Četvrtak, 25. travnja 2024

Weather icon

Vrijeme danas

9 C°

Prezentaciju Kule Stojana Jankovića prikazao književnikov unuk

Autor: Ivan Stagličić

20.09.2008. 22:00
Prezentaciju Kule Stojana Jankovića prikazao književnikov unuk

Foto: Ivan STAGLIČIĆ



Ovaj projekt je krenuo na najbolji mogući način: iz kulture, iz povijesti, iz ideje komunikacije i to je njegova prednost, kazao je Uzelac koji je obećao sa svoje strane pomoći realizaciji projekta kojemu je radni naziv “Međunarodni sveučilišni centar Vladan Desnica”
Manifestacija “Desničini susreti 2008., Pripadnost kulturi-kultura pripadanja-drugi put” koja je u subotu u Zagrebu okupila velik broj stručnjaka iz Zagreba, Beograda, Rijeke i Zadra, nastavila se u nedjelju posjetom sudionika baštini Vladana Desnice, odnosno kompleksa Kule Stojana Jankovića u Islamu Grčkom. Organizatori skupa su Odsjek za povijest i Odsjek za komparativnohistorijske i interkulturalne studije Filozofskog fakulteta Sveučilišta u Zagrebu, Hrvatsko društvo pisaca i Srpsko kulturno društvo “Prosvjeta”.
Uzvanike je vodio predsjedatelj skupa prof. dr. Drago Roksandić, a poseban pozdrav uputio im je i dopredsjednik Vlade dr. Slobodan Uzelac, koji je podsjetio da ovaj prostor predstavlja i njegov širi zavičaj te izrazio zadovoljstvo oživljavanjem ovoga jedinstvenog prostora Kule Stojana Jankovića.
– Ovaj projekt je krenuo na najbolji mogući način: iz kulture, iz povijesti, iz ideje komunikacije i to je njegova prednost, kazao je Uzelac koji je obećao sa svoje strane pomoći realizaciji projekta kojemu je radni naziv “Međunarodni sveučilišni centar Vladan Desnica”.
Projekt obnove ovoga objekta provodi Ministarstvo kulture RH, a njegova je obnova i dio koalicijskoga sporazuma između HDZ-a i SDSS-a.
Nakon razgledavanja kompleksa Kule, književnikov unuk dr. sc. Vladan Desnica ml. prikazao je multimedijalnu prezentaciju kulturnopovijesne baštine Kule Stojana Jankovića, a prof. dr. Drago Roksandić govorio je o mogućnostima revitalizacije objekta i uspostave Međunarodnog sveučilišnog centra. Potom je prikazan dokumentarno-animirani film autora dr. sc. Isao Koshimure sa Sveučilišta Zokei iz Tokija “Stojan Janković: Hero of the Border”. Nakon polaganja vijenca na grob Vladana Desnice u crkvi Sv. Đurđa, o književniku i njegovu djelu govorio je prof. dr. sc. Dušan Marinković.
Sudionici skupa su nakon programa u Islamu Grčkom obišli i druge znamenitosti Ravnih kotara: Benkovac, Asseriju, Klićevicu i Vranu.