Četvrtak, 25. travnja 2024

Weather icon

Vrijeme danas

13 C°

Od Irske do Zadra putovala 2,5 sata, pa još toliko do Dugog otoka

20.09.2010. 22:00
Od Irske do Zadra putovala 2,5 sata, pa još toliko do Dugog otoka


Da bi što slikovitije opisao situaciju u kojoj su se našli Dugootočani Morović je iznio primjer jedne mlade Irkinje koja je od Irske do Zadra putovala dva i pol sata, a upravo još toliko bilo joj je potrebno za doputovati svojoj prijateljici na Dugi otok
Plovni put Mali Ždrelac od jučer je ponovno zatvoren za promet. Najteže će to pasti putnicima za jugoistočni dio dio Dugog otoka koji nakon nekoliko mjeseci uživanja u novoj-staroj ruti kroz Mali Ždrelac ponovno plove okolnim i duljim putem preko Velog Ždrelca.
Podsjetimo i da su Dugootočani negodovali zbog broda “Lara” koji će vozi drugu dnevnu liniju s polaskom u 9.15 iz Zadra i dolaskom u Zaglav u 11.30 sati te su poslali dopis Županijskoj komori Zadar.
– Zaključak da u vremenu kada bude zatvoren Mali Ždrelac, liniju koja polazi iz Zadra u 10 sati obavlja i dalje “Lara”, zbog preopterećenosti katamarana “Mediteran” smatramo sramotnim. To bi putovanje trajalo za naše đake dvostruko duže, dva sata i trideset minuta, a ne sat i petnaest minuta, kao što je to bio običaj u prethodnom zatvaranju Malog Ždrelca kada je to putovanje obavljao katamaran “Mediteran”. Obrazloženje da bi katamaran bio preopterećen je blago rečeno bezobrazno, jer je prije nekoliko dana donesena odluka o dodatnom povezivanju otoka Iža katamaranom “Mediteran” uz prethodno obrazloženje kapetana Ivana Franičevića iz Agencije za obalni i linijski pomorski promet da se radi o jako kvalitetnom i pouzdanom katamaranu, navodi se u dopisu Županijskoj komori Zadar kojega potpisuje načelnik Općine Sali Zoran Morović.
Kako bi što slikovitije opisao situaciju u kojoj su se našli Dugootočani Morović je iznio primjer jedne mlade Irkinje koja je od Irske do Zadra putovala dva i pol sata, a upravo još toliko bilo joj je potrebno za doputovati svojoj prijateljici na Dugi otok.
– Strancima je to teško objasniti. Isto tako i nama je teško shvatiti kako je “Mediteran”, kojega je kapetan Franičević pred petnaestak dana okarakterizirao jako kvalitetnim i pouzdanim katamaranom, u samo pola mjeseca uspio tako naglo ostariti, pomalo je ironičan bio Morović.
Kako je poznato, Mali Ždrelac od jučer je zatvoren zbog nastavka na proširenju i produbljenju kanala, koji su započeli u studenom 2008. godine. Dosad je kanal produbljen na četiri metra te proširen na 40, a Ministarstvo mora nakon ljeta je osiguralo 8 milijuna kuna koliko je potrebno za završetak projekta, odnosno produbljenje kanala na planiranih 5 i proširenje na planiranih 56 metara.
Završni radovi bi prema najavama trebali trajati oko tri mjeseca.


 BILO BI NAJBOLJE DA OSTANE OVAKO


Do sada smo bili zadovoljni linijama i bilo bi najbolje da ostane ovako. Sve drugo otežat će vezu između Dugog otoka i grada. Nikom nije valjalo kada je Mediteran vozio okolo i putovanje trajalo dva, tri sata ni nama putnicima ni posadi koja se cijeli dan izmori na brodu, rekao je Karlo Šešelja iz Zaglava. (A. Vi.)