Petak, 19. travnja 2024

Weather icon

Vrijeme danas

12 C°

INGRA – generator turističkog razvoja zadarske regije?!

Autor: Ivana Burica

20.09.2008. 22:00
INGRA – generator turističkog razvoja zadarske regije?!

Foto: Adam VIDAS



Na deset minuta vožnje od Posedarja nalazi se Obrovac koji je uz Skradin jedino mjesto u dubini prostora koji je dostupan morskim putem.INGRA u tom smislu razmišlja o akviziciji hotela Kanjon Zrmanje u Obrovcu, sagledavajući širu destinaciju u svojoj cjelini, a opet u kontekstu razvoja koji donosi projekt Posedarje Rivijera. Isto se odnosi i na Novigrad, Vinjerac, Karin…
Tvrtka INGRA otvorila je svoj ured na Branimirovoj obali u Zadru. Riječ je o radnom prostoru bivšeg državnog tajnika za turizam te sadašnjeg INGRINOG izvršnog direktora za turističke projekte Zdenka Mičića.
INGRA je respektabilna tvrtka za izgradnju investicijskih objekata, uvoz, izvoz i zastupstvo. Osnovana je još 1955., kao izvozna zajednica tadašnjih velikih proizvođača u elektro i strojogradnji s namjerom da oko sebe okupi pojedine grupacije kako bi za njih organizirala izvoz i investicijsku izgradnju u svijetu. U više od 50 godina svog djelovanja, INGRA je izvela radove u više od 30 zemalja svijeta na više od 100 energetskih objekata kao što su hidroelektrane, pumpne stanice, centrale i slično te više od 700 različitih projekata kao što su tvornice, hoteli, turistički kompleksi, bolnice, mostovi, ceste. Danas INGRA djeluje kao dioničko društvo koje je, uz investicijsku izgradnju kojom se bavi od osnutka, svoje djelatnosti proširilo na stanogradnju, turizam, osobito nautički turizam, cestogradnju i druge prateće djelatnosti.
Šačica neće zaustaviti razvoj
Prisutnost INGRE i Zdenka Mičića na zadarskom području daju prostora za naslućivanje pokretanja velikih turističkih projekata i velikog turističkog buđenja na ovom planu ipak pomalo uspavane zadarske regije.
Poznato je da je INGRA razvojni investitor Posedarja Rivijere – prve greenfield investicije u turizam u Hrvatskoj po modelu javno-privatnog partnerstva ugovorenog između Općine Posedarje i INGRE d.d., kojom je planirana izgradnja elitnog turističkog naselja na lokaciji Svrdlac u blizini Posedarja “teškog” oko 100 milijuna eura.
Nasuprot nekim medijskim napisima koji govore da realizacija Posedarje Rivijere još nije započela, Mičić ističe da projekt ide sukladno ugovoru. Izrađuje se studija utjecaja na okoliš, krenulo se s izradom Urbanističkog plana uređenja. INGRA ispunjava sve svoje obveze.
Probleme s tri sudska spora oko utvrđivanja prava vlasništva rješava Općina Posedarje, a načelnik Ivica Juričević naglašava da je zemljište općinsko te da su se pojedinci još 1988. godine bezuspješno pokušavali upisati kao vlasnici.
– Oporba namjerno potpiruje nekolicinu kako bi se projekt zaustavio. Protiv tih lopova i lažljivaca ćemo pokrenuti postupak i tužiti ih za ometanje. Njihovo zemljište nije i ja tvrdim da oni i ne znaju u što se upuštaju. Na kraju će platiti veliku odštetu. Nedostaje mi još samo jedan dokument da krenem u ofenzivu. Ma ne može šačica zaustaviti razvoj cijelog kraja. Iznenađen sam kakvih ljudi ima. No oni su u manjini i ako bude potrebno organizirat ćemo i referendum koji će dokazati da većina ipak jest za ovaj projekt, reći će Juričević.
Prva faza do sezone 2011.
Da nekih posebnih problema nema, potvrđuje i Zdenko Mičić.
– Krenulo se s izradom UPU-a. Urbanisti rade svoj posao, INGRA ispunjava sve svoje obveze. UPU bi trebao biti usvojen do proljeća. Dobivanje lokacijske dozvole očekujemo krajem 2009. godine, a početak gradnje u 2010. godini. Prva faza koja uključuje hotel s četiri zvjezdice, 500 ležaja i kongresnim kapacitetom za 300 osoba, otvorenim bazenskim kompleksom te wellness i spa centrom sa zatvorenim bazenom bit će gotova do sezone 2011. godine, a cijeli resort do turističke sezone 2012. godine, kazuje Mičić.
Podsjetimo da je Općina Posedarje s INGROM ugovor o zajedničkom ulaganju u Posedarje Rivijeru potpisala još 2005. godine te da su prve najave spominjale 2009. kao godinu završetka projekta. Napomenimo i da je do pomicanja rokova došlo zbog usklađivanja prvo Županijskog, a potom i Prostornog plana Općine Posedarje s Uredbom o zaštićenom obalnom pojasu. Izmjene i dopune PP-a Općine Posedarje donesene su tek krajem studenog prošle godine pa su mnoge aktivnosti oko realizacije projekta morale pričekati do tada.
Projekt Posedarje Rivijera, poznat i kao “posedarski posao stoljeća”, trebao bi od Posedarja stvoriti turističku destinaciju na jednoj respektabilnoj razini.
– Spoj mora, Velebita i Zrmanje otvara mogućnosti za stvaranje koncepta aktivnog odmora. Na deset minuta vožnje od Posedarja nalazi se Obrovac koji je uz Skradin jedino mjesto u dubini prostora koji je dostupan morskim putem.
Mogući veliki iskoraci
INGRA u tom smislu razmišlja o akviziciji hotela Kanjon Zrmanje u Obrovcu, sagledavajući širu destinaciju u svojoj cjelini, a opet u kontekstu razvoja koji donosi projekt Posedarje Rivijera. Isto se odnosi i na Novigrad, Vinjerac, Karin… Riječ je o trenutačno jedinom kapacitetu u krugu od 50 kilometara koji, međutim, nema neku ponudu. Treba ga zaokružiti u kontekstu resorta Posedarje. Naime, Posedarje bez Obrovca je nedorečeno, a tako i Obrovac bez Posedarja. Obrovac bi posedarskim gostima nudio primjerice riječne sportove, domaću hranu, a Posedarje, gdje je među ostalim predviđena i gradnja marine, obrovačkim će gostima na raspolaganju stajati s mogućnostima nautičkog turizma.
Hotel u Obrovcu raspolaže s 27 soba i dva apartmana te solidno posluje iako nema zaokruženu ponudu te postoji mogućnost povećanja kapaciteta i dodatnih sadržaja. Ne smijemo zaboraviti da se u cijelosti radi o područjima posebne državne skrbi koja su stradala u ratu i smatramo da svaki investitor zaslužuje podršku i potporu ako donosi razvoj i podizanje zaposlenosti i životnog standarda na tim prostorima, kazuje Mičić.
Vrijednost projekata je velika, a njihova realizacija donosi višestruke koristi prostorima na kojima će se realizirati – povećanje komunalnih doprinosa, boravišne pristojbe, zaposlenja, veće mogućnosti plasmana domaćih proizvoda te, na kraju krajeva, profiliranje područja kao prepoznatljivih turističkih destinacija.
– Smatramo da se može napraviti veliki iskorak. No za sve to potrebna je podrška regionalnih i lokalnih samouprava. Ovo sam prezentirao i zadarskom županu te zadarskom gradonačelniku.
Veliki potencijali zadarske regije
Zadarska regija turistički nije dovoljno valorizirana, a INGRA ju je prepoznala kao prostor s velikim potencijalima, govori Mičić i dodaje:
– Što se tiče pojedinih komentara da je Mičić u Posedarje došao po svoje, da sam se dobro uhljebio i slično, mogu kazati da su zaista smiješni. Kao državni tajnik radio sam na svim projektima od Prevlake do Brijuna i nema projekta koji nije prošao kroz moje ruke. Ja sam Zadranin i želim znanja koja imam iskoristiti da bih pomogao svojem kraju. Mogao sam biti u Dubrovniku ili Poreču gdje bi mi sigurno bilo lakše i, vjerojatno, isplativije. Sretan sam da sam naišao na Ingru. Također, puno mi je srce kad osjetim koliko pozitivno većina žitelja Posedarja gleda na projekt. Projekt, naravno, sa sobom nosi i rizike, ali je to izazov koji u meni dodatno budi energiju da iskoristim svoja znanja. Pionirski pothvati su najteži. Ali, ako od turistički nerazvijenog Posedarja uspijemo stvoriti prepoznatljivu destinaciju, to će zasigurno biti pozitivni impuls i za buduće slične projekte. Dogodine kreće Ninsko blato, Punta skala će dotad biti u funkciji. Mi svakako ne želimo izgubiti korak. Realizacijom Posedarje Rivijere i spomenutih projekata dobivamo 4 do 5 tisuća ležajeva s četiri do pet zvjezdica čime će se zadarska regija naglo turistički podići. Sve to zavrtjet će i niz drugih prednosti, zaključuje Mičić.
 


