Četvrtak, 18. travnja 2024

Weather icon

Vrijeme danas

17 C°

Odvjetnik opet zatražio mišljenje psihologa i psihijatra

Autor: Minja Gugić

20.09.2009. 22:00
Odvjetnik opet zatražio mišljenje psihologa i psihijatra


Riječ je o Mustaćevom odvjetniku Filipu Brdaru koji je zatražio da se obavi kombinirano psihološko-psihijatrijsko vještačenje kako bi se utvrdilo je li optuženi trpio kakve smetnje kao posljedice teže traume mozga ranije u životu
Suđenje Željku Zoriću (32) i Dinku Mustaću (27) koji se terete zbog “dilanja” marihuane u razdoblju od sredine siječnja pa do 28. veljače prošle godine kad su uhićeni, nastavljeno je jučer na Županijskom sudu u Zadru, ali je ubrzo i odgođeno zbog prijedloga Mustaćevog odvjetnika kojeg je Sudsko vijeće, kojim predsjeda Boris Babić, prihvatilo.
Riječ je, naime, o prijedlogu odvjetnika Filipa Brdara koji je zatražio da se opet obavi kombinirano psihološko-psihijatrijsko vještačenje kako bi se utvrdilo je li Mustać kao posljedice teže traume mozga u ranijoj životnoj dobi trpio kakve smetnje prije, u vrijeme počinjenja kaznenog djela ili nakon njega.
Mustaćev odvjetnik inzistirao je na ponovnom vještačenju unatoč činjenici da su na prošloj raspravi po drugi put saslušane vještakinje psihijatrijske struke dr. Vesna Franić i dr. Vera Klarić.
No, pri prvom vještačenju optuženog Dinka Mustaća, njihova mišljenja razlikovala su se u dijelu u kojem se ocijenjuje, kako kažu pravnici, stanje ubrojivosti u trenutku počinjenja kaznenog djela.
Vještakinje su se tada složile kako je Mustać bio smanjeno ubrojiv u znatnoj mjeri, a dr. Vesna Franić je to pojasnila činjenicom koju je utemeljila na oštećenju mozga u ranijoj životnoj dobi.
– Za to nemamo medicinsku dokumentaciju, ali dobiveni anamnestički podaci govore o težoj traumi mozga koja je za posljedicu imala poteškoće u prilagodbi i promjenu osobnosti. Zbog toga je on u trenutku počinjenja kaznenog djela bio smanjenih mogućnosti sagledavanja činjenica, a drugi je uzrok njegov alkoholizam. Naime, dok sam s njim razgovarala u svibnju prošle godine, on je bio u značajno alkoholizarnom stanju. Imao je poluzatvorene oči i psihomotorički je bio usporen – pojasnila je na prošloj raspravi dr. Franić.
Zorić je, podsjećamo, optužen da je u nešto više od mjesec dana “izdilao” oko 25 kilograma “trave” koju je nabavljao u pakovanjima od pet kilograma.
Osim toga, na teret mu se stavlja i da je prisiljavao Mustaća da u svojoj kući čuva marihuanu, a potom i ostavlja na dogovorenim mjestima kako bi je kupci mogli preuzeti.
Obojica su se još na samom početku suđenja izjasnila da se ne osjećaju krivima za ono što im se optužnicom stavlja na teret.
Pretragom napuštenog ugostiteljskog objekta “Hilton”, inače u vlasništvu Dinkovog oca Dragana Mustaća, 28. veljače prošle godine policajci su pronašli čak pet kilograma “trave” čija se vrijednost procjenjuje na 160 tisuća kuna.
Dinkov otac, Dragan Mustać, koji je već svjedočio potvrdio je na jednoj od ranijih rasprava kako je upravo on pozvao policiju nakon što mu je sin priznao da čuva drogu za Zorića u ženskom wc-u u njegovom napuštenom ugostiteljskom objektu.
Zorić je od dana uhićenja u pritvoru zadarskog Istražnog centra, dok se Mustać brani sa slobode.