Petak, 29. ožujka 2024

Weather icon

Vrijeme danas

20 C°

Žele da brod nosi ime »Vrsi«

21.08.2021. 12:00


Vrsi godinama slove kao mjesto s velikim brojem aktivnih, ali i umirovljenih pomoraca koji su prošli sva svjetska mora. Borba za egzistenciju natjerala je Vršane u prošlom stoljeću da već nakon osnovne škole, često i bez osnovnih stvari krenu u potragu za boljim životom. U potragu za egzistencijom koja mu je kasnije obilježila cijeli život krenuo je i Neven Predovan, predsjednik Udruge pomoraca »Sveti Nikola« Vrsi. Predovan je četrdeset i pet godina proveo na moru, a u mirovinu je »zaplovio« iz Jadrolinije. Od 2014. godine vodi Udrugu, koja jedina u Hrvatskoj okuplja sve pomorce, bez obzira na njihov radni položaj. Danas ima oko 150 članova, a kako kaže, uključivanjem mladih pomoraca broj iz godine u godinu raste.


Matrikula iz 1870. godine
– Udruga pomoraca »Sveti Nikola« Vrsi osnovana je 2003. godine na inicijativu umirovljenih pomoraca Josipa Perinića (Daninog), Josipa Perinića (Cjole), Stojana Milutina i Nenada Maraša. Na početku je u rad bilo uključeno tek petnaestak članova do 2010. godine, kada je Josip (Cjole) odlučio uzeti stvari u svoje ruke i krenuti od kuće do kuće te uključivati pomorce u Udrugu koja je tad narasla na sto članova, govori predsjednik Neven Predovan koji je član od 2014. godine i navodi kako je cilj njihovog djelovanja očuvanje bogate pomorske tradicije Vrsi, a trenutačno najveću pažnju usmjeravaju prema pomorskim knjižicama koje su svjedoci bogate, pomorske prošlosti.
– Matrikule (op.a. pomorske knjižice) godinama pažljivo skuplja i arhivira umirovljeni pomorac Stojan Milutin koji ih je do danas prikupio oko 270. Napravio je i registar pomoraca u kojem se nalazi matrikula iz 1870. godine, što predstavlja veliko bogatstvo za naše mjesto i sve vrške pomorce. Od te godine pa do danas, Vrsi broje preko 700 pomoraca, što je stvarno značajna brojka. Naravno, nisu svi dostavili svoje pomorske knjižice i pozivam ih i ovim putem da ih dostave kako bi jednog dana napravili monografiju u čast svih ljudi koji su živjeli od mora i za more, ističe Predovan i dodaje kako je prema njihovim procjenama najviše pomoraca u Vrsima bilo sedamdesetih godina prošlog stoljeća.
– Prema našim internim procjenama početak sedamdesetih godina najplodonosnije je razdoblje za pomorstvo u Vrsima. U to vrijeme nije bilo školovanog kadra, išlo se trbuhom za kruhom bez ikakvih očekivanja. Najpopularnija zanimanja bila su noštromo, kuhar, a danas je to druga priča. Više od 90 posto mladih, vrških pomoraca je školovano, na što smo mi kao umirovljeni članovi udruge ponosni, ističe Predovan dodajući kako je Udruga do sada uz pomoć Općine Vrsi izgradila Park vrških pomoraca, spomenik pomorcu i iseljeniku na Kolištu te postavila sidro na ulazu u mjesto. Također, povodom blagdana svetog Nikole, zaštitnika pomoraca, daruju djecu prigodnim poklonima.


Potpora Općine Vrsi
– U našem djelovanju i radu najveću potporu pruža nam Općina Vrsi. Samo u prošle dvije godine koje su bile posebno plodonosne za našu udrugu postavili smo kip Vrškog pomorca i iseljenika na Kolištu, sidro na ulazu u mjesto i organizirali smo tribinu na temu pomorstva u Vrsima, navodi predsjednik Udruge.
Predstavnici udruge nedavno su održali radni sastanak s nadležnim županijskim pročelnikom Krešimirom Laštrom, koji je obećao kako će se ovogodišnja centralna proslava svetog Nikole i Dana pomoraca održati u Vrsima.
– Gospodin Krešimir Laštro iskazao je punu podršku radu i djelovanju naše udruge te nam je obećao kako će se ovogodišnji program obilježavanja Dana pomoraca održati u Vrsima. To bi zasigurno bio veliki događaj i priznanje svim našim pomorcima iako kao udruga smatramo da vrški pomorci zaslužuju veće i trajnije priznanje, tvrdi Neven Predovan istaknuvši kako su Vrsi iznjedrile preko sedamsto pomoraca, a puno njih je, nažalost, i skončalo na moru.
– Uputili smo prijedlog brodarima još davnije kako bi za Vrške pomorce bila velika čast da se jedan domaći brod, trajekt i slično, nazove po našem mjestu – »Vrsi«. Vjerujem kako će takav prijedlog naići na plodno tlo, kao trajni pečat kojeg su naši pomorci ostavili u cjelokupnom hrvatskom pomorstvu, zaključuje Predovan.




Toni PERINIĆ