Petak, 26. travnja 2024

Weather icon

Vrijeme danas

18 C°

Ovih sto godina je bilo dobro!

Autor:

20.09.2009. 22:00
Ovih sto godina je bilo dobro!

Foto: Tomislav JERAK



Marija je preživjela tri rata i promijenila šest različitih kraljevina, država i sustava, a cijeli život živi u Posedarju. Rođena je u vrijeme Austro-Ugarske, nakon toga došle su Kraljevine Jugoslavija i SHS, pa talijanska okupacija, Jugoslavija, a sad Hrvatska
Najstarija mještanka Posedarja, Marija Brala jučer je uz obitelj proslavila svoj stoti rođendan. Baka Marija se još uvijek dobro drži, a od zdravstvenih problema malo slabije vidi i zbog loma kuka, koji je imala prije osam godina, mora koristiti hodalicu. Prema riječima njene obitelji Marija je jedina u Posedarju koja je doživjela 100 godina, a ima troje djece, devetero unučadi, 19 praunučadi i jednu šukununučicu koja ima 14 mjeseci. Slavljenica je sretna što je još uvijek zdrava, a najvažniji su joj obitelj i Bog.
– Ovih sto godina je bilo dobro i zahvaljujem dragom Bogu što sam bila zdrava, govori baka Marija dodajući da je tajna za doživjeti tolikih godina ljubav obitelji i vjera u Boga.
Marija je preživjela tri rata i promijenila šest različitih kraljevina, država i sustava, a cijeli život živi u Posedarju. Rođena je u vrijeme Austro-Ugarske, nakon toga došle su Kraljevine Jugoslavija i SHS, pa talijanska okupacija, Jugoslavija, a sad Hrvatska. Jedan od najtežih događaja dogodio joj se 1945. godine kada joj u Drugom svjetskom ratu, negdje kod Rijeke, pogiba suprug i još se ne zna gdje je pokopan.
– Sretna sam jer imam svojih troje djece, devetoro unučadi, devetnaestero praunučadi i malu šukununuku. Želim ljudima zdravlja, mira i ljubavi i želim da ih čuva dragi Bog, govori Marija dodajući da je njena želja jedino da se ne pati kada dođe vrijeme za umiranje.
Nikada nije pušila cigarete, ponekada popije vino, a kako kaže hrana je najvažnija.
– Ja mogu dobro pojesti i hrana mi je ukusna, mislim da me to i drži. Zdravlje mi je dobro, koliko može biti, ne može bit bolje nego što je, a dokle će tako ne znam, kaže baka Marija.
Njezine nevjesta Kata i unuka Radojka rekle su nam kako baka Marija voli samo tvrde kolače, a ljeti voli pojesti i sladoled. Nakon ručka stigla je i prigodna slavljenička torta koju je baki pomogao ugasiti praunuk Jerko.


 BAKA STOTI, UNUK PEDESETI


U kući Marije Brala jučer je bila dvostruka fešta, Marija je proslavila 100- ti rođendan, a njena unuka Radojka, koja je i sama baka, proslavila je 50-ti.