Subota, 20. travnja 2024

Weather icon

Vrijeme danas

8 C°

Nagrađen trud oko očuvanja kulturne baštine

Autor: Ivan Stagličić

20.09.2008. 22:00
Nagrađen trud oko očuvanja kulturne baštine

Foto: Ivan JAMIČIĆ



Ova je nagrada potvrda kontinuiranog rada Gradske uprave, turističkih djelatnika, ali i građana grada Nina koji su svi svojim ponašanjem i kontinuiranom brigom za baštinu tome pridonijeli, ističe direktorica Turističke zajednice Grada Nina Marija Dejanović
Povjerenstvo Glavnog ureda Hrvatske turističke zajednice za dodjelu nagrade “Plavi cvijet”, u kojem su sudjelovali i predstavnici medijskih pokrovitelja akcije, između ostalih i Zadarskoga lista, odlučilo je ove godine dodijeliti Ninu posebno priznanje za kvalitetan i kontinuiran razvoj kulturnog turizma.
– Ova je nagrada potvrda kontinuiranog rada Gradske uprave, turističkih djelatnika, ali i građana grada Nina koji su svi svojim ponašanjem i kontinuiranom brigom za baštinu tome doprinijeli. Svakako je i za građane Nina velika radost imati lijepu i uređenu gradsku jezgru u kojoj i sami mogu kvalitetno živjeti, kazala nam je ovom prigodom direktorica Turističke zajednice Grada Nina Marija Dejanović, koja podsjeća da je Nin bio nagrađen u ovoj akciji i prije dvije godine, kada je “Plavi cvijet” dobio turistički info centar.
– Radimo kontinuirano već 13 – 14 godina. Započeli smo 1995. godine i to od nule, budući da tada nije bilo još niti turističkih promotivnih materijala. Danas je, pak, Nin čaroban, šarmantan gradić, koji turiste i izletnike privlači brojnim atrakcijama kao i kulturnim manifestacijama, što prate i napori gradske uprave na uređenju infrastrukture i drago nam je da je to prepoznala i Hrvatska turistička zajednica, ističe Marija Dejanović.
U Ninu su napori za potpunim uređenjem kako povijesne jezgre, tako i novih dijelova grada bili doista sustavni. U povijesnoj jezgri obnovljen je sustav kamenih ulica s ninskom Kalelargom, postavljeno je više povijesnih bunara, podignut je spomenik knezu Branimiru, uređen spomen-park književnika Petra Zoranića Ninjanina, uređena je Barokna kuća kao prostor za galeriju Višeslav, kao i obližnji kompleks Sv. Križa koji je dobio i suvremenu rasvjetu. Svi su kulturni spomenici uključujući i usidrenu conduru croaticu obilježeni informativnim pločama, a posvetila se posebna pozornost i hortikulturnom uređenju grada, kao i malim no bitnim detaljima poput unificiranih suncobrana i konobarskih pregača.
Zajedno s uređenjem povijesne jezgre, posvetila se pozornost i novim dijelovima grada u kojima je postavljena javna rasvjeta, uredio se prostor Branimirove obale, zatim rive i šetnice na obali Splie te su uređene ulice koje gradsku jezgru spajaju s Turističkim naseljem u Zatonu kojima sad prometuje i turistički vlakić. Vrata posjetiteljima otvorila je i ninska Solana – park prirode, a mnogobrojni proizvodi na bazi soli obogatili su suvenirsku ponudu. Uz hortikulturno uređenje obale i drugih zelenih površina, posvuda su postavljeni smjerokazi s turističkom signalizacijom, a znatno je unaprijeđena i vodička služba sufinanciranjem vodiča s ninskoga područja.
Posebna pozornost posvećena je kulturnim manifestacijama kao što su projekti “Nin najstariji hrvatski kraljevski grad” i “Putovima Petra Zoranića Ninjanina”, predstava “Hrvatska kruna” i brojne izložbe u galeriji “Višeslav”, tako da je sveukupno kulturnih i športskih priredbi tijekom sezone bilo dvadeset i devet.
Sve je to, uz izuzetno unaprjeđenje promotivnih materijala, koji se tiskaju na petnaest stranih jezika te promociju kulturne baštine pomoću e-mailnig lista, dovelo ove godine u Nin četiri stotine autobusa, a kako smo saznali u TZ-u Grada Nina, ta vrsta izletnika i dalje pristiže u najstariji hrvatski kraljevski grad.