Petak, 19. travnja 2024

Weather icon

Vrijeme danas

14 C°

U Zadru otvorena prva solarna punionica vozila

20.09.2011. 22:00
U Zadru otvorena prva solarna punionica vozila


Ova solarna punionica električnih vozila ima edukativni karakter, jer ovdje će se izučavati naši učenici i polaznici programa obrazovanja odraslih, ali i promotivni karakter, jer mi smo turistička zemlja i ovakve su punionice još jedan vid turističke ponude. Ovo je druga punionica električnih vozila u Hrvatskoj, ali prva solarna punionica, kazao je Tihomir Tomčić


Svečano otvorenje prve solarne punionice električnih vozila upriličeno je danas u Strukovnoj školi Vice Vlatkovića, u prostoru Centra za solarnu energiju na Putu Murvice.
Riječ je o projektu Strukovne škole Vice Vlatkovića, koja ga je pokrenula prije tri mjeseca i u kojem je od ideje do realizacije potpuno samostalna. Na jučerašnjem je otvorenju okupljenima prezentirana punionica čija je vrijednost oko 80 tisuća kuna, a prikazan je i sam princip punjenja automobila na električni pogon koji su gosti imali priliku “testirati”. Prije same prezentacije okupljenima se obratio Tihomir Tomčić, ravnatelj Strukovne škole Vice Vlatkovića, istaknuvši da je ovo otvorenje zapravo nastavak opremanja Centra za solarnu energiju.
– Ova solarna punionica električnih vozila ima edukativni karakter, jer ovdje će se izučavati naši učenici i polaznici programa obrazovanja odraslih, ali i promotivni karakter, jer mi smo turistička zemlja i ovakve su punionice još jedan vid turističke ponude. Ovo je druga punionica električnih vozila u Hrvatskoj, ali prva solarna punionica, s kojom smo htjeli učiniti da cijelo punjenje bude od obnovljivih izvora energije, kazao je Tomčić, istaknuvši da će, osim za potrebe škole, punionicu, koja će u početku biti besplatna, moći koristiti svi.
Kako je istaknuo, punionicu je financirala sama škola uz podršku Ministarstva gospodarstva, a automobil koji je jučer prezentiran dobili su od tvrtke Citroen kako bi mogli održavati punionicu. Najavio je također da će već za nekoliko dana škola kupiti vozilo koje će biti nalik vozilu za golf terene na koji će ugraditi solarno punjenje. Iako, kako je pojasnio ravnatelj, jedan automobil na električni pogon poput onoga koji je jučer prezentiran košta oko 30 tisuća eura, zahvaljujući velikim uštedama na gorivu, već kroz nekoliko godina takva vozila pokazuju isplativost.
– Nadam se da je ovo tek početak širenja mreže punionica i nešto što će u našu zemlju privući još veći broj turista, kazao je Tomčić, nakon kojeg se obratila Sigrid Jordan, iz Njemačkog društva za tehničku suradnju GTZ koje je u suradnji s Ministarstvom gospodarstva još 2007. godine pokrenulo projekt ‘Strukovno obrazovanje usmjereno na tržište rada’ u koji je uključena i zadarska Strukovna škola Vice Vlatkovića.
Upravo je Sigrid Jordan, kako je istaknuo Tomčić, motivirala ovu zadarsku školu za brojne projekte solarnog tipa, a ona je jučer i otvorila punionicu.
– Ovo je prvi put da otvaram neku solarnu punionicu i moram naglasiti da sam zaista sretna što imam ovako uspješnu suradnju sa Strukovnom školom Vice Vlatkovića. Zahvaljujem školi i ravnatelju Tihomiru Tomčiću i želim im da ostvare još puno inovacija u budućnosti, istaknula je Jordan.