Utorak, 23. travnja 2024

Weather icon

Vrijeme danas

19 C°

Karlović promovirao Hrvatsku u elitu

Autor: Zlatko Horvat

20.09.2008. 22:00
Karlović promovirao Hrvatsku u elitu

Foto: Filip BRALA



Osjećaj je nevjerojatan, bilo je to ushićenje, nevjerojatna radost zbog pobjede za treći bod. Drago mi je što sam se vratio u momčad i da smo se vratili u svjetsku skupinu, a svi nesporazumi ostali su iza nas – kaže Ivo Karlović koji je svladao Belliccija
Hrvatska Davis Cup reprezentacija naći će se u utorak u ždrijebu svjetske skupine za 2009. godinu, nakon što je u Zadru ostvarila pobjedu nad Brazilom 3:2! Ivo Karlović donio je treći bod izabranicima Gorana Prpića, svladavši u dvoboju prvih igrača Tomaza Belluccija sa 7:6 (5), 6:4, 6:7 (6), 7:6 (4) poslije tri sata i 37 minute igre, u koju je ugradio 39 asova. U posljednjem dvoboju Roko Karanušić upisao je svoj prvi bod za reprezentaciju. Svladao je Thiaga Alvesa spasivši četiri meč lopte kod 6:5 u trećem setu kada je Brazilac servirao za meč, za konačnih 4:1
Od reprezentativca koji otkazuje nastupe sms porukama, kojega dvije godine nije bilo u sastavu (2006. i 2007.), Ivo Karlović prometnuo se u junaka zadarskoga dvoboja i našao se u zagrljaju izbornika Gorana Prpića što je do prije godinu dana bilo praktički nezamislivo. U tri dana proveo je devet sati i 45 minuta na terenu: donio je dva boda u singlu, u paru je poraz stigao poslije pet setova protiv osmoga para sezone (Melo/Sa).
– Osjećaj je nevjerojatan, bilo je to ushićenje, nevjerojatna radost zbog pobjede za treći bod. Drago mi je što sam se vratio u momčad i da smo se vratili u svjetsku skupinu, a svi nesporazumi ostali su iza nas. Rekao sam da mi je cilj vratiti reprezentaciju u svjetsku skupinu, gdje i pripadamo. Sada idemo dalje. Neće me smetati i ako ne budem igrao, spreman sam sjediti na klupi ako bude trebalo – kaže Ivo Karlović.
Pobjeda je ostvarena u prekrasnoj novoj dvorani “Višnjik”, kojoj je nedostajao samo dekor. Svi gledatelji u sva tri dana ne bi odjednom uspjeli popuniti pola mjesta u gledalištu. Šteta, iako navijanja nije nedostajalo.
Pomoć gledatelja
– Nije bilo puno gledatelja, ali oni koji su došli bili su pravi. Bez njih bih teško uspio dobiti ovaj susret, digli su me nakon parova – kaže Karlović.
Odlično je Karlović otvorio dvoboj sa 20-godišnjim Belluccijem, poveo je 3:0. No, “break” prednosti istopio se u sedmome gemu. Karlović je ipak dobio set u “tie breaku”, sedmom zaredom koji je u tri dana otišao na stranu Hrvatske. Kod 5:5 Bellucci je relativno lagani prvi volej spremio u mrežu. Zagrepčaninu nije trebalo više, volej bekendom spremio je loptu u dio terena gdje je bila nedostižna za Brazilca.
Drugi set počeo je “breakom” hrvatskog tenisača, koji je mogao pustiti ruku. Pogotovo se to osjetilo na kraju seta, zaključenog s četiri asa zaredom. Plus još tri u idućem servis gemu, na početku trećega seta… Set je otišao do još jednog “tie breaka”, u kojem je Karlović imao meč loptu kod vodstva 6:5. No, Brazilac se izvukao, Karlovićev “slice” bekendom nije pronašao cilj. Pedesetak minuta kasnije priča je bila završena, nakon što je Karlović sa dva asa odjurio do 6:3. Brazilac je asom spasio još jednu meč loptu, treća je za Karlovića bila sreća. Za Hrvatsku također.
Naigrao se tenisa
– Užasno težak meč, pogotovo nakon maratonskih parova. Na početku mi je bilo dosta teško, osjećao sam umor, ali kako je meč odmicao osjećao sam se sve bolje. Umor se vratio krajem četvrtog seta, ali pokušao sam se koncentrirati na svoj servis, na svoje oružje. Čekao sam priliku i to se isplatilo. Ove pobjede strašno su mi digle samopouzdanje, u ova tri dana naigrao sam se tenisa kao nikad u životu. Baš sam se utrenirao.
– Nešto ne valja, nitko se ne žali. Još je valjda rano, igra se tek za sat i pol – rekao je Goran Prpić prije prvog nedjeljnog susreta, malo u šali, malo u zbilji. Proteklih mu dana nije bilo do šale. Gotovo u pravilu posljednjih godina nije mogao računati na najbolji sastav, što zbog zaobilaženja reprezentacije (Karlović), što zbog zdravstvenih problema (Ančić, Ljubičić, sada Čilić). No, poslije godinu dana izostanka, Hrvatska se vratila u elitno društvo, koje je pokorila 2005. godine trijumfom u Bratislavi. Hrvatska će osmi put igrati u svjetskoj skupini i bit će među osam nositelja, preostalih sedam su Rusija, SAD, Argentina, Španjolska, Švedska, Njemačka i vjerojatno Francuska. Mogući suparnici su Češka, Čile, Austrija (doma), Švicarska, Izrael, Nizozemska, Srbija i Rumunjska (u gostima). Za šest mogućih suparnika domaćinstvo će biti određeno ždrijebom.
– Imamo četiri odlična igrača, zapravo pet, jer tu je i Lovro, koji je odličan u parovima. Teško će biti ponoviti naslov i 2005. godinu, te je sezone Ivan Ljubičić igrao odlično, ali imamo šanse – zaključio je Ivo Karlović.


Hrvatska 4 Brazil 1
Petak: Ančić – Bellucci 6:2, 7:6 (4), 7:6 (3), Karlović – Alves 7:6 (5), 7:6 (3), 7:5.
Subota: Karlović/Zovko – Melo/Sa 7:6 (3), 2:6, 5:7, 7:6 (5), 3:6.
Nedjelja: Karlović – Bellucci 7:6 (5), 6:4, 6:7 (6), 7:6 (4), Karanušić – Alves 7:6 (4), 4:6, 7:6 (5).