Četvrtak, 28. ožujka 2024

Weather icon

Vrijeme danas

14 C°

Katiću 2 godine zatvora za pogibiju Frane Vukića

Autor: Suzana Bandić

20.09.2009. 22:00
Katiću 2 godine zatvora za pogibiju Frane Vukića

Foto: Filip BRALA



Na bezuvjetnu kaznu zatvora u trajanju od dvije godine i godinu dana zabrane upravljanja motornim vozilom od pravomoćnosti presude, na Općinskom je sudu u Zadru danas osuđen Mario Katić (24) iz Krneze. Njega je sud proglasio krivim za izazivanje prometne nesreće iz nehaja u kojoj je smrtno stradao Frane Vukić (37), sportski novinar i zamjenik glavnog urednika Zadarskog lista, ali i za teške ozljede njegova suvozača Mate Lazanje (19).
Podsjetimo, nesreća se dogodila 6. travnja 2007. godine u Vrsima na predjelu zvanom Dušević mlin kada je zbog neprilagođene brzine na Franu Vukića svojim “fiat bravom” frontalno naletio Mario Katić, a s kojim je u vozilu na suvozačevom mjestu bio Mate Lazanja iz Krneze. Par trenutaka potom na Katićev automobil naletio je “nissan sunny” za čijim je upravljačem bio Ive Miočić (21) koji je vozio za Katićem još iz Vrsi. Na mjestu suvozača u Miočićevu vozilu bio je Roko Katić dok je na zadnjem sjedištu bio Mate Matak. U stravičnom frontalnom sudaru Frane Vukić poginuo je na mjestu, a njegov automobil bio je smrskan do neprepoznatljivosti. Mario Katić tom je prilikom zadobio frakturu lubanje i nagnječenje mozga nakon čega je operiran u zadarskoj Općoj bolnici te se čak neko vrijeme nalazio u životnoj opasnosti. Mate Lazanja operirao je bedrenu kost i potkoljenicu, dok su njihovi prijatelji iz “nissana” prošli s lakšim ozljedama.
Okrivljeni Katić priznao je izazivanje prometne nesreće i odgovornost za smrt Frane Vukića, no tijekom cijelog sudskog postupka decidirano je nijekao odgovornost za svoje i suvozačeve ozljede tvrdeći kako su one nastale pri drugom sudaru kada je u njihovo vozilo udario Miočić.
– Temeljem svih provedenih dokaznih sredstava, te vještačkih nalaza prometne i medicinske struke, sud nalazi nedvojbeno dokazanim da ste počinili kazneno djelo upravo na način kako je to činjenično opisano u optužnom prijedlogu, rekla je u obrazloženju presude sutkinja Zlata Smojver Kanjer dodajući još pri tom kako sud njegovu obranu, u dijelu koji se odnosi na ozljede njegova suvozača, smatra neutemeljenom i proturiječnom iskazima i materijalnim dokazima koje su sudu u svojim vještvima predočili dr. Josip Škalić, sudski vještak medicinske struke i Borivoj Vukelić, prometni vještak.
Podsjetimo, oba su vještaka u svojim iskazima iznijeli tvrdnje kako su ozljede koje je u nesreći zadobio Mate Lazanja i sam oštećenik Mario Katić nedvojbeno nastale uslijed prvog, frontalnog sudara s vozilom pokojnog Frane Vukića.