za učenike deficitarnih zanimanja osiguravanjem besplatnih udžbenika, besplatnog prijevoza u školu i na učeničku praksu te osiguravanjem besplatnog smještaja u Đačkom domu, poručili su iz UO – a.

Kategorija: 
Ocjena: 
Nije još ocijenjeno