Srijeda, 24. travnja 2024

Weather icon

Vrijeme danas

12 C°

U kratkim klačama po velebitskoj buri

Autor:

20.09.2008. 22:00
U kratkim klačama po velebitskoj buri

Foto: GSS



Sedmero spašavatelja HGSS Stanica Zadar sudjelovalo je u subotu noćnoj akciji spašavanja trojice državljana Velike Britanije koji su u subotu «zaglavili» u stijenu Anića kuk u NP Paklenica. Dojava za pokretanje akcije stigla je iz Županijskog centra 112 dvadeset minuta iza ponoći, a akcije je uspješno završena u pet sati ujutro.
Penjači J.L. (22), C.L.(24) i M.S.(23) iz Velike Britanije  još su za dana krenuli penjati Mosoraški smjer, no nedaleko od vrha ulovila ih je noć. Trojac je ubrzo odustao do daljnjeg penjanja i  odlučio se spustiti, no na 70-tak metara od podnožja stijene uže im se zaplelo pa su ostali  zarobljeni. Ipak, mladići su se uspjeli osigurati te su pozvali pomoć.
Ubrzo nakon toga sedmero GSS-ovca uputilo se prema kanjonu Velike Paklenice sve do podnožja stijene Anića kuka, odakle su locirali unesrećene s kojima su čitavo vrijeme imali kontakt putem mobitela. Dvojica spašavatelja ubrzo su  popela obližnji smjer, te su došli iznad penjača kojima je potom spušteno uže pa su se bez opasnosti spustili do podnožja. Britanci su bili neadekvatno odjeveni, u kratkim hlačama, pa su uslijed jake bure dobro promrznuli, no ozljeda srećom nije bilo. Akcija spašavanja završila je u pet sati ujutro.