Od polupodmornice do tereta s galije

Slika korisnika admin
bnmmuzej
Jelica FARKAŠ
Mali Lišanjani s velikim zanimanjem obilazili odjele Zavičajnog muzeja

Nakon ljeta i obilazaka turista, biogradski Zavičajni muzej ovih dana najviše posjećuju organizirane skupine domaćih i stranih turista. No, početkom nove školske godine sve su češći i oni najmlađi, predškolci ili pak učenici osnovnih škola iz Biograda te okolnih mjesta. Tako su proteklih dana ovu kulturnu ustanovu posjetili učenici osnovne škole Ivan Goran Kovačić iz Lišana Ostrovičkih.

U sklopu terenske nastave lišanski učenici od prvog do četvrtog razreda sa svojim su učiteljicama Anitom Gašparović i Stojom Džodan posjetili Biograd, gdje su prvo imali organiziranu vožnju polupodmornicom. Nakon toga su posjetili i župnu crkvu Svete Stošije te Zavičajni muzej, koji čuva mnoga stara blaga, a među kojima i rijetku arheološku zbirku - "Teret s potopljene galije iz 16. stoljeća".

Mališani su sa zanimanjem pratili izlaganje ravnateljice Zavičajnog muzeja profesorice Gorke Božulić, koja ih je upoznala s osnovnim postavkama muzeja i izlošcima te im ispričala povijest pojedinih eksponata rječnikom shvatljivim njihovu uzrastu. Pokazujući im mačeve, srebro, nakit ili zdjele, kazala je kako su to predmeti kojima su se služili najstariji Biograđani zvani Liburni. Mališani su sa zanimanjem pratili izlaganje te su obišli sve odjele muzeja.

Od ovog edukativnog izleta u Biograd će djeci iz Lišana Ostrovičkih, vjerujemo, u sjećanju zasigurno ostati dosta toga.

Kategorija: 
Ocjena: 
Nije još ocijenjeno