Petak, 26. travnja 2024

Weather icon

Vrijeme danas

13 C°

Stogodišnja Julija zaplesala bi valcer

20.09.2010. 22:00
Stogodišnja Julija zaplesala bi valcer


Danas je sve odlično i jako se lijepo osjećam, a najviše su me razveselili moji susjedi koji su danas zbog mene došli čak iz Škabrnje. Jedino me žalosti što mi ne daju da zaplešem valcer. A zamjerili su mi se i zato što sam ja pomislila, kad su mi rekli da je danas slavlje za moj rođendan, da će mi dovesti nekog dečka, ali prevarili su me, kazala je Julija


U zadarskom Domu za starije i nemoćne osobe danas je bilo organizirano pravo slavlje i to u povodu proslave stotog rođendana njihove korisnice Julije Zloh. Kao što to Dom redovito priređuje kada bilo koji korisnik doživi ovaj okrugli broj godina, tako je i za baku Juliju organizirao pravo rođendansko slavlje. Prostorija za proslave bila je stoga prigodno ukrašena balonima, rođendanskim željama i natpisima, gdje su rodbina i prijatelji bake Julije okupljeni oko svoje slavljenice i prigodne rođendanske torte slavili njezinu dugovječnost. Bez obzira na dob slavljenice, ova se proslava po ničemu nije razlikovala od bilo koje druge pa tako ni glazba nije izostala, a za nju je bio zaslužan harmonikaš, koji je samo za Juliju svirao njezine najdraže pjesme. Veselja, pjesme i pljeskanja nije nedostajalo, a čuvši stihove pjesme “Crven fesić nano”, slavljenica Julija odmah je poželjela ustati i zaplesati valcer, no zbog slabe pokretnosti, želja joj, nažalost, nije mogla biti ispunjena. No Julija je zato bez susprezanja vrlo glasno i na oduševljenje svih okupljenih od srca zapjevala, a s obzirom da govori čak četiri jezika, vrlo rado je svoje goste počastila i nekom stranom pjesmom.
Kako nam je ispričala Julijina kći Darinka, ova starica je uistinu svjetska žena jer živjela je i u nekoliko država, a u Zadru je završila jer joj, kako je sama kazala, ovdašnja klima najbolje odgovara.
– Ona je podrijetlom Slovakinja, a rodila se u Americi, gdje je živjela sve dok se nije udala i to za Slovenca s kojim je poslije toga 15 godina živjela u Francuskoj. Nakon Francuske živjela je i Zemunu, a prije 35 godina doselila se u Zadar. Zahvaljujući takvom životnom putu danas govori slovački, slovenski, engleski i francuski jezik, kazala je kći Darinka, kazavši kako je u zadarskom Domu smještena još od 1989. godine.
Zahvaljujući kćeri Darinki i pokojnom sinu Julija danas ima i dvoje unučadi.
– Danas je sve odlično i jako se lijepo osjećam, a najviše su me razveselili moji susjedi koji su danas zbog mene došli čak iz Škabrnje. Jedino me žalosti što mi ne daju da zaplešem valcer. A zamjerili su mi se i zato što sam ja pomislila, kad su mi rekli da je danas slavlje za moj rođendan, da će mi dovesti nekog dečka, ali prevarili su me, kazala je Julija, zabavivši tako sve okupljene.
Kada joj je njegovateljica u tom trenutku pokazala na okupljenu gospodu, rekavši joj neka su slobodno izabere jednoga, Julija je odrješito odgovorilo da su svi oni prestari i da bi ona rado jednog mladića.
Ubrzo nakon pjesme, veselja i smijeha, Julija se poželila odmoriti te se srdačno pozdravila sa svima i pozvala njegovateljicu da je otprati i njezinu sobu.