Subota, 27. travnja 2024

Weather icon

Vrijeme danas

7 C°

Vespa kao način i stil života

20.09.2010. 22:00
Vespa kao način i stil života


Prvi susret Vespa kluba Zadar će okupiti više od 60 sudionika iz Hrvatske i inozemstva, a sudionici će u dva dana obići cijelu Zadarsku županiju


Ovoga vikenda se  na području Zadarske županije održava 1. susret Vespa  kluba Zadar koji će okupiti  više od 60 sudionika iz Hrvatske i inozemstva. U dva dana sudionici, koji će se sastati u  Biogradu, obići će cijelu Zadarsku županiju, a više o susretu kazao nam je Edvin  Hadžović, potpredsjednik  Vespa kluba Zadar.
– U dogovoru s nacionalnim  savezom svaki klub unutar Hrvatske obvezan je jedanput godišnje održati susret da bi promicao kulturu vožnje na vespi  te eventualno zainteresirao  ljude koji do sada nisu bili  uključeni u aktivnosti kluba da  nam se pridruže. Bitno je  održavanje veza te se što češće  naći sa članovima na ovakvoj  vrsti susreta jer to je i bit postojanja klubova kao takvih,  kaže Hadžović ističući kako je  ovo posljednji ovogodišnji susret vespaša na tlu Hrvatske.
Sudionici će biti smješteni  kod zadarskih kolega ili u samostalnom aranžmanu koji su  im osigurali, a Hadžović nam  je kazao i više o njihovom radnom vikendu.
– U petak uvečer je okupljanje na biogradskoj rivi uz  večeru i piće. Subota je rezervirana za vožnju po zaleđu  Biograda od vidikovca Vranskog jezera i turskog hana do  arheološkog nalazišta Asseria  i Kličevice, a zatim slijedi povratak u Biograd i zajednička  večera u restoranu Šime te  večernji party za sve ljubitelje  Vespe u caffe Škverić, kaže  Hadžović.
Zadar, može se reći, ima  tradiciju vožnje vespe, a i prve  dvije manifestacije CROVESPA održane se u Zadru.
– Na prvoj je bilo tek 14  sudionika dok je na posljednjoj u Zagrebu bilo preko 120  vespi i vespaša iz Hrvatske i  šest stranih država. Napredak  je zadivljujući s obzirom da, u  usporedbi s drugim motorima,  vespu ne voze mnogi u Hrvatskoj, kazao je Hadžović.
Uvjet za postati članom kluba je posjedovanje registrirane  vespe.
– Zadarski klub broji 20-ak  stalnih članova, koji imaju jednu ili više vespi u svojoj garaži. Da bi postali članom kluba bitno je posjedovati vespu  bilo staru bilo novijeg godišta,  naravno uredno registriranu te  ljubav prema njima koja nas i  okuplja u klubove, kazao je  Hadžović dodajući kako  većina članova ima i Vespe koje su stare i više od 50 godina.
– Restauriramo ih većinom  sami i tako spašavamo od totalnog izumiranja. Vespa je  način i stil života. Vožnja ne  Vespi nije jurnjava što većom  brzinom nego lagano uživanje  u krajoliku kroz koji se vozi,  kazao je Hadžović i dodao kako je Vespa klub Hrvatska istaknuo kandidaturu za Vespa  World Day koji bi se održao  2013. godine te da uskoro  očekuju odgovor.
Mnogo članova iz Hrvatske  sudjelovalo je na prethodna 3  VWD u Trevisu (Italija), Zell  am see (Austria) i Fatima (Portugal).