Subota, 4. svibnja 2024

Weather icon

Vrijeme danas

20 C°

Krenuo autobus-igraonica “Čudesna šuma”

20.09.2010. 22:00
Krenuo autobus-igraonica “Čudesna šuma”


– Autobus je opremljen raznim didaktičkim igračkama, društvenim igrama i informatičkom opremom i namijenjen je djeci od tri do deset godina. U autobusu su uređene tri radionice – informatička s osam računala te likovna i lutkarska, rekao je Dario Vučenović, ravnatelj obiteljskog centra Zadarske županije
Djeca posedarske osnovne škole jučer su neko vrijeme mogla provesti u autobusu-igraonici “Čudesna šuma” te se zabaviti, ali i nešto naučiti u nekoj od tri radionice – likovnoj, lutkarskoj ili informatičkoj.
Autobus igraonica je bio u njihovom mjestu od 8 do 16 sati i tijekom tog vremena gotovo sva djeca nižih razreda osnovne škole mogla su provesti po dva sata u autobusu i uživati u radionicama.
Autobus igraonica će u razdoblju od 20. rujna do 7. listopada voziti po raznim mjestima Zadarske županije, od kojih je većina na području od posebne državne skrbi te će u njemu moći uživati djeca školske dobi. Program traje već četvrtu godinu, a nositelj je Ministarstvo obitelji, branitelja i međugeneracijske solidarnosti te Zadarska županija, a od ove godine i Obiteljski centar Zadarske županije. Svrha je provođenje Nacionalne obiteljske politike, Programa za sprječavanje nasilja među djecom i mladima i Nacionalnog plana aktivnosti za prava i interese djece od 2006. do 2012. godine.
– Autobus je opremljen raznim didaktičkim igračkama, društvenim igrama i informatičkom opremom i namijenjen je djeci od tri do deset godina. U autobusu su uređene tri radionice – informatička s osam računala te likovna i lutkarska. U informatičkoj radionici djeca mogu učiti kako koristiti računala i internet za učenje, a mogu i igrati interaktivne igrice kao što su Učilica. U lutkarskoj i likovnoj igraonici djeca uče kako razviti kreativnost i svoje potencijale, objasnio je Dario Vučenović, ravnatelj Obiteljskog centra Zadarske županije. On je rekao da pored uživanja i zabave u radionicama te aktivnosti imaju i važnu ulogu u procesu učenja i socijalizacije, a djeca kroz igru skupljaju životna iskustva, usvajaju norme ponašanja i stječu komunikacijske vještine.
– Kroz sadržaje autobusa i pod vodstvom stručnih djelatnika Obiteljskog centra djeca u opuštenom ozračju, kroz igru, razvijaju socijalne vještine – uče ostvarivati svoje želje i ciljeve, a da pri tome ne povrijede druge, uče se poštivanju pravila, uvažavanju različitosti, poštivanju tuđega mišljenja, postizanju dogovora i nenasilnom rješavanju sukoba, razvijanju komunikacijske vještine te uče sigurno koristiti internet, kazao je Vučenović. Uz njega u autobusu kao voditelji radionice rade stručni djelatnici Obiteljskog centra Mila Špinderk, Maja Škifić te vanjski stručni suradnici Ivana Meić i Ivna Juranić.
Projekt je osmišljen s ciljem razvijanja i širenja usluga namijenjenih obiteljima, posebno na područjima od posebne državne skrbi i ruralnim područjima te područjima s velikim brojem djece u dobi od tri do deset godina. Drugi cilj je dostupnost sadržaja i programa usmjerenih djeci iz ruralnih područja, područja od posebne državne skrbi te područja s manjim brojem odgojno-obrazovnih ustanova. Poticanje jedinica lokalne i područne samouprave da organiziraju programe predškolskog odgoja te osmišljavaju aktivnosti za kvalitetno provođenje slobodnog vremena učenika, također, je cilj programa.
Vučenović je kazao kako su djeca oduševljena autobusom te da su jedva dočekala autobus da bi se mogla igrati i sudjelovati u radionicama. Djeca koja su jučer bila u autobusu i igrala se, potvrdila su da im je drago što imaju priliku biti u autobusu i sudjelovati u radionicama.
Osim rada s djecom u prostorijama škole provodit će se radionice za roditelje na teme s ciljem prevencije ovisnosti i nasilja među djecom i mladima, kao i sastanak s ravnateljima škola, stručnim djelatnicima i nastavnicima.


 PLAN PROJEKTA


Plan provedbe projekta: 20. rujna – Posedarje, 21. rujna – Podgradina i Slivnica Donja, 22. rujna – Jasenice, 23. rujna – Škabrnja, 24. rujna – Prkos, 27. rujna – Gračac i Donji Srb, 28. rujna – Lišane OStrovičke, 29. rujna – Raštević i Korlat, 30. rujna – Lisičić i Popovići, 1. listopada – Bruška i Podlug, 4. listopada – Poličnik, 5. listopada – Suhovare, Rupalj, Lovinac i Visočane, 6. listopada – Pridraga i 7. listopada – Polača.