Četvrtak, 28. ožujka 2024

Weather icon

Vrijeme danas

15 C°

Premijerka Kosor raspituje se o zemuničkim Romima

20.09.2010. 22:00
Premijerka Kosor raspituje se o zemuničkim Romima


Povjerenstvo za praćenje provedbe Nacionalnog programa za Rome, na čijem je čelu premijerka Jadranka Kosor, u petak će održati svoju 12 sjednicu. Razmatrat će se sve dosad poduzete aktivnosti u području stanovanja romske nacionalne manjine, a posebna pažnja posvetit će se raspravi o nedavnim događajima u svezi s pripadnicima nacionalne manjine u Zemuniku Gornjem.
– Povjerenstvu smo već dostavili očitovanje o navedenim događajima, svu potrebnu dokumentaciju, fotografije o zagađivanju prigodom učestalih paljenja plastike i guma, divljim deponijima te o mjerama koje smo poduzeli za rješavanje problema pripadnika romske nacionalne manjine koji žive na području naše općine, rekao je Marušić.
Romi su u Zemunik Gornji došli prije 12, 13 godina tragajući za starim željezom i ostalim sekundarnim sirovinama, koje preprodaju. Od metalnog otpada i žive, a useljeni su bespravno u napuštene srpske kuće ili u kamp prikolice. Na zemunički deponij stižu svako ljeto, ali ove godine ih je više nego inače. Romi koji ovdje nisu bili stalno već su bili “leteći”, dolazili su i odlazili, doveli su mještane do ruba strpljenja.
Na nedavnom protestu Zemuničani su pozvali institucije pravne države da obave svoj posao kako bi spriječili bespravno korištenje tuđe imovine i zagađivanje okoliša. Veliko romsko naselje u Zemuniku se sada svelo na tri, četiri obitelji.