Glagoljica važan dio priče o kulturnom i nacionalnom identitetu

Slika korisnika admin
Velimir BRKIĆ
Motivi glagoljskih slova oslikavaju se na kamenim oblucima i platnenim torbama

U bibinjskoj Osnovnoj školi Stjepana Radića preko 100 djece iz Bibinja i OŠ Franka Lisice iz Polače bilo je na radionicama glagoljice, dok je u crkvi sv. Roka održan stručni prikaz knjige "Glagoljska matrikula Bratovštine Blažene Gospe od Zečeva u Bibinjama 1710. - 1892."

Služeći se raznim likovnim tehnikama i materijalima rezultati kreativnih radionica vrlo su konkretni: motivi glagoljskih slova oslikavaju se na kamenim oblucima i platnenim torbama, izrađuje se ambalaža, ogrlice s motivima glagoljice, pišu se glagoljski tekstovi...

- Jedan od ciljeva našeg školskog kurikuluma je, pored ostaloga, njegovanje tradicijske baštine, kazala je Mirka Sikirić, ravnateljica bibinjske škole dodajući kako se ove godine njezina škola priključila glagoljaškoj manifestaciji.

- Ove godine naša se škola priključila Saboru malih glagoljaša koji šestu godinu za redom okuplja glagoljaše iz raznih krajeva Hrvatske u namjeri očuvanja starog hrvatskog pisma glagoljice od zaborava, naglasila je Sikirić dodajući kako je glagoljica važan dio priče o hrvatskom kulturnom, a time i nacionalnom identitetu.

- Radionice su odličan primjer kako djecu osnovnoškolskog uzrasta zainteresirati za proučavanje kulturne baštine i povijesti. Samo edukacijom glagoljicu možemo spasiti od zaborava, a to je i svrha radionica, poručila je prof. Marijana Kandić, voditeljica bibinjskih radionica dodajući kako žele učiniti sve kako bi se glagoljica sačuvala od zaborava, postala "vidljiva" i na uporabnim predmetima.

Govoreći o radionicama Kandić je istaknula kako je sve prošlo izvrsno, kako su ih djeca odlično prihvatila i kako im se sviđaju radionice.

Polaznici radionice su kroz rad i druženje stekli osnovno znanje o početku glagoljske pismenosti na hrvatskom području i ulozi glagoljice u hrvatskoj kulturi.

Kategorija: 
Ocjena: 
Nije još ocijenjeno