Foto: Velimir BRKIĆ
U Radovinu je uvijek bilo dobroga vina. Ovdje su bačve uvijek pune, kako o Gospi od Zdravlja i Božiću tako i o Uskrsu i po Sv. Petru. Stoga se za Radovinjane i govori da su dobri vinogradari i vješti vinari. Imamo i nagrađenih vina. Svega može nestati, a vina ne može! Ovo područje je hrvatska vinogradarska Provansa i kod nas se voda iskreno poštuje, a vino pije, kazuju vinogradari ovoga sela
Subota, sunčan dan, burin, prošao je blagdan Male Gospe i nije više za čekati. Digao se Radovin na noge. Gotovo svi krenuli u trganje, berbu grožđa u radovinsko vinogorje. Od davnina je Radovin naselje vinogradara, poljoprivrednika, stočara i trgovaca. Poneki kažu da je dobio ime po dobrom vinu koje se rado pije, a drugi po “rado-viđenju”.
– U Radovinu je uvijek bilo dobra vina. Ovdje su bačve uvijek pune, kako o Gospi od Zdravlja i Božiću, tako i o Uskrsu i po Sv. Petru. Stoga se za Radovinjane i govori da su dobri vinogradari i vješti vinari.
Hrvatska Provansa
Imamo i nagrađenih vina. Svega može nestati, a vina ne može!
Ovo područje je hrvatska vinogradarska Provansa i kod nas se voda iskreno poštuje, a vino pije, kazuju vinogradari ovoga sela, koje sve brže poprima izgled modernog i urbanog naselja osamnaest kilometara sjeverno od Zadra i 10 kilometara jugoistočno od općinskog središta Ražanca.
U zaseocima Paići, Bistre, Ponoši, Marasovići i Rudele živi oko 150 obitelji i oko 560 žitelja s 22 prezimena – Beretin, Bistre, Bolonja, Brkljača, Dundović, Dušević, Dokoza, Gračić, Jokić, Kevrić, Marasović, Nekić, Paić, Ponoš, Rogić, Romić, Rudela, Uzelac, Vigan, Vranić, Zekanović i Žeželj. Iz ovog područja između jadranske i dinarske zone po svijetu se razasulo preko 160 obitelji.
– Vinograd se drži bez obzira na sušu, jer je tlo duboko i dobro urađeno, a i vinograd je star te mu je korijenje duboko u tlu. Uz to kultiviramo ga uvijek kada je bilo i malo vlage, pripovijeda Vladimir Dundović dok je s majkom Bertom i ocem Božom u subotnje rano prijepodne već pobrao 400-tinjak od oko 2.000 čokota vinove loze.
Tradicija iz antičkih vremena
Dobro Vladimir govori “kada je bilo malo vlage”, jer kiše gotovo nije niti pala.
Prema svim pokazateljima i ove se godine očekuje dobar urod grožđa na prostorima radovinskog vinogorja, koji će ipak, prema neslužbenim predviđanjima, za razliku od lanjskog količinski biti smanjen za dvadeset posto.
– A kako i ne bi kad ove godine prave kiše nije niti bilo, kaže Ivan Žeželj koji s braćom Darkom, Tomom, Nikolom, Markom i Bracom na ulazu u Radovin iz pravca Krneze posjeduje vinograd s oko 3.300 trsa.
“Vinogradarstvo ovdje ima neprekidnu tradiciju još iz antičkih vremena. Grožđe se trgalo o Maloj Gospi. Trgalo se u ‘sprtve trgačice s dva uva’, sipalo u ‘maštel’ pa u koš ‘od mastenja’, gdje se nogama gnječilo. Potom se stavljalo u ‘mišine’ ili ‘koslate’ te ‘karom’ vozilo kući i lijevalo u ‘badnje’. A tu je bio i ‘tratur’ za prelijevanje, ‘badanj’, ‘kanela’ i ‘oakač’. Pravio se i prošek (‘kuva se pečeno vino’), a od dropa kuhala rakija komovica”, piše između ostalog don Ivan Kevrić u svojoj knjizi “Radovin”.
Od trsa do preše 200 metara
– Sad je sve to modernizirano, puno je lakše obrađivati vinograd, trgati i praviti vino, vidno zadovoljan govori Božidar Dundović, dok s oko 700 panjeva vinove loze zajedno s obitelji i “naminjenon neviston” bere zaista kvalitetno, zdravo grožđe, kaže, s “taman” sladora i kiseline.
Ubrano grožđe od trsa do preše ne prijeđe ni 200 metara, tako da svježe dospijeva u preradu. Na taj način sačuvaju se sve kvalitete pojedinog sortimenta što se, kasnije, i osjeti u dobivenom vinu.
– Ma tu je sve prekrasno, od krajolika, kvalitetnih vina do gostoljubivosti vinogradara, svih vrijednih i radišnih mještana, tvrdi Mario Vigan koji je došao na pola puta berbe u vinogradu s 1.300 panja, čokota vinove loze.
Ljudi su ovdje zaista otvoreni i komunikativni, vrijedni radnici i raduju se životu.
Život u Radovinu sve bolji
Njihova životna radost nije izražena samo u slici Beretinove gradine iz 9. stoljeća prije Krista, radovinskog plodnog polja natopljenog znojem, šuma, bogatstva žive vode i lovnog područja, nego i kroz 20-ak obrta, kroz seoska gospodarstva, konobe, biciklističke staze, sve uređenije okućnice, kulturno vrijedne predstave KUD-a Ive Dundovića, zajedništvo i žrtvu svih stanovnika te snažnu župnu zajednicu.
– Nakon Domovinskog rata Radovin diše punim plućima. Život je sve lakši, ljepši i bolji. Imamo tri dućana mješovite robe, poljoprivredni dućan i kafić. Svaki zaselak ima svoj bunar, a svaka kuća gusternu i hidrant. Vodu iz slavina još samo sanjamo, no i ona bi uskoro trebala poteći slavinama, s puno optimizma govore nam sugovornici, i oni gore već spomenuti i oni nespomenuti.
U tako razvijenoj priči do potpunog izražaja došla bi i poznata kvaliteta radovinskog vina u seoskom, vinskom turizmu ovog bogodanog kraja.
najnovije
najčitanije
Hrvatska
tiktok
Bidenova kampanja i dalje koristi TikTok iako mu vlada istovremeno prijeti zabranom
Hrvatska
PREGOVORI
HDZ-ov Marko Milić demantira: “Nije se raspravljalo o ministrima i sastavu Vlade sa DP-om”
Rukomet
Priznanje Zadru 2013
Marko Sudinja i Vice Lušić u reprezentaciji mlađih kadeta
Županija
DARIVANJE KRVI
Čak 60 uspješno odrađenih darivanja krvi i 1.800 eura donacije za obrovačku obitelj Marinković
Nogomet
BIVŠI NAPADAČ
Mijatović: Real treba produžiti ugovor Modriću na godinu dana
Zadar
ryanair
NOVA AKCIJA Iz Zadra letite u više od 30 europskih destinacija za 13 eura!
Nogomet
TRENER MLAĐIH KATEGORIJA
Zadarski trener Patrik Puljić o borbi s bolešću: ‘Najteža faza bila je suočavanje s dijagnozom…’
Zadar
velika promjena
NOVI KONCEPT Od sljedeće godine uvodi se devetogodišnje obrazovanje. Evo kako će funkcionirati
Rukomet
bliži se kraj sezone
Dvije generacije Zadrana potvrdile titulu prvaka Dalmacije
Crna Kronika
NAPAD