Četvrtak, 25. travnja 2024

Weather icon

Vrijeme danas

15 C°

Narodni muzej čuva baštinu Zadarske županije

Autor: Ante Rogić

20.09.2012. 22:00
Narodni muzej čuva baštinu Zadarske županije

Foto: Adam VIDAS



Od iznimne je važnosti za našu ustanovu baštinska tradicija, istaknula je, među ostalim ravnateljica Peroš napomenuvši kako su na ovaj skup pozvali predstavnike muzeja čije osnivanje datira u 19. stoljeće


U povodu 180. godišnjice postojanja Narodnog muzeja Zadar jučer je u Gradskoj loži održan stručni skup “Najstariji muzeji Hrvatske”.
Nizom manifestacija Narodni muzej je kroz ovu godinu proslavio veliku obljetnicu. Njegova današnja osnovna misija obuhvaća sustavno sakupljanje, čuvanje, izlaganje, dokumentiranje, te stručnu i znanstvenu obradu pokretnih i nepokretnih predmeta civilizacijske, kulturne i prirodne baštine, nastale u razdoblju od XIII. stoljeća do naših dana, a područje interesa i istraživanja je Zadarska županija, ili šire, sjeverna Dalmacija s otocima i neposrednim kopnenim zaleđem (Bukovica, podvelebitski kraj, Ravni kotari).
Renata Peroš, ravnateljica NMZ-a, održala je pozdravni govor u kojem se ukratko prisjetila povijesti muzeja, od osnutka 1832. godine do današnjih dana.
– Od iznimne je važnosti za našu ustanovu baštinska tradicija, istaknula je, među ostalim Peroš napomenuvši kako su na ovaj skup pozvali predstavnike muzeja čije osnivanje datira u 19. stoljeće.
Ravnateljica Peroš istaknula je kako voditelji muzejskih odjela organiziraju bogate izložbe, a viziju budućnosti Narodnog muzeja Zadar treba sagledati unutar Baštinskog muzeja koji će biti smješten u prostoru Kneževe i Providurove palače.
Izlaganja svih predavača bila su posvećena istoj temi osvrtu na povijest, sadašnjost i budućnost muzeja kojeg predstavljaju.
O povijesti muzeja u kojima djeluju govorili su O svojim muzejskim institucijama govorili su Jelena Jovanović, kustosica iz Arheološkog muzeja Split, Vesna Herak, pomoćnica ravnateljice, Arheološki muzej Zagreb, dr. sc. Vedrana Gjukić-Bender, muzejska savjetnica u Dubrovačkim muzejima, Miroslav Gašparović, prof., ravnatelj, Muzej za umjetnost i obrt, dr. sc. Ljerka Dulibić, znanstvena suradnica, Strossmayerova galerija, te Sofija Petricioli, muzejska savjetnica iz Narodnog muzeja Zadar.


 DANAS I SUTRA BESPLATNO U KNEŽEVU PALAČU




Potaknuti inicijativom Ministarstva kulture RH za sudjelovanje svih hrvatskih muzeja u obilježavanju Dana europske baštine koji će se održavati do 30. rujna 2012., Narodni muzej Zadar otvara vrata Kneževe palače 22. i 23 rujna 2012.
Posjetitelji će moći besplatno pogledati slijedeće izložbe:
Na prvom katu izložba arhitekture “Nedovršene modernizacije – između utopije i pragmatizma”, te stalni postav budućeg Pomorskog muzeja – izložba “Pomorsko nasljeđe”
U “Krletkama” izložba Prirodoslovnog odjela “Solana Nin – život sa zrnom soli”, te u atriju stalna izložba o fazama obnove i povijesti Kneževe palače.