Posedarje Rivijera
Posedarje Rivijera je projekt javno-privatnog partnerstva kojim će se na zemljištu u vlasništvu Općine Posedarje površine 454.637 metara četvornih izgraditi turistički sadržaji s četiri zvjezdice – hotel, vile, marine te sportski, rekreativni, zabavni, edukativni i zdravstveni sadržaji. Smještajni kapaciteti uključuju 1.500 ležajeva – 600 ležajeva u hotelskom smještaju i 900 ležajeva u sklopu vila. Predviđena je mogućnost proširenja do 1.800 ležajeva, tu je i 200 vezova u marini, a sve to uz ukupna ulaganja od oko 100 milijuna eura. Projektom će se otvoriti oko 300 novih radnih mjesta, pri čemu će prednost kod zapošljavanja imati lokalno stanovništvo. Nositelj projekta bit će zajedničko poduzeće Posedarje Rivijera d.o.o. osnovano od strane razvojnog investitora Ingre d.d. i Općine Posedarje. Nakon rješavanja imovinskopravanih odnosa, Općina Posedarje će unošenjem zemljišta dokapitalizirati zajedničku tvrtku. Općina će u startu imati 49 posto vlasničkog udjela, a bez obzira na visinu budućih ulaganja od strane Ingre d.d., udio Općine Posedarje u zajedničkom poduzeću ne može pasti ispod 5 posto.