Desnica priznat u zavičajnom kraju

Poruka greške

Deprecated function: The each() function is deprecated. This message will be suppressed on further calls u _taxonomy_menu_trails_menu_breadcrumb_alter() (linija 436 od /opt/nginx-1.17.9/htdocs/zadarskilist.hr/sites/all/modules/taxonomy_menu_trails/taxonomy_menu_trails.inc).
Slika korisnika admin
Autor: 
Marin GOSPIĆ
Uz Desničine dane u Gradskoj knjižnici postavljena je prigodna izožba

Na Sveučilištu u Zadru jučer je otvoren znanstveni skup Desničini susreti 2013. Na temu Intelektualac danas u Zadru izlažu stručnjaci iz Hrvatske, Slovenije, Austrije, Mađarske i Srbije. U ime organizatora skupa prof. Drago Roksandić je kazao kako se ovaj skup razlikuje od dosadašnjih jer su sudionici odabrani pozivnim pismima, a ne s "call for papers" kao dosad. Napomenuo je kako će uskoro proteći pola stoljeća od smrti Vladana Desnice, a rasprava na temu intelektualac danas je posve legitimna.

Podsjetio je kako su u sklopu ovogodišnjih Desničinih susreta otvorene dvije izložbe, jedna u Znanstvenoj, druga u Gradskoj knjižnici. Na taj način skup je izišao iz dosadašnjih okvira, te se posvema vratio u Zadar.

- Uspjeli smo postići nešto što nije lako, da jedan klasik postane priznat u zavičajnom kraju. Sljedeći potez je da se na njegovu rodnu kuću, na Narodnom trgu, postavi spomen-ploča, istaknuo je Drago Roksandić.

Tema ovogodišnjeg skupa nastavlja se na prethodne, a riječ je o intelektualcu. U predgovoru knjižice koja prati skup ističe se kako se još nisu do kraja razjasnile razne dubioze, nepravde i nedjela prošlosti, a već su nas sustigla nova nedjela i nove nepravde ratne i tranzicijske stvarnosti, pri čemu je uloga i moć intelektualaca sve dvojbenija i slabija. U nekom smislu njihova se drugost/stranost u odnosu na vlastito društvo ili polje djelovanja osjeća kao prijetnja većinskim politikama, etničkim ili vjerskim strategijama, pa i demokratskom razvoju. Upravo suprotno, prije nekoliko godina proklamirani interkulturni dijalog, kao temeljna vrednota EU, nije trebao uputiti na međusobnu suradnju samo intelektualce, umjetnike i znanstvenike različitih kultura i socijalnih predispozicija, nego i afirmirati interkulturalnost kao vrijednost koja čuva dostojanstvo osobe i pojedinca razvijajući toleranciju prema drugom i drugačijem, što je zapravo uvjet za opstanak demokratskih odnosa u društvu. Briga i odgovornost za drugoga tako se u slučaju intelektualaca danas zapravo javlja kao zabrinutost nad vlastitom sudbinom i ulogom u društvu, istaknuto je.

Kategorija: 
Ocjena: 
Nije još ocijenjeno