Petak, 26. travnja 2024

Weather icon

Vrijeme danas

10 C°

Liječenje tuberkuloze suvremenim uređajima

20.09.2011. 22:00
Liječenje tuberkuloze suvremenim uređajima


Dr. Čulina ističe da je oprema vrijedna više od 300 tisuća kuna, a Pulmološki odjel dobio ju je zahvaljujući ravnatelju dr. Nakiću i donatorima – gradskim i županijskim vijećnicima, zadarskim gospodarstvenicima te Luki Modriću


U svijetu godišnje od tuberkuloze oboli preko devet milijuna ljudi od kojih oko dva milijuna i umre. U Hrvatskoj, pa tako i Zadru, situacija je mnogo povoljnija. Prošle godine u Zadru je otkriveno troje novooboljelih od tuberkuloze. Što se tiče ove godine, za sada imamo 12 novooboljelih pacijenata. Među njima je i troje koji se trenutačno liječi na Pulmološkom odjelu zadarske Opće bolnice, istaknuo je dr. Željko Čulina, voditelj Pulmološkog odjela u Općoj bolnici Zadar, prilikom današnjeg tradicionalnog posjeta Gradskog društva Crvenog križa, a u sklopu obilježavanja Tjedna borbe protiv tuberkuloze.
Dr. Čulina je pojasnio da je tuberkuloza kronična zarazna bolest, koja u 90 posto slučajeva zahvaća pluća. U pojedinim slučajevima, oko 10 posto, tuberkuloza može zahvatiti i druge ljudske organe. Postotak izliječenja je zadovoljavajući, što znači, kako ističe dr. Čulina, oko 90 posto, uz obvezno pridržavanje propisane terapije. Najkritičnija situacija je u Aziji i Africi, tamo je smrtnost vrlo visoka.
– Tuberkulozu je najvažnije pravovremeno dijagnosticirati, a potom i strpljivo liječiti, što znači uzimati propisanu terapiju. U Zadru je situacija povoljna, zahvaljujući tomu što raspolažemo s najsuvremenijom dijagnostičkom opremom, laboratorijem za bronhoskopiju i funkcionalno ispitivanje pluća te feno aparatom, kaže dr. Čulina, ističući da je riječ o opremi vrijednoj više od 300 tisuća kuna, koju je Pulmološki odjel dobio zahvaljujući dr. Dariju Nakiću, ravnatelju Opće bolnice Zadar, i donatorima – gradskim i županijskim vijećnicima, zadarskim gospodarstvenicima te nogometašu Luki Modriću.
Važnost novih laboratorija je iznimno velika jer se pomoću njihovih modula mogu dijagnosticirati različite plućne bolesti. Uz tuberkulozu laboratoriji su važni i za otkrivanje astme te karcinoma pluća koji je, nažalost, u porastu. Metaholin test, koji se vrši u laboratoriju za funkcionalno ispitivanje pluća i feno aparat, za praćenje i dijagnostiku astme, kako ističe dr. Čulina, u Dalmaciji nema niti jedna bolnica. U Hrvatskoj takve laboratorije ima jedino bolnica Jordanovac u Zagrebu.