Četvrtak, 18. travnja 2024

Weather icon

Vrijeme danas

6 C°

Kriza smanjila novčane naknade

Autor:

20.09.2009. 22:00
Kriza smanjila novčane naknade

Foto: Zvonko KUCELIN



Najviši iznos za prvih 90 dana ne može biti manji od minimalne plaće. Nakon toga naknada ne može biti veća od 80 posto minimalne plaće, a 60 posto minimalca, umanjenog za doprinose, primat će nakon 12 mjeseci, pojasnio je Branko Bulić
Poznato je da je još početkom kolovoza, iako je prethodno najavljivano kako će rebalans proračuna zaštititi socijalno najugroženije skupine, došlo do izmjene Zakona o posredovanju pri zapošljavanju i pravima za vrijeme nezaposlenosti, koje je dovelo do ponovnog smanjenja maksimalnog iznosa novčane naknade.
Riječ je, naime, o izmjenama Zakona donesenog u srpnju prošle godine, a prema kojima se naknade za nezaposlene od sada vezuju uz minimalnu plaću, a ne više uz prosječnu plaću u državi, kako je prvotnim odredbama predviđeno.
Naknade 1.500 kuna manje
Kako pojašnjava Branko Bulić, voditelj pravne službe u zadarskoj podružnici Hrvatskog zavoda za zapošljavanje, izmjena Zakona primjenjuje se od 1. kolovoza, a trajat će do 31. prosinca 2010. godine.
– Nove odredbe primjenjuju se na sve zahtjeve podnesene nakon 1. kolovoza, što znači da će svi nezaposleni koji od prije primaju naknadu, nastaviti ostvarivati prava prema starom zakonu, pojašnjava Bulić.
Uzevši u obzir prvotne i najnovije odredbe zakona, razlika je velika, točnije, najveća novčana naknada za nezaposlene smanjena je za gotovo 1.500 kuna.
Nakon niza izmjena zakona u Hrvatskoj je nakon manje od godinu dana primjene srušen i ovaj zakon, prema kojemu su nezaposleni nakon otkaza prvih 90 dana imali pravo na novčanu naknadu u visini svoje neto plaće, ali ne više od 70 posto plaće u državi, dok je najveća novčana naknada dosad bila ograničena na oko 3.500 kuna.
– Po novome, najviši iznos za prvih 90 dana ne može biti manji od minimalne plaće. Nakon toga naknada ne može biti veća od 80 posto minimalne plaće, a 60 posto minimalca, umanjenog za doprinose, primat će nakon 12 mjeseci, pojasnio je Bulić, istaknuvši da će nezaposleni tako u prvih 90 dana moći primati maksimalnu naknadu od 2.251,20 kuna, nakon toga naknada će iznositi 1.896 kuna te na posljetku mizernih 1.350,72 kune.
Na Zavodu 8.763 nezaposlenih
Kako napominje Bulić, i nezaposleni su bili prisiljeni dati svoj doprinos antirecesijskim mjerama, no to je, kako je prognozirano, samo privremeno, jer početkom 2011. godine, novčane naknade bi se trebale ponovno isplaćivati po starom.
– Do sada smo imali slučajeva da netko tko prima naknadu u iznosu od 3.500 kuna zapravo ima veća mjesečna primanja od onoga tko cijeli mjesec radi puno radno vrijeme. No, to su tek privremena primanja, koja se ne mogu uzimati u obzir, a ovaj najnoviji preokret podrazumijeva zaista veliki pad. Razlika je zbilja znatna, kazao je Bulić.
Prema izvještaju o nezaposlenosti i zapošljavanju u Zadarskoj županiji tijekom kolovoza ove godine evidentno je da je novčanu naknadu prošlog mjeseca primalo 2.314 osoba, što je za 2,16 posto više nego u srpnju ove godine i za 15,58 posto više nego prošle godine u kolovozu te 24,41 posto od ukupnog broja registriranih nezaposlenih.
Također, na evidenciji zadarske podružnice HZZ-a, krajem kolovoza su registrirane ukupno 8,763 nezaposlene osobe, što je u odnosu na mjesec srpanj povećanje od 0,27 posto te povećanje od 6,63 posto u odnosu na kolovoz prošle godine